Aktuelno iz kulture

Oskar 2022: Svi detalji o ovogodišnjoj ceremoniji koja bi mogla da uđe u istoriju

Komentari

Autor: Staša Rosić

25/03/2022

-

07:07

Oskar 2022: Svi detalji o ovogodišnjoj ceremoniji koja bi mogla da uđe u istoriju
Oskar 2022: Svi detalji o ovogodišnjoj ceremoniji koja bi mogla da uđe u istoriju - Copyright Prinstscreen YouTube/Oscars, Netflix, Focus Features

veličina teksta

Aa Aa

Od svih važnih događaja u industriji zabave, dodela priznanja Akademije filmskih umetnosti i nauka, uprkos svim kontroverzama, i dalje predstavlja najvažniji dan u godini.

Oskari će ove nedelje biti dodeljeni 94. put u istoriji, a Holivud će odati počast nekim od najboljih filmova koje je iznedrila protekla godina.

Budući da je prošle godine dodela privukla rekordno mali broj gledalaca pored malih ekrana, organizatori su ovog put pod pritiskom da ceremoniju ponovo učine relevantnom, naročito za mlađu publiku.

"Najveći izazov je naterati ljude da gledaju. To znači da nešto u ceremoniji ove godine mora da bude drugačije, kako bismo se povezali s ljudima izvan Holivuda. Treba da se povežemo sa običnim ljubiteljem filmova", rekao je producent ovogodišnjeg događaja Vil Paker u podkastu "Little Gold Men".

Jesu li uspeli u tome, saznaćemo za samo nekoliko dana, a do tada sa vama delimo sve poznate detalje o ovogodišnjim Oskarima:

Ko su nominovani za Oskara 2022?

Konačna lista nominovanih filmskih stvaralaca, glumaca i ostvarenja za proteklu godinu objavljena je 8. februara.

Za glavnu nagradu takmiči se deset filmova: "Belfast", "CODA", "Ne gledaj gore", "Povezi me", "Dina", "Kralj Ričard", "Pica od sladića", "Aleja noćnih mora", "Pasje šape" i "Priča sa zapadne strane".

Printscreen YouTube/Focus Features, Warner Bros. Pictures, 20th Century Studios, Netflix

 

Ostali nominovani u glavnim kategorijama su:

Najbolji reditelj:

Pol Tomas Anderson ("Pica od sladića")
Kenet Brana ("Belfast")
Džejn Kempion ("Pasje šape")
Rjusuke Hanaguči ("Povezi me")
Stiven Spilberg ("Priča sa zapadne strane")

Najbolja glumica

Džesika Čestejn ("Oči Tami Fej")

Olivija Kolman ("Mračna kći")
Penelope Kruz ("Paralelne majke")
Nikol Kidman ("Biti Rikardos")
Kristin Stjuart ("Spenser")

Najbolji glumac

Havijer Bardem ("Biti Rikardos")

Benedikt Kamberbač ("Pasje šape")
Endrju Garfild ("Tick, Tick ... Boom")
Vil Smit ("Kralj Ričard")
Denzel Vošington ("Tragedija Magbeta")

Najbolja sporedna glumica

Džesi Bakli ("Mračna kći")
Arijana Debose ("Priča sa zapadne strane")
Džudi Denč ("Belfast")
Kirsten Dans ("Pasje šape")
Onžanu Elis ("Kralj Ričard")

Najbolji sporedni glumac

Kjeran Hinds ("Belfast")
Troj Kotsur ("CODA")
Džesi Plemons ("Pasje šape")
Dž. K. Simons ("Biti Rikardos")
Kodi Smit Mekfi ("Pasje šape")

Kompletnu listu nominovanih možete pogledati ovde.

Ko su voditelji ceremonije?

Posle tri godine bez domaćina, tročasovni program će ovog puta biti podeljen na tri dela, od kojih će svaki voditi po jedna glumica, a prenosiće se uživo na ABC mreži.

AP Photo

 

Ceremoniju vode Vanda Sajks, Ejmi Šumer i Redžina Hol, a sve tri imaju iskustva sa takvim zadatkom: Hol je vodila dodelu BET nagrada 2019, Šumer MTV Filmske nagrade 2015, a Sajks GLAAD Media nagrade 2018. godine.

Pre njih, poslednji voditelj ceremonije dodele Oskara bio je Džimi Kimel 2018. godine.

Ko će proglašavati dobitnike?

Organizatori dodele Oskara već nekoliko dana sukcesivno objavljuju imena zvezda koje će proglašavati dobitnike prestižnog priznanja i uručivati im zlatne statue.

AP/Joel Ryan,Jason Mendez, Joel C Ryan, Victoria Will

 

Za sada je poznato da će među njima biti Lejdi Gaga, Kevin Kostner, Zoi Kravic, Kris Rok, Rouzi Perez, Ju-Džung JUn, Rut E. Karter, Entoni Hopkins, Lili Džejms, Džon Legvizamo, Simu Liu, Rami Malek, Uma Turman, Danijel Kaluja, Mila Kunis, Lupita Njongo, Naomi Skot, Vesli Snajps, Džon Travolta, Hali Beri, Šon "Didi" Kombs, Džejmi Li Kertis, Vudi Harelson, Semjuel L. Džekson, Šon Mendez, Tajler Peri, Trejsi Elis Ros, Džejson Momoa, Džoš Brolin, Stefani Beatriz, DJ Kalid, H.E.R, Tifani Hediš, Toni Hok, Keli Slejter, Šon Vajt, Eliot Pejdž, Bil Bari i Rejčel Zegler.

Ko će pevati prisutnima?

Ove godine najavljeno je i da će po prvi put na sceni biti izvedene filmske pesme koje su u konkurenciji za Oskara, izuzev "Down to Joy" iz filma "Belfast", jer je njen autor Van Morison zbog turneje sprečen da prisustvuje dodeli.

Publika uz male ekrane i prisutni u dvorani Dolbi imaće priliku da čuju "Be Alive" iz filma "Kralj Ričard" u izvođenju Bijonse, zatim pesmu "No Time to Die" Bili Ajliš i Fineasa iz "Nije vreme za umiranje", "Dos Oruguitas" Sebasijana Jatre iz animiranog filma "Enkanto: Magični svet" i "Somehow You Do" Ribe Mekintajer iz "Četiri dobra dana".

Umesto nastupa Van Morisona, najavljeno je izvođenje hit pesme iz filma "Enkanto: Magični svet" pod nazivom "We Don't Talk About Bruno".

Kontroverza oko dodela nagrada za osam kategorija

Akademija je odlučila da osam od 23 nagrade uruči pre početka televizijskog prenosa ceremonije, kako bi skratila trajanje programa, a reč je o kategorijama najbolji kratki dokumentarni film, najbolja montaža, najbolja šminka i frizura, najbolja filmska muzika, najbolja scenografija, najbolji animirani kratki film, najbolji kratki igrani film i najbolji dizajn zvuka.

Snimci u kojima dobitnici preuzimaju svoja priznanja, kao i njihovi govori, biće montirani tako da maksimalno štede vreme i prikazani tokom zvaničnog prenosa.

Taj potez izazvao je negodovanje mnogih filmskih stvaralaca, među kojima su i reditelji filmova nominovanih za glavnu nagradu.

profimedia

 

"Ne slažem se sa odlukom izvršnog komiteta. Imam snažan osećaj da ne postoji medijum na svetu koji se toliko oslanja na saradnju. Svi mi zajedno pravimo filmove, postajemo porodica u kojoj je jedna veština nezamenljiva koliko i druga. Osećam da na nagradama Akademije nema onih koji su iznad crte i onih koji su ispod. Svi smo na istoj liniji i dajemo sve od sebe da ispričamo priče najbolje što možemo. A to znači da svi zajedno treba da sedimo zajedno za stolom uživo", rekao je Stiven Spilberg.

Njegove kolege Giljermo del Toro i Džejn Kempion takođe su se pobunili, kao i udruženja filmskih montažera i scenografa.

Ipak, po svemu sudeći, Akademija neće odustati od takvog pristupa, jer je cilj da se trajanje prenosa drži u vremenskom okviru ispod tri sata.

Prvi put biće dodeljena "nagrada publike"

U pokušaju da privuku pažnju i filmofila orijentisanih na ostvarenja koji uglavnom nisu u konkurenciji za Oskare, ove godine organizatori su prvi put uveli i nagradu publike.

 

 

Ljudi su sve do 3. marta mogli da na Tviteru nominuju bilo koji film iz protekle godine uz haštag #OscarsFanFavorite ili glasaju putem zvaničnog sajta Oscars Fan Favorite.

U uži izbor ušli su filmovi "Vojska mrtvih", "Pepepljuga", "Dina", "Malignant", "Pasje šape", "Pevajmo 2", "Spajdermen: Put bez povratka", "Odred otpisanih", "Tick Tick... Boom", kao i film Džonija Depa sniman u Srbiji "Minamata".

Ipak, ko god da je dobio najveći broj glasova, neće dobiti zlatnu statuu.

"To nije Oskar i nije nagrada, to je samo priznanje i ja mislim da je to dobra stvar. Ceremonija ne mora da bude samo vezana za nagrade i lišena zabave. Možemo da imamo i jedno i drugo", rekao je u podkastu "Little Gold Men" Vil Paker.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura