Aktuelno iz kulture

Brisali granicu između glume i stvarnosti: Hali Beri se nije kupala, a Dikaprio zbog uloge spavao u utrobi medveda

Komentari

Autor: Euronews, Euronews Srbija

14/11/2021

-

13:06

Brisali granicu između glume i stvarnosti: Hali Beri se nije kupala, a Dikaprio zbog uloge spavao u utrobi medveda
Brisali granicu između glume i stvarnosti: Hali Beri se nije kupala, a Dikaprio zbog uloge spavao u utrobi medveda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od kompletne postave filma "Gučijevi" (House of Gucci), čuvenog Ridlija Skota čija je premijera bila 10. novembra u Londonu, najviše pohvala dobila je Lejdi Gaga, koja je svojom ulogom Patricije Ređani zasenila i mnogo iskusnije glumce.

Ipak, kako je ova svestrana umetnica ispričala u jednom intervjuu, uloga je ostavila dubok trag na njoj, budući da je punih šest meseci provela razmišljajući, ponašajući se i gestikulirajući kao bivša supruga Mauricija Gučija (Adam Drajver), koja je naručila ubistvo svog supruga.

"Ne znam da li će me ona ikada napustiti, ali znam da bih neke njene delove očajnički želela da ostavim iza sebe", rekla je Gaga, prenosi Euronews.

profimedia

Lejdi Gaga u filmu "Gučijevi"

Kao i Gaga, i Benedikt Kamberbač je izašao iz svoje zone komfora za potrebe snimanja novog filma "The Power of the Dog" i tri puta doživeo trovanje nikotinom, zato što je preterano uživao u cigaretama pokušavajući da se što više uživi u lik Fila Berbanka.

Zbog junaka kog je oživeo na velikom platnu, Benedikt se nije čak ni kupao tokom snimanja jer to ni njegov lik nije radio i hteo je da ima "taj sloj smrada" na sebi.

profimedia

Benedikt se tri puta otrovao nikotinom tokom snimanja filma "Snage psa"

Pomenuti "The Power of the Dog" (Snaga psa), film o brutalnom seljaku koji postaje meka srca i krhk od čežnje kada mu se na ranč doseli brat sa svojom novom suprugom i njenim sinom, doneo je rediteljki Džejn Kembion na festivalu u Veneciji "Srebrnog lava" za režiju, a kritičari već sad pominju da je Kamberbač jedan od najozbiljnijih kandidata za nagradu "Oskar" i to za najbolju mušku ulogu. 

Mnogi holivudski glumci pribegavaju tehnikama, poniklim iz takozvanog "Sistema" ruskog glumca, reditelja, pedagoga i najznačajnijeg teoretičara pozorišne umetnosti 20. veka - Konstantina Stanislavskog. Vođeni njegovim metodama koje podrazumevaju potpuno uživljavanje glumca u ulogu, mnogi holivudski glumci su za potrebe umetnosti, potpuno brisali granice između sopstvene i ličnosti koju portretišu, a ovo su neki od njih:

Leonardo Dikaprio

"Izgnanik" je film koji je Leonardu Dikapriju konačno doneo odavno zasluženi Oskar. Međutim, za potrebe uloge Hjua Glasa, glumac je postao praktično neprepoznatljiv.

On je u provodio vreme u ledenim prostranstvima, suočavao se sa živim medvedima i jednom čak i živ zakopan.

profimedia

Dikaprio se zbog uloge suočavao sa živim medvedima i jednom je bio čak i živ zakopan

Iako je inače vegetarijanac, jeo je sirovo meso bizona i spavao u utrobi mrtve životinje, kako bi do kraja osetio očaj koji je obuzimao njegovog lika.

Rene Zelveger

Rene Zelveger je za kratko vreme prešla dugačak put od nezavisnih filmova do holivudskih blokbastera, a glavna odskočna daska za nju je bila uloga Bridžit Džouns.

Poznato je da se Zelveger ugojila 15 kilograma da bi igrala Bridžet, a navodno je to postigla tako što je jela 20 krofni svakog dana. Takođe, da bi potpuno ušla u ulogu, zaposlila se u stvarnu izdavačku kuću, pod lažnim imenom Bridžet Kavendiš, gde je tri nedelje, pored posla, vežbala i britanski naglasak.

Iako nije dobila Oskara za tu ulogu, Bridžet Džouns je od do tada anonimne Rene Zelveger napravila zvezdu.

Samo godinu dana kasnije morala je da se podvrgne rigoroznoj dijeti, kako bi igrala Roksi u čuvenom mjuziklu "Čikago".

profimedia

Rene Zelveger u "Čikagu"

U jednom intervjuu Zelveger je ispričala da je 2007. imala napad panike, kada joj je lekar ispričao kakve sve posledice može da ostavi takvo eksperimentisanje sa kilažom.

Hali Beri

Hali Beri istrpela je mnogo toga za svoju debitantsku ulogu u filmu Spajka Lija "Ljubavna groznica". Ona je u tom ostvarenju iz 1991. igrala narkomanku Vivijan, a iako je imala svega nekoliko scena u tom filmu, Beri se dve nedelje nije kupala pre snimanja, a provodila je vreme istražujući narkomanska legla po Harlemu.

profimedia

Hali Beri se nije kupala dve nedelje pre snimanja "Ljubavne groznice"

Toliko se navikla na takav ritam, da je nastavila da izbegava sapun još šest nedelja tokom snimanja filma.

Kejt Vinslet

Kejt Vinslet išla je sama protiv sebe, tokom snimanja istorijske drame "Ammonite" u kojoj je igrala paleontologa Meri Ening.

Smatrala je da je njen lik živi suviše usamljeničkim i izolovanim životom i zato je rešila da, umesto u udobnom hotelu, posle snimanja odlazi u hladnu kolibu na obali Dorseta.

profimedia/Courtesy Everett Collection

Kejt Vinslet odbila hotelski smeštaj zbog uloge i posle snimanja odlazila da spava u hladnu kolibu, jer je njen lik živeo usamljeničkim i izolovanim životom

U jednoj emisiji je ispričala: "Bila je toliko izolovana, hladna i raspala, da je jednom prilikom u velikoj oluji nestalo struje, a ja sam ležala razmišljajući: 'Kejt, šta to radiš? Jednostavno idi u hotel, gde su i svi drugi'".

Robert Patison

Ako još niste pogledali "Svetionik", sa Robertom Patisonom i Vilemom Dafoom u glavnim ulogama, obavezno to učinite, naročito ako niste gledali Patisona ni u jednom drugom ostvarenju, sem "Sumrak sage".

Glumac, koji je poznat po filozofiji da "glumci rade uživljavanje u ulogu, samo kada glume potpune krelce", provodio je dane onesvešćujući se od alkohola, kako bi ušao u lik svetioničarevog šegrta.

"Bilo je ludo. Provodio sam vreme dovodeći sebe do povraćanja i uneređivanja. Bilo je to nešto najodvratnije", rekao je on.

profimedia

Patis je provodio dane onesvešćujući se od alkohola, kako bi ušao u lik svetioničarevog šegrta

Kada ne bi bio dovoljno pijan da snima neku od scena, stavljao je sebi kamenje u cipele, kako bi sebi ograničio kretanje.

Marlon Brando

Veličanstveni Marlon Brando se tokom studija upoznao sa tehnikama Konstantina Stanislavskog, koji je pozivao glumce da se u svakom trenutku pitaju šta bi oni radili da se nalaze u koži svog lika.

Tako je Brandova uloga Stenlija Kovalskog u "Tramvaju zvanom želja" postao prekretnica u istoriji filma u kom se potpuno zamaglila granica između glume i stvarnosti.

profimedia

Brando zbog uloge u filmu "The Man" proveo čitav mesec u bolničkom krevetu

Brando je proveo i čitav mesec u bolničkom krevetu, pripremajući se za ulogu veterana u filmu "The Man", a obraze je punio vatom, kako bi u "Kumu" imao izgled "buldoga". Nije ni čudo što važi za jednog od najvećih glumaca svih vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura