Aktuelno iz kulture

Austrijski umetnik Paul Landauer, novi član Ulusa: Beograd vidim kao nedovršenu simfoniju

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

15:45

Austrijski umetnik Paul Landauer, novi član Ulusa: Beograd vidim kao nedovršenu simfoniju
Austrijski umetnik Paul Landauer, novi član Ulusa: Beograd vidim kao nedovršenu simfoniju - Copyright Printscreen YouTube/Strategie Austria

veličina teksta

Aa Aa

Paul Rihard Landauer, austrijski umetnik, jedan je od retkih stranaca koji živi i radi u Beogradu, a koji je postao aktivan član Udruženja likovnih umetnika Srbije, saopštili su iz Ulusa.

Tokom prethodne tri godine, Paul Landauer svoje radove je izlagao na devet izložbi (samostalnih i grupnih) i kroz publikacije u najprestižnijim srpskim galerijama.

Godišnji opus ovog umetnika je oko 50 slika.

"Veoma sam srećan i počastvovan mogućnošću da uz najeminentnija imena srpskih umetnika budem i ja član Ulusa, najvećeg i regionalno najstarijeg nacionalnog reprezentativnog udruženja u kulturi koje broji oko 2.500 umetnika. Beograd vidim kao nedovršenu simfoniju, mesto u procesu analiziranja svoje prošlosti i sponu koja povezuje istoriju sa sadašnjošću - kulturnu situaciju, u kojoj osećam poriv za analizama i iskopavanjem i u kojoj vidim preslikan sopstveni umetnički način razmišljanja", rekao je Landauer.

Na izložbi novih članova Ulusa u paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu od 20. januara do 10. februara 2022. godine, Landauera će predstaviti slika "7 dana slobode u decembru", tipičan primer njegovog stvaralaštva.

Njegov proces stvaranja umetnosti bliži je ritualu, nego klasičnom procesu oblikovanja slika i impresionira svojom arhaičnom jednostavnošću.

Paul Rihard Landauer rođen je u Beču 1974. godine.

Studirao je komunikologiju, istoriju umetnosti i psihologiju u Beču.

Od 2006. kao umetnik živi i radi u Beogradu.

Njegova različita interesovanja ogledaju se u živopisnom životnom putovanju.

Lebdi od slikanja preko komponovanja muzike, režije kratkih filmova, reklama, radeći kao umetnički direktor, fotograf, na kraju i kao kreativni direktor i konsultant za globalnu advertajzing agenciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura