Evropa

Holandski poslanik uporedio zatvaranja zbog korone sa stradanjima Jevreja

Komentari

Autor: Euronews/AP/AFP

16/12/2021

-

10:01

Holandski poslanik uporedio zatvaranja zbog korone sa stradanjima Jevreja
Holandski poslanik uporedio zatvaranja zbog korone sa stradanjima Jevreja - Copyright AP Photo/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Sud je naložio holandskom poslaniku Tjeriju Budeu da obriše četiri tvita u kojima je uporedio mere zatvaranja zbog koronavirusa sa tretmanom Jevreja pod nacističkim režimom, napisavši da su "patnje Jevreja instrumentalizovane".

Lideru krajnje desničarske stranke Forum za demokratiju (FvD), koja ima pet mesta u holandskom parlamentu, rečeno je da izbriše nekoliko postova na društvenim mrežama u roku od 48 sati. Dve jevrejske organizacije i grupa onih koji su preživei Holokaust, pred amsterdamskim sudom tražili su da se tvitovi uklone, opisujući ih kao "ozbiljno uvredljive za žrtve Holokausta, preživele i njihove rođake".

Među tvitovima je bio i onaj koji je ljude koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa nazvao "novim Jevrejima", dok su "oni koji gledaju na drugu stranu novi nacisti i pripadnici NSB". Inače, NSB je akronim za Nacionalsocijalistički pokret, holandski ogranak nacističke partije. Bude je objavio i dve fotografije jednu pored druge — jednu na kojoj je dete koje nije moglo da ode na proslavu Svetog Nikole, popularnu među holandskom decom, i drugu na kojoj je dečak iz ratnog geta Lođ u Poljskoj nosio Davidovu zvezdu pre deportacije.

U drugoj objavi podelio je fotografiju koncentracionog logora Buhenvald uz komentar: "Kako je moguće ne videti da se istorija ponavlja".

"Poređenje koje ste napravili u spornim objavama prevazilazi ono što se može opravdati u interesu javne rasprave. Izjednačavajući, bez ikakvih nijansi, situaciju nevakcinisanih građana sa sudbinom Jevreja 1930-ih i 40-ih godina, pravite poređenje koje je faktički pogrešno i pogrešno koristite ljudska stradanja Jevreja u holokaustu i sećanja na njih", rekao je sudija.

Bode je ovu odluku suda nazvao "ludom, neshvatljivom", i rekao je da će se žaliti.

Komentari (0)

Evropa