Aktuelno iz kulture

Martin Skorseze i Leonardo Dikaprio: holivudski "tim iz snova" koji ne ume da napravi loš film

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

26/11/2021

-

22:12

Martin Skorseze i Leonardo Dikaprio: holivudski "tim iz snova" koji ne ume da napravi loš film
Martin Skorseze i Leonardo DiKaprio - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Što je Penelope Kruz Pedru Almodovaru, Tilda Svinton Vesu Andersonu, a Džoni Dep Timu Bartonu, to je svih ovih godina, Leonardo Dikaprio Martinu Skorsezeu. 

Ovaj dvojac sarađuje od filma "Bande Njujorka", gotovo punih dvadeset godina, u jednoj od najplodonosnijih saradnji u Holivudu, budući da je pet njihovih filmova zaradilo preko 1,3 milijarde dolara. (Pored njih, snimili su još dva, koja se još nisu pojavila u bioskopima.)

Ukupno su dobili 31 nominaciju za Oskara, a nagrađeni su Spotlajt nagradom Nacionalnog saveta filmskih kritičara za svoj zajednički rad. 

Dikaprio je često pripisivao svoj uspeh susretu sa Skorsezeom. "Kad se osvrnem na neke stvari koje sam radio, u centru su neverovatni projekti koje sam stvarao sa Martijem", rekao je glumac jednom prilikom. 

Inače, reditelj je za njega čuo od svog drugog vernog saradnika - Roberta Denira, koji je radio sa tada 19-godišnjim Leom u filmu "Dečakov život". 

"Bande Njujorka"

Film "Bande Njujorka" bio je Skorsezeov veliki projekat na kom je radio blizu 25 godina. Međutim, vrlo teško je dolazio do finansija za to ostvarenje. Dikaprio, koji je tada postao jedno od najprepoznatljvijih lica Holivuda, zahvaljujući "Titaniku", želeo je da sarađuje sa rediteljem, a Robert Deniro, koji je takođe igrao u tom ostvarenju, pomogao im je da se povežu. 

Tek kada je objavljeno da je Dikaprio postao član ekipe, studio Miramax Films odlučio je da finansira Skorsezeov veliki projekat.

"Bio je to neverovatan poduhvat", rekao je jednom prilikom Dikaprio.

"Avijatičar"

Posle "Bandi", Dikaprio se posvetio biografskom filmu "Avijatičar", o magnatu Hauardu Hjuzu. U početku je radio na njemu sa rediteljem Majklom Manom, ali je on u međuvremenu odlučio da režira film "Ali", napustivši projekat. 

Međutim, glumac se nije dao obeshrabriti i pitao je Skorsezea da mu se pridruži.

Reditelj je pristao, a "Avijatičar" postao veliki hit, osvojivši čak pet Oskara. 

"Dvostruka igra"

Posle tako velika filma, Skorseze se umorio od epskih priča.

"Želeo sam da radim priču o uličnom ratu", rekao je jednom prilikom. Tako je nastao film "Dvostruka igra".

Reč je o filmu iz 2006. o policajcu (igra ga Dikaprio) koji pokušava da nadmudri člana irske bande (Met Dejmon).

Iako je Skorseze rekao da je u toj fazi karijere već prestao da razmišlja o nagradama, ovaj film doneo mu je četiri Oskara.

"Zatvoreno ostrvo"

Četiri godine kasnije, dvojac se vratio sa trilerom "Zatvoreno ostrvo" (Shutter Island), zasnovanom na istoimenoj knjizi Denisa Lihejna. 

Reč je o priči o dva američka maršala, Tediju Denijelsu (Dikaprio) i Čaku Olu (Mark Rufalo), koji su pozvani na udaljeno i pusto ostrvo nedaleko od obale Masačusetsa kako bi istražili misteriozan nestanak žene-ubice iz bolnice za lečenje duševno obolelih kriminalaca. Međutim, serija neobičnih događaja navodi Denijelsa da počinje da sumnja u sopstveni zdrav razum. 

Film je dobio i pozitivne i negativne ocene kritičara, ali je postigao veliki finansijski uspeh i s vremenom stekao status kultnog.

"Vuk sa Vol Strita"

Upravo "Zatvoreno ostrvo" otvorilo je vrata sledećem Skorsezeovom filmu, koji je dugo bio u njegovim planovima, ali nije mogao da dobije finansije za njegovo snimanje. 

Priča o Džordanu Belfortu, bivšem brokeru, koji je manipulisao tržištem deonica i zbog toga na kraju završio na robiji, zaradio je gotovo 400 miliona dolara širom sveta i našao se na listama najboljih filmova 2013. godine. 

"Audicija"

Kratki film "Audicija" okupio je zvučna imena: Breda Pita, Roberta Denira, Dikaprija i naravno Skorsezea. Svako od njih igrao je sam sebe, dok zajedno putuju Azijom na audiciju za ulogu u novom Skorsezeovom filmu.

Ovaj kratki film snimljen je u partnerstvu sa Studio sitijem, rizortom u gradu Makao u Kini i još nije komercijalno prikazan.

"Ubistva pod cvetnim mesecom"

Ovog leta završeno je snimanje najnovijeg filma Skorsezea i Dikaprija - "Ubistva pod cvetnim mesecom", zasnovanog na istoimenoj knjizi Dejvida Grena. 

Promo

 

Film govori o seriji "nesrećnih slučajeva" dvadesetih godina prošlog veka u kojima su živote izgubili mnogi pripadnici plemena Osejdž. Njihov greh bio je što su naseljavali rezervat bogat naftom. Premijera je znajavljena za narednu godinu, a uz Dikaprija, u njemu igraju Lili Gledstoun, Robert Deniro, Džesi Plemons, Brendan Frejzer i Džon Litgou.

Leovo ime pominje se i u vezi sa Skorsezeovim filmom "Ruzvelt" o bivšem američkom predsedniku Teodoru Ruzveltu, kao i miniserijom "The Devil in the White City" o serijskom ubici H. H. Holmsu.

Komentari (0)

Kultura