Aktuelno iz kulture

Akademija kaznila Vila Smita: Narednih 10 godina zabrana učešće na dodeli Oskara, glumac kaže da prihvata odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2022

-

21:29

Akademija kaznila Vila Smita: Narednih 10 godina zabrana učešće na dodeli Oskara, glumac kaže da prihvata odluku
Vil Smit - Copyright Tanjug/AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Glumcu Vilu Smitu biće zabranjeno učešće na gala dodeli Oskara i drugim događajima koje organizuje Akademija filmskih nauka i umetnosti i to na 10 godina. Razlog je nedavni incident kada je tokom održavanja ove manifestacije Smit ošamario svog kolegu Kirsa Roka, piše BBC.

Čelnici Akademije su se danas sastali i tokom video sastanka odlučili o ovim disciplinskim merama za glumca.

"Prihvatam i poštujem njihovu odluku", naveo je kratko u saopštenju Smit pošto je saopštena odluka Američke akademije.

Podsetimo, Smit je ošamario Roka zbog šale o obrijanoj glavi njegove žene, što je posledica alopecije - stanja koje uzrokuje gubitak kose. Nepunih sat vremena kasnije, dobio je Oskara za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Kralj Ričard", u kojem je tumačio lik oca američkih teniskih zvezda Venus i Serene Vilijams.

Akademija je u svom saopštanju navela da je dodala Oskara "pala u drugi plan zbog neprihvatljivog i štetnog ponašanja Smita nakon što je izašao na scenu". 

Smit se izvinio za svoje postupke i dao ostavku u Akademiji, dajući obrazloženje rečima da je "izdao poverenje Akademije" i da mu je srce slomljeno zbog svojih postupaka.

"Lista onih koje sam povredio je duga i uključuje Krisa, njegovu porodicu, mnoge moje drage prijatelje i voljene, sve prisutne i gledaoce širom sveta", naveo je Smit. Glumac je takođe rekao da želi da "vrati pažnju na one koji je zaslužuju svojim dostignućima".

Tanjug/AP

 

Inače, disciplinska revizja Akademije zbog incidenta bila je prvobitno zakazana za 18. april, ali je ubrzana jer je Smit podneo ostavku.

BBC navodi da je mali broj onih koji su kroz dugovečnu istoriju Američke akademije podneli ostavke ili su pak bili izbačeni iz ove institucije.

U javnosti je odjeknula vest 2017, kada je saopšteno da je producent Harvi Vajnstin, koji trenutno služi zatvorsku kaznu, isključen iz članstva Akademije zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Iz istog razloga Akademija se "zahvalila na saradnji" glumcu Bilu Kozbiju, s obrazloženjem da je prekšio Standarde ponašanja propisane od strane te institucije. Bilo je to 2018, kada je Kozbi osuđen za seksualno zlostavljanje i smešten iza rešetaka. Glumac je dobio zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina, ali je presuda u međuvremenu preinačena i oslobođen je krivice.

Akademija se na saradnji zahvalila i reditelju Romanu Polanskom, kao i snimatelju Adamu Kimelu.

Standard ponašanja koje je postavila Akademija sadrži različite disciplinske opcije za Smita, kao što su isključenje iz budućih ceremonija dodele Oskara, ukidanje kvalifikovanja ili čak i vraćanje tek osvojenog Oskara. 

BBC ovim povodom podseća da je do sada u istoriji Holivuda vraćen samo jedan Oskar, a vezuje se film "Mladi Amerikanac" koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film 1969. godine ali je nakon toga utvrđeno da ne ispunjava sve uslove. 

Krajem prošlog meseca, glumica Vupi Goldberg, članica upravnog odbora Akademije, predvidela je da će se Smit suočiti sa "velikim posledicama", ali je tada izhavila da mu Oskar neće biti oduzet. 

Međutim, za Smita sledi još jedan vid sankcije - Soni i Netfliks odlučili su da pauziraju svoje projekte koje vezuju za njega. 

Sa druge strane, komičar Kris Rok koji je sada započeo svoju novu turneju stend up komedije nije želeo da javno komentariše incident u kojem se našao. On je fanovima prošlog meseca rekao da "još uvek obrađuje ono što mu se dogodilo" i da će o "incidentu pričati u nekom trenuktu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura