Aktuelno iz kulture

Tri verzije filmske priče: Kako je nagrada "Oskar" dobila ime?

Komentari

Autor: Staša Rosić

29/06/2022

-

07:53

Tri verzije filmske priče: Kako je nagrada "Oskar" dobila ime?
Spenser Trejsi i Bet Dejvis - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da li ste se nekad zapitali kako je nagrada Akademije filmske umetnosti i nauka dobila ime?  Kao i većina holivudskih priča i ova je legenda za sebe i ima više verzija. 

Ono što je izvesno je da je nadimak "Oskar" zvanično usvojen kao naziv prestižnog filmskog priznanja 1939. godine i od tada je deo istorije.

Reč je o statui koju je osmislio umetnički direktor studija MGM Sedrik Gibons i koja predstavlja muškarca sa mačem koji stoji na rolni filmske trake.

Njegov saradnik, vajar Džordž Stenli navodno je modelovao figuru prema meksičkom manekenu i glumcu Emiliju "El Indiju" Fernandezu. Međutim, kada je statuu videla bibliotekarka Akademije Margaret Herik, navodno je izjavila da je podseća na njenog ujku Oskara.

Međutim, prema drugoj verziji, Oskaru je ime dao pisac Sidni Skolski, redovni kritičar dodele filmskih priznanja, koji ga je poredio sa čuvenim vlasnikom brodvejskih pozorišta Oskarom Hamerštajnom.

Tanjug AP/Danny Moloshok/Invision/AP

 

Magazin "Time", za koji je Skolski pisao kolumne, 1939. ga je u jednom tekstu nazvao "tvorcem termina Oskar", a on je i sam u svojim memoarima tvrdio da je to istina.

Ipak, glumica Beti Dejvis imala je svoju verziju priče. Ona je tvrdila da je, nakon što je osvojila priznanje za film "Opasan" 1936. primetila da je golišava statua podseća na muža Harmona Oskara Nilsona Mlađeg.

I zaista, prema arhivi magazina Variety, pominjanje termina "Oskar" u kontekstu filmskih nagrada zabeleženo je baš 1936. kada je Beti Dejvis s ljubavlju pričala o svom "malom Oskaru". 

Međutim, ista arhiva pokazuje da su Herik i Skloski svoje opaske izneli pre nje.

U svakom slučaju, termin se do 1939. godine odomaćio i postao glavna asocijacija za najprestižnije priznanje iz sveta filma.

Prvi Oskar, doduše bez tog naziva, dodeljen je 16. maja davne 1929. godine u holivudskom hotelu Ruzvelt.

Prvi najbolji film koji je dobio zlatnu statuetu bio je film "Krila" sa Klarom Bou u glavnoj ulozi i jedini je nemi film koji je ikada dobio ovu prestižnu nagradu.

Zanimljivo je da je 1939. godine, kada je termin "Oskar" ušao u široku upotrebu, nagradu za najbolju glumicu ponela upravo Beti Dejvis i to za film "Džezebel".

 

Komentari (0)

Kultura