Poznati

Vajnstin u zatvorskom kombinezonu i u invalidskim kolicima stigao pred sudiju: Nisam kriv, izjasnio se nekada moćni producent o optužbama

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2021

-

08:32

Vajnstin u zatvorskom kombinezonu i u invalidskim kolicima stigao pred sudiju: Nisam kriv, izjasnio se nekada moćni producent o optužbama
Vajnstin u zatvorskom kombinezonu i u invalidskim kolicima stigao pred sudiju: Nisam kriv, izjasnio se nekada moćni producent o optužbama - Copyright KABC/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nekada jedan od najmoćnijih holivudskih producenata, Harvi Vajnstin, pojavio se prvi put nakon višemesečnog odlaganja pred sudom u Los Anđelesu, gde su protiv njega podignute optužbe za silovanje i seksualno napastvovanje pet žena.

Vajnstin se putem svog advokata izjasnio da nije kriv po svih 11 tačaka optužbe (četiri su tačke optužnice za silovanje i sedam drugih optužbi za seksualne napade koje je, kako se navodi, počinio između 2004. i 2013. godine).

U sudu se nekadašnji holivudski producent pojavio u invalidskim kolicima, ruku vezanih za naslone kolica, i u izgužvanom tamno-smeđem zatvorskom kombinezonu. Sve vreme nosio je zaštitnu masku preko lica.

Tanjug AP/KABC/Pool Photo via AP

 

Variaty prenosi da je Vajnstin tokom prvog i kratkog ročišta govorio samo jednom, i to nakon što mu je sudija poželeo "mnogo sreće".

"Mnogo hvala", odgovorio je Vajnstin, kog su u sud doveli zamenici šerifa iz okružnog zatvora u koji je veče pre prebačen iz zatvora u Bafalu i to nakon višemesečnog odlaganja.

Advokati nekadašeg uticajnog holivudskog producenta su se borili protiv ovog izručenja, tvrdeći da je njihov klijent lošeg zdravlja i da mu je potrebna intervencija kako ne bi oslepeo. Prošlog meseca, sudija u Bafalu je odbila ovaj zahtev, a zvaničnici Los Anđela su uverili da Vajnstin može dobiti odgovarajuću medicinsku negu i u njihovom okružnom zatvoru.

Tanjug AP/Chris Pizzello

Advokat Vajnstina

Sud u Los Anđelesu je nakon prvog ročišta, naredio da Vajnstin ostane u zatvoru do sledećeg saslušanja koje će se održati 29. jula, saopštilo je tužilaštvo u Los Anđelesu.

Prema navodima medija, Vajnstin se tereti za silovanje dve žene u hotelima u Beverli Hilsu u dve odvojene prilike, kao i za seksualne napade na tri druge žene na području Beverli Hilsa i Los Anđelesa. Očekuje se da suđenje počne u novembru, a ukoliko bude osuđen, Vajnstin bi mogao da dobije doživotnu zatvorsku kaznu.

Tanjug AP/David McNew/Pool Photo via AP

Sudija zakazao naredno ročište za 29. jul

Vajnstina je Kaliforniji izručila država Njujork, gde je već osuđen zbog seksualnog zlostavljanja i silovanja na 23 godine zatvora, prema presudi iz februara 2020. godine i to po dva krivična dela počinjena na teritoriji Njujorka.  

Više od 80 žena iznelo je optužbe protiv Vajnstina za seksualne napade koji su se dogodili poslednjih decenija, ali je samo nekoliko slučajeva završilo na sudu.

Optužbe protiv Vajnstina iznele su u različitom obliku holivudske glumice Ešli Džad, Alisa Milano, Dženifer Lorens, Uma Turman, Gvinet Paltrou i mnoge druge, da bi sve ubrzo preraslo u pokret borbe protiv zlostavljanja #MeToo koji se proširio društvenom mrežom.

Ko je Harvi Vajnstin?

Jedan od najpoznatijih holivudskih producenata radio je na brojnim nagrađenim filmovima, uključujući nagrađivana ostvarenja "Zaljubljeni Šekspir" i "Kraljev govor". Prema dostupnim podacima, na filmovima na kojima je radio dobili su ukupno 81 Oskara od 1999. godine.

Vajnstin je bio jedan od osnivača kompanije Miramaks entertejnment, koji je bankrotirao 2018, nakon niza optužbi protiv nekada izuzetno moćnog producenta za kog su govorili da je toliko popularan u Holivudu da su mu se zahvaljivali kao bogu.

Sa bratom Bobom, osnovao je 2005. i svoju kompaniju Vajnstin Ko.

Komentari (0)

Magazin