Aktuelno iz kulture

"Dina" sa 11 nominacija ubedljivo vodi u trci za nagrade BAFTA

Komentari

Autor: Euronews

04/02/2022

-

12:13

"Dina" sa 11 nominacija ubedljivo vodi u trci za nagrade BAFTA
"Dina" sa 11 nominacija ubedljivo vodi u trci za nagrade BAFTA - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Naučno-fantastična "Dina" (Dune) i mračni vestern "Snaga psa" (The Power of the Dog) vode u nominacijama za britanske filmske nagrade BAFTA.

Nagrade će biti uručene na ceremoniji u Rojal Albert Holu 13. marta u Londonu, a ranije je objavljkeno da će domaćin ceremonije biti australijska glumica i komičarka Rebel Vilson, piše Euronews.

Film "Dina" je adapatacija kultnog romana Franka Herberta, a snimljen u režiji Denisa Vilneva, i  na listi nominacija za prestižnu nagradu vodi sa 11 nominacija, uključujući i one u kategoriji za najbolji film i originalnu muziku.

Za "Snagu psa" rediteljka Džejn Kempion je dobila Srebrnog lava za režiju na festivalu u Veneciji, a priča govori o brutalnom seljaku koji postaje meka srca i krhk od čežnje kada mu se na ranč doseli brat sa svojom novom suprugom i njenim sinom.

Sada ovo ostvarenje ima osam nominacija u trci za nagradu BAFTA. U filmu glavnu ulogu igra Benedikt Kamberbač koji je zaradio nominaciju u kategoriji za najboljeg glumca, baš kao i Vil Smit ("King Richard"), Maheršal Ali ("Swan Song"), Adeel Akhtar ("Ali and Ava"), Leonardo Dikaprio ("Don't Look Up") i Stiven Grejam ("Boiling Point").

Za najbolju žensku ulogu nominovane su Lejdi Gaga za "Gučijeve ("House of Gucci"), Alana Haim za "Likorice Pizza", Emilija Džouns za "CODA", Renate Reinsve za "Julie", Džoana Skenlan za "After Love" i Tesa Tompson za "Clair-obscur".

Iako se nije našao na listi nominovanih za najbolju režiju, Kenet Brana je za svoje novo ostvarenje inspirisano svopstvenim detinjstvom "Belfast" dobio šest nominacija, među kojima je nominacija u kategoriji za najbolji film.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura