Poznati

Zaboravljeni skandali: Pet zvezda koje su izbačene iz Akademije filmskih umetnosti i nauka

Komentari

Autor: Independent / Euronews Srbija

05/04/2022

-

08:22

Zaboravljeni skandali: Pet zvezda koje su izbačene iz Akademije filmskih umetnosti i nauka
Zaboravljeni skandali: Pet zvezda koje su izbačene iz Akademije filmskih umetnosti i nauka - Copyright AP/Jarek Praszkiewicz, Tanjug AP/Matt Slocum, Prinskrin/Youtube/Eagle Burger,crafttruck

veličina teksta

Aa Aa

Akademija filmskih umetnosti i nauka još nije odlučila kakve će posledice snositi Vil Smit nakon incidenta na dodeli Oskara kada je na sceni ošamario komičara Krisa Roka.

Naime, iako se Smit povukao iz članstva u toj ustanovi, to ne znači da je oslobođen tereta svog postupka.

EPA/MATTEO BAZZI

Vil Smit

Još nije završena interna istraga o tom incidentu, koja bi mogla da je navede da pokrene i tužbu protiv njega. 

Naime, pravno gledano, Rok je bio unajmljen da se pojavi na sceni, a ono što se dogodilo, ma koliko bilo drugačije od tipičnog poslovnog okruženja, zapravo je bio napad "klijenta" na njihovog honorarca na "radnom mestu". 

Iako je neizvesno da li bi Akademija i sama izopštila Smita iz svojih redova, da to on sam nije učinio, vredi podsetiti da je u 94 godine dugoj istoriji te institucije samo petorica ljudi izbačena iz članstva, piše britanski Independent.

Predstavljamo vam pet bivših članova Akademije filmskih umetnosti i nauka koji su ostali bez svojih pozicija:

Karmin Karidi

Zvezda filma "Kum 2" Karmin Karidi prva je osoba koja je izbačena iz Akademije filmskih umetnosti i nauka. 

U 2004. godini on je kažnjen zato što je kopirao i delio kasete sa verzijama filma koje namenjene za predpremijere.

Prinstcreen YouTube/Eagle Burger

Karmin Karidi

U istrazi Federalnog istražnog biroa utvrđeno je da trag porekla kaseta sa filmovima "Ljubav nema pravila", "Poslednji samuraj", "Mistična reka", "Krupna riba" i "Gospodar i ratnik: Daleka strana sveta" vodi do Karidija.

Ispostavilo se da je glumac izvesnom Raselu Sprejgu davao primerke kaseta gotovo 60 filmova. 

Karidi je odao Sprejgovo ime u zamenu za imunitet, ali su i jednog i drugog tužili Columbia Pictures i Warner Bros. tražeći odštetu u iznosu od 150.000 dolara po piratizovanom filmu.

Međutim, dok su čekali podizanje optužnice, Sprejg je umro od srčanog udara, a Karidi oslobođen krivice. Glumac je i sam preminuo 2019. godine

Harvi Vajnstin

Holivudski mogul Harvi Vajnstin izbačen je iz Akademije 2017. godine, samo mesec dana nakon što je obelodanjena njegova duga istorija seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena iz sveta filma.

AP/John Minchillo

 

Upravni odbor Akademije saopštio je da odluka "nije doneta samo kako bi se distancirali od nekoga ko ne ceni i ne poštuje svoje kolege", nego i da pošalju poruku da je "era svesnog ignorisanja i sramnog saučesništva u predatorskom seksualnom ponašanju" konačno završena.

Vajnstinov brat Bob insistirao je da ga izbace, nazvavši ga "bolesnim i izopačenim".

Producent je poricao sve optužbe, ali je osuđen na zatvorsku kaznu od 23 godine. Trenutno mu se tuži i na sudu u Los Anđelesu zbog seksualnog zlostavljanja pet žena.

Bil Kozbi

Glumac popularnog "Kozbi šoua" bio je tokom jednog perioda karijere poznat kao "američki tata", zbog svoje uloge u toj seriji. Međutim, izbačen je iz Akademije 2018. mesec dana nakon što je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje.

Tanjug AP/Matt Slocum

 

On je optužen da je drogirao i napastvovao bivšu košarkašicu Andreu Konstand 2004. godine, a u međuvremenu je više od 60 žena javno progovorilo o tome da su bile Kozbijeve žrtve.

Dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina, ali je presuda u međuvremenu preinačena i oslobođen je krivice.

Roman Polanski

Reditelj Polanski izbačen je u isto vreme kad i Kozbi uprkos tome što se protiv njega još od 1977. vodi postupak zbog nezakonitog odnosa sa maloletnicom.

AP/ASSOCIATED PRESS

 

Pokret #MeToo napravio je pritisak na Akademiju da reaguje i u slučaju Polanskog, a nakon što je izbačen, reditelj je podneo tužbu protiv te ustanove i izgubio.  

U saopštenju, Akademija je navela da je upravni odbor "izglasao izbacivanje glumca Bila Kozbija i reditelja Romana Polanskog iz članstva, prema Standardima ponašanja te organizacije".

"Odbor nastavlja da podstiče etičke standarde i zahteva od članova da se pridržavaju vrednosti Akademije i poštovanja ljudskog dostojanstva", stajalo je u saopštenju.

Adam Kimel

Direktor fotografije Kimel, koji je radio na filmovima kao što su "Kapote" i "Lars ima devojku", izbačen je nakon što su isplivala svedočenja o njegovim napadima na devojčice.

Prinskrin/Youtube/crafttruck

 

Kimel je uhapšen u Njujorku u novembru 2003. godine zbog silovanja trećeg stepena petnaestogodišnjakinje, a proglašen krivim početkom naredne godine. Međutim, on je osuđen samo na 10 dana društveno korisnog rada, deset godina uslovne kazne i deset godina u registru seksualnih prestupnika.

Nakon što je osuđen, on ne samo da nije prestao da radi, nego je njegova karijera i cvetala.

On je postao član Akademije 2007. godine, a 2010. optužen je za silovanje četvrtog stepena 15-godišnje devojčice.

Međutim, on nije uklonjen iz članstva sve do sredine 2021. godine.

Komentari (0)

Magazin