Aktuelno iz kulture

Vandal docrtao oči na vrednoj slici čuvene ruske umetnice; policija neće istraživati slučaj

Komentari

Autor: Art Newspaper

30/01/2022

-

17:12

Vandal docrtao oči na vrednoj slici čuvene ruske umetnice; policija neće istraživati slučaj
Prinskrin/Youtube - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Jedan vandal nije mogao da propusti priliku na izložbi dela Ane Leporskaje u Jeljcin centru u Jekaterinburgu i na likovima jedne od njenih slika docrtao je oči hemijskom olovkom.

Oštećenje slike "Tri figure" koje je u vlasništvu Tretjakov galerije u Moskvi primetili su posetioci još u decembru, ali sada Art Newspaper prenosi da je uprava izložbenog prostora u Jekaterinburgu tek dve nedelje kasnije obavestila policiju.

Iz centra navodno nisu predali ni snimke sa sigurnosnih kamera, na kojima bi trebalo da se vidi trenutak u kom je vandal oštetio sliku.

Pošto slika nije izgledala značajno drugačije i pošto više nije bila u Jekaterinburgu u tom trenutku (vraćena je u Moskvu na restauraciju), policija je odlučila da ne otvara slučaj, ali se Ministarstvo kulture zbog toga žalilo Kancelariji glavnog tužioca.

Upitan o toj temi, Aleksandar Drozdov, izvršni direktor Jelcin centra rekao je da ga uopšte nije iznenadilo to što slučaj nije otvoren.

"Na osnovu njihove procene štete, nije postojao pravni osnov za istragu. Kad oni kažu 'ne', vi to poslušate. Mi smo građani koji poštuju zakon", izjavio je on za Art Newspaper.

Prema pisanju pojedinih medija, sumnja se da je vandal neko od zaposlenih u centru, ko je otpušten odmah nakon tog incidenta u decembru 2021.

Drozdov je to demantovao, tvrdeći da svi zaposleni imaju alibi.

Inače, slika je osigurana na 972.000 dolara i u toku je proces restauracije koji bi trebalo da košta 32.000 dolara.

Srećom, šteta se može ispraviti bez trajnih posledica po vrednu sliku.

Komentari (0)

Kultura