Aktuelno iz kulture

Vupi Goldberg se izvinila zbog izjave o Holokaustu: Jevreji su oduvek imali moju podršku, žao mi je što sam ih povredila

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

01/02/2022

-

20:30

Vupi Goldberg se izvinila zbog izjave o Holokaustu: Jevreji su oduvek imali moju podršku, žao mi je što sam ih povredila
Vupi Goldberg - Copyright Tanjug/AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljena glumica Vupi Goldberg naišla je na oštre kritike nakon što je u ABC talk show programu "The View" kazala da "Holokaust nije imao veze s rasom, već je uključivao dve grupe belaca". Ova njena izjava pokrenula je lavinu komentara na društvenim mrežama, a onda je i stiglo izvinjenje glumice.

Raspravu u programu, naime, pokrenula je zabrana da se u jednoj školi u Tenesiju uči o Holokaustu kroz grafički roman "Maus: Priča preživelog" Arta Špigelmana.

Školski odbor, kako je objašnjeno, ocenio je da je roman prepun vulgarnosti, golotinje i da sadrži prikaza ekslicitnog nasilja i samoubistava, te da nije prikladan za nastavni plan i program osmog razreda. Nastavnici su pak, kako se dodaje, dobili instrukcije da podučavaju decu o Holokaustu, ali na prikladniji način za taj uzrast.

Grafički roman prikazuje kako su autorovi roditelji, poljski Jevreji, preživeli zloglasni nacistički logor Aušvic tokom Drugog svetskog rata. Ovaj strip, u kojem su Jevreji prikazani kao miševi, a nacisti kao mačke, dobitnik je niza književnih nagrada 1992. godine, između ostalog ovenčan je i Pulicerovom nagradom, piše BBC.

"Iznenađuje me zbog čega vam je nelagodno, zbog činjenice da je bilo golotinje? Mislim, radi se o Holokaustu, o ubistvu šest miliona ljudi. Ali to vam nije smetalo?", izgovorila je Goldberg i dodala:

"Ali budimo iskreni - Holokaust nema veze sa rasom."

Na podsećanje voditeljke Džoj Behar da su upravo nacisti govorili to da su Jevreji druga rasa, glumica je ostajala pri svom stavu.

"Ali ne radi se o rasi. Radi se o ljudskoj nečovečnosti prema drugom čoveku. To su bile dve bele grupe ljudi. Hajde da stvari nazovemo pravim imenom. Suština je kako je čovek tretirao drugog čoveka. To je problem", kazala je glumica nagrađena i prestižnom nagradom "Oskar".

Na društvenim mrežama gotovo odmah je pokrenuta oštra debata, a među prvima se oglasio i Džonatan Grinblat, šef Antidifamacijske lige, rečima: "Ne, Holokaust je nacističko sistemsko uništavanje jevrejskog naroda - za koji su smatrali da je inferiorna rasa. Pogrešno tumačenje Holokausta je opasno."

Reagovao je i američki Muzej holokausta rečima objavljenim na Tviteru: "Rasizam je bio u centru nacističke ideologije. Jevreje nije definisala religija, već rasa. Nacistička rasistička uverenja potaknula su genocid i masovna ubistva."

Nakon što su sa gotovo svih strana pristigle kritike na račun onoga što je glumica izjavila, i Goldberg se ogalasila na društvenoj mreži uz reči izvinjenja.

"U današnjoj sam emisiji rekla da Holokaust 'nije reč o rasi, već o ljudskoj nečovečnosti'. Trebalo je da kažem je reč i o rasi i o nečovečnosti", uputila je izvinjenje Goldberg u objavi na Tviteru i istakla da su Jevreji oduvek imali njenu podršku, te joj je žao zbog toga što ih je povredila jer to nije bila namera.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Petar

02.02.2022 19:34

Žena nije napravila lapsus, pokazala je ogromno neznanje i bezobrazluk. Iz nekog razloga BLM i simpatizeri u SAD, gaje strašan animozitet prema zajednici Jevreja i svim njihovim izstitucijama.

Kultura