Aktuelno iz kulture

Kristofer Voken namerno uništio Benksijev rad

Komentari

Autor: Guardian

12/11/2021

-

17:36

Kristofer Voken namerno uništio Benksijev rad
Kristofer Voken namerno uništio Benksijev rad - Copyright Prinstscreen YouTube/BIGGOODERS

veličina teksta

Aa Aa

Umetničko delo koje potpisuje čuveni umetnik "bez lica", Benksi, namerno je uništio holivudski glumac Kristofer Voken, ali za potrebe scene u poslednjoj epizodi BBC drame "The Outlaws" (Odmetnici).

Prema pisanju britanskog Guardian, serija od šest epizoda scenariste i reditelja Stivena Merčanta, prati grupu prestupnika koji po kazni moraju da renoviraju napušteni društveni centar u Bristolu, kao deo društveno-korisnog rada na koji su osuđeni zbog prestupa koje su počinili.

Anonimni ulični umetnik, koji dolazi iz Bristola, za potrebe serije je na jednom zidu naslikao pacova sa bojama u spreju i sa natpisom "Banksi" iznad njega, potvrdili su iz produkcije.

Prinstscreen YouTube/BIGGOODERS

Benski je zaista autor grafita, koji je uništen na snimanju

U poslednjoj epizodi, koja je emitovana 10. novembra na BBC, gledaoci su mogli da vide kako Frenk, lik kog tumači Voken, završava svoj društveno koristan rad farbanjem pomenutog grafita.

"Potvrđujemo da je umetničko delo koje se vidi na kraju `The Outlaws` originalan Benksijev rad i da ga je Kristofer Voken prefarbao tokom snimanje te scene i tako ga uništio", saopštili su autori serije.

Prinstscreen YouTube/BIGGOODERS

Kristofer Voken igra u seriji jednog od prestupnika

Glumac, pisac i komičar Merčant je, takođe, iz Bristola, a u seriji glumi advokata Grega, dok su u glumačkoj podeli i Rajana Bareto, Elentor Tominson, Daren Bojd, Kler Perkins...

Benksijeva "Ljubav u kanti za smeće" prodata za 22 miliona evra

Prošlog meseca Benskijeva slika "Ljubav u korpi za smeće" (Love is in the Bin), prodato je na aukciji za rekordnu sumu od oko 22 miliona evra, a u pitanju je najveća suma za koju je neko njegovo delo do sada prodato.

Umetničko delo uramljeno je i sastoji se od platna koje je napola pocepano, a unutra je sprejom naslikana devojčica koja pokušava da dohvati balon u obliku srca.

Tanjug/Sotheby's Auction House via AP

 

Benksijeva slika devojčice prodata pre tri godine pod drugačijim imenom, "Devojčica sa balonom". Baš u trenutku kada je anonimni kupac iz Evrope dao pobedničku ponudu, sečivo koje je Benksi sakrio u ramu pocepalo je platno. 

"Devojčica sa balonom" je, inače, prvobitno bila naslikana na jednom zidu u istočnom Londonu, i radi se o jednom od najpoznatijih Benksijevih dela.

U martu, Benksijev mural kojim se odaje počast zdravstvenim radnicima u Velikoj Britaniji koji je prvobitno naslikan na zidu bolnice, prodat je na jednoj aukciji za oko 20 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura