Aktuelno iz kulture

Muzeji na recept: Lekari u Briselu prepisuju obilazak izložbi kao terapiju za smanjenje stresa zbog korone

Komentari

Autor: ArtNet

04/09/2021

-

20:33

Muzeji na recept: Lekari u Briselu prepisuju obilazak izložbi kao terapiju za smanjenje stresa zbog korone
Mona Liza sa maskom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Umetnost leči, stara je i dobro poznata izreka, a sada su lekari u Briselu doslovno počeli da je primenjuju u praksi. Poseta muzejima i obilazak izložbi u ovom gradu u Belgiji prepisuje se, naime, kao terapija pacijentima koji su klonuli duhom i osećaju pojačan stres zbog situacije sa pandemijom i krizom koju je prouzrokovala korona, piše ArtNet.

Kako se navodi, u pitanju je tromesečno ispitivanje (pilot program) koje će sprovoditi lekari u jednoj od najvećih bolnica u Briselu, a za sve pacijente za koje se bude smatralo da ispunjavaju uslove programa, biće obezbeđene besplatne ulaznice za neku od pet kulturnih ustanova u tom gradu. Zanimljivo je da se na listi preporučenih muzeja nalaze i Centar savremene umtnosti, ali i muzej kanalizacije - Sewer Museum, kao i Mennekin-Pis`s Wardrobe koji u svojoj kolekciji ima preko hiljadu kostim.

Prema rečima odbornice zadužene za kulturu u glavnom gradu Belgije, ceo program je inspirisan onim koji je 2018. započeo Muzej likovnih umetnosti u Montrealu. Taj program sa sedištem u Kvebeku ponudio je pacijentima i njihovim negovateljima, kao i članovima porodica pacijenata beslatan pristup sadržaju koji je osmislio poseban muzejski odbor za umetnost i zdravlje, osnovan upravo radi proučavanja uticaja umetnosti na pacijente koji imaju, između ostalog, problema sa mentalnim zdravljem, neki poremećaj u ishrani, boluju od raka dojke ili Alchajmera.

Brojne studije već su potvrdile prednosti umetnosti i da ona zaista utiče na podizanje raspoloženja pacijenata, čak i onih koji se nalaze na bolničkom lečenju. I Svetska zdravstvena organizacija vodi program posvećen proučavanju i podršci umetnosti kao vitalnoj komponenti za očuvanje i održavanje zdravlja.

Kada je Rijks muzej pre dve godine otvorio veliku retrospektivnu izložbu posvećenu Rembrantu, jedna holandska humanitarna organizacija bila je preplavljena zahtevima pacijenata obolelih od neizlečivih bolesti da im se omogući da vide dela jednog od najvećih majstora u istoriji umetnosti.

Rezultati pomenutog pilot programa u Briselu biće objavljeni 2022.

Komentari (0)

Kultura