Aktuelno iz kulture

Oskar 2022: Neobične priče i nominovani koji obaraju rekorde

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

09/02/2022

-

07:24

Oskar 2022: Neobične priče i nominovani koji obaraju rekorde
AP/Richard Shotwell, Charles Sykes,Jordan Strauss - Copyright AP/Richard Shotwell, Charles Sykes,Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnje nominacije za Oskara nisu donele mnogo iznenađenja. Filmski kritičari su zahvaljujući velikom uspehu filmova "Snaga psa" (The Power of the Dog)  i "Dina" predvideli dominaciju ovih ostvarenja u trci za 94. po redu dodelu tog prestižnog priznanja, što se na kraju i obistinilo.

"The Power of the Dog" dobio je čak 12 nominacija, a slede ga naučnofantastična "Dina" sa deset, prvi Spilbergov mjuzikl "Priča sa zapadne strane" sa sedam nominacija i "Belfast" sa šest.

Međutim, ove godine pojedini kandidati za Oskara dobili su i dodatnu satisfakciju. 

Predstavljamo vam neobične činjenice i rekorde nekih od ovogodišnjih takmičara za nagradu Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Kenet Brana ima najveći broj nominacija

Film Keneta Brane "Belfast" ove godine nominovan je za najbolji film i najbolji originalni scenario čime je taj reditelj oborio rekord prema broju nominacija u različitim kategorijama.

On je ranijih godina bio nominovan u pet različtih kategorija: za najbolje glumca ("Henri V"), za najboljeg sporednog glumca ("My Week With Marilyn"), najboljeg reditelja ("Henri V"), najbolji adaptirani scenario ("Hamlet") i najbolji kratki igrani film ("Labudova pesma").

Tanjug/AP/Chris Young/The Canadian Press

Kenet Brana

U šest različitih kategorija nominovani su prethodnih godina Džordž Kluni, Alfonso Kuaron i Volt Dizni.

Džejn Kempion - prva žena dva puta nominovana za najbolju režiju

Džejn Kempion postala je prva žena koja je dva puta nominovana u kategoriji najbolje režije.

Tanjug/AP/Domenico Stinellis

 

Ove godine ona konkuriše za prestižnu nagradu filmom "The Power of the Dog", koji je već pobrao brojna priznanja širom sveta, dok je 1993. nominovana za film "Klavir".

Ta drama smeštena u 19. vek, u kojoj glavne uloge igraju Holi Hanter, Harvi Kitel i Sem Nil, govori o nemoj ženi koja je odlazi u Novi Zeland zajedno sa ćerkom i dragocenim klavirom, kako bi se udala za bogatog zemljoposednika, ali se između nje i jednog radnika na plantaži rađa ljubav.

Denzel Vošington - prvi crni glumac sa deset nominacija za Oskara

Denzel Vošington je nominovan za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Tragedija Magbeta", što je njegova deseta nominacija.

Time je Denzel oborio rekord crnih glumaca po broju nominacija. 

Ranije je osam puta nominovan za glumu, a jednom za produkciju, a nagradu je osvojio dva puta: za sporednu ulogu u filmu "Glory" (1990.) i glavnu ulogu u filmu "Training Day" (2002).

Troj Kotsur - drugi gluvonemi glumac nominovan za Oskara

Troj Kotsur postao je drugi nominovani gluvonemi glumac. Prva je bila Marli Matlin, koja je 1986. i osvojia Oskara za najbolju glumicu za svoju ulogu "Children of a Lesser God".

Takođe, ona sa Kotsurom igra u novom filmu "CODA", koji je glumca uveo u trku za priznanje za najbolju sporednu ulogu.

Naziv filma "CODA" skraćenica je od izraza "dete gluvonemih odraslih" (Child of Deaf Adults), a priča prati Rubi, mladu ženu koja jedina u svojoj porodici ima čulo sluha.

Ona sanja o tome da upiše studije muzike na prestižnom Berkli koledžu, ali je u tome ometa vezanost za roditelje, koji upadaju u finansijske probleme i bore se da održe porodični biznis.

Inače, "CODA" je i u trci za glavnu nagradu, kao i za nagradu za najbolji adaptirani scenario.

Stiven Spilberg - prvi sa 11 nominacija u glavnoj kategoriji

Stiven Spilberg postao je jedina osoba u istoriji koja je dobila 11 nominacija u glavnoj kategoriji za nagradu Akademije filmske umetnosti i nauke.

Njegova nova interpretacija mjuzikla "Priča sa zapadne strane" donela mu je prednost nad Skotom Radinom koji ima devet nominacija za glavnu nagradu u karijeri, kao i Kejtlin Kenedi koja ima osam.

profimedia

 

Takođe, nominovan je za najbolju režiju, čime se pridružio grupi od samo četiri osobe u istoriji koje su se osam i više puta našli u trci u toj kategoriji.

Pored njega, to su Bili Vajlder (8), Martin Skorseze (9) i Vilijam Vajler (11).

Ako pobedi ove godine, Spilberg bi mogao da se pridruži Vajleru, Frenku Kapri i Džonu Fordu, kao jedan od reditelja sa najmanje tri Oskara u kategoriji.

Originalna "Priča sa zapadne strane" nominovana je za 11 nagrada Akademije filmskih umetnosti i nauka, a osvojila je deset.

To je ujedno i mjuzikl sa najviše nagrada u istoriji dodele Oskara.

Penelope i Havijer - prvi bračni par nominovan u poslednjih pola veka

Penelope Kruz nominovana je za najbolju žensku ulogu za svoje ostvarenje "Madres paralelas" (Paralelne majke), dok je Havijer Bardem u trci za najbolju mušku ulogu za rolu u "Being the Ricardos".

AP/Joel Ryan

 

To je pošlo za rukom tek nekolicini bračnih parova. 

Alfred Lant i Lin Fontejn nominovani su 1932, Lorens Olivije i Vivijen Li 1940. godine, Čarls Loton i Elza Lančester 1957, Rejčel Roberts i Reks Harison 1964, a Ričard Barton i Liz Tejlor 1967. 

"Flee" - prvi dokumentarni film nominovan u tri važne kategorije

"Flee" (Begunac) je postao prvi film koji je istovremeno nominovan za najbolji dokumentarac, najbolji animirani film i najbolji strani film.

Pre njega, samo su dva filma bila istovremeno nominovana za najbolji dokumentarac i najbolji strani film, a reč je o makedonskom ostvarenju "Zemlja meda" i rumunskom "Collective".

"Flee" je animirani dokumentarac koji priča istinitu priču o čovekovoj potrebi da se suoči sa prošlošću, kako bi krenuo u budućnost.

U tom danskom ostvarenju Amin, koji je u Evropu stigao iz Avganistana, ima 36 godina i uspešan je u svojoj karijeri, a planira da se venča sa svojim dugogodišnjim dečkom.

Tajna koju krije preko dvadeset godina preti da mu uništi život, a on po prvi put deli svoju priču sa bliskim prijateljem.

"Drive My Car" - japanski film sa rekordnim brojem nominacija

"Drive My Car" (Povezi me), igrana adaptacija novele Harukija Murakamija, nominovana je ove godine u četiri kategorije: za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario i najbolji strani film.

Iako su japanski filmovi više puta osvajali Oskare, naročito u zlatnoj eri filma u "Zemlji izlazećeg sunca" pedesetih i šezdesetih godina, nijedan japanski film nije imao više od jedne nominacije godišnje.

Do sada, Akira Kurosava dobio je počasnog Oskara za "Rašomona", u vreme kada nije ni postojala kategorija najboljeg stranog filma.

Takođe, Hirokazu Koreeda "Shoplifters" nominovan je za najbolji strani film 2018. godine, a "Odlasci" Jodžira Takite poslednji je film iz te zemlje koji je dobio nagradu u toj kategoriji i to 2008. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura