Evropa

Preminula žrtva holokausta Gertruda Presburger, sa porodicom uspela da pobegne u Jugoslaviju

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

19:09

Preminula žrtva holokausta Gertruda Presburger, sa porodicom uspela da pobegne u Jugoslaviju
Tanjug/AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Gertruda Presburger koja je preživela holokaust, a postala poznata pod nadimkom gospođa Gertuda tokom predsedničke kampanje u Austriji 2016. godine zbog video poruke u kojoj je upozorila na mržnju i izopštavanje i društva koju priziva krajnja desnica, umrla je u 94. godini.

U izveštaju austrijske agencije APA se navodi da je njena porodica potvrdila da je preminula u petak posle duge bolesti, preneo je AP. Gospođa Presburger je rođena i odrasla u Beču, kao ćerka stolara, a njena jevrejska porodica prešla je u katoličanstvo pocetkom 1930-ih.

Međutim to nije pomoglo da se protiv njih ne povede nacistička hajka nakon anšlusa Austrije i pripajanja te zemlje Nemačkoj 1938. godine.

Nakon što je njenog oca uhapsila i mučila nacisticka tajna policija Gestapo zbog navodnih političkih aktivnosti, porodica je uspela da pobegne u Jugoslaviju, a potom u Italiju, ali je kasnije 1944. godine uhvaćena i deportovana u nacistički logor smrti Aušvic u Poljskoj gde su nacisti ubili njenu majku, dva mlađa brata i njenog oca.

Presburger se vratila u Beč posle rata, ali u početku nije pričala o svojim užasnim patnjama tokom holokausta.

Na kraju je odlučila da se otvori za javnost i progovori o holokaustu i o antisemitskim iskustvima koja je doživela u posleratnoj Austriji. 

"Nisam se vratila u Beč da me ponovo tlače. Kunem se sebi da više ništa neću da trpim. Boriću se svojim rečima", govorila je Gertruda Presburger.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa