Aktuelno iz kulture

Preminula kraljica fanka Beti Dejvis

Komentari

Autor: Jutanji/Rolling stone

09/02/2022

-

22:29

Preminula kraljica fanka Beti Dejvis
Preminula kraljica fanka Beti Dejvis - Copyright Prinstscreen YouTube/ IDFA

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica fanka i bivša supruga džez legende Majlsa Dejvisa, Beti Dejvis, preminula je u 77. godini života.

Smrt je potvrdila bliska prijateljica Daniel Mađo, čije je etnomuzikološko istraživanje bilo usredsređeno na rad Beti Dejvis. Uzrok smrti i dalje je nepoznat, prenosi Rolling Stone.

"S velikom tugom delim vest o smrti Beti Dejvis, multitalentovane umetnice, rok zvezde, pevačice, tekstopisca i modne ikone", navela je njena dugogodišnja prijateljica Koni Portis. 

Većina njenog muzičkog opusa snimljena je između 1954. i 1975. godine, ali se njen uticaj osećao i u narednim decenijama. Po zanimanju model, Beti Dejvis je prvi put počela stvarati muziku pod svojim pravim imenom Betty Mabry, uključujući i singl iz 1964. "Get Ready for Betty".

Bila je važna ličnost njujorške muzičke scene kasnih 60-ih i napisala je pesmu "Uptown" grupe Chambers Brothers, koja je nedavno dobila novi život kada se pojavila u dokumentarcu "Summer of Soul" nominovanom za nagradu Oskar.

Godine 1968. postala je druga supruga Majlsa Dejvisa, a upravo je ona bila inspiracija za njegovu "Mademoiselle Mabry". Njihov je brak trajao samo godinu dana.

Beti je nastavila manekensku karijeru i paralelno snimala pesme. Prvu ploču "Betty Davis" objavila je 1973. godine, a imala je još dva studijska albuma.

Nakon 1979. vratila se u Pitsburg gde je živela povučenim životom, daleko od očiju javnosti.

Komentari (0)

Kultura