Aktuelno iz kulture

Oskari 2022: Koji filmovi imaju najveće šanse da budu nominovani za najprestižniju filmsku nagradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

06/02/2022

-

19:54

Oskari 2022: Koji filmovi imaju najveće šanse da budu nominovani za najprestižniju filmsku nagradu
Oskari 2022: Koji filmovi imaju najveće šanse da budu nominovani za najprestižniju filmsku nagradu - Copyright Prinskrin/Youtube/20th Century Studios, criterioncollection, Warner Bros. Pictures, Focus Features

veličina teksta

Aa Aa

Lista filmova nominovanih za titulu najboljeg na 94. dodeli nagrada Akademije filmskih umetnosti i nauka biće saopštena 8. februara, ali to ne sprečava filmske kritičare da iznose svoje prognoze o onim ostvarenjima koja imaju najveće šanse za sticanje prestižnog priznanja.

Većina poznatih filmskih portala, među kojima Variety, Deadline, Hollywood Repporter i drugi, ima slične liste svojih favorita, a mi vam predstavljamo deset ostvarenja koja se na njima najčešće pojavljuju:

"Being the Ricardos"

Priča prati legendarni televizijski par Lusil Bol i Desi Arnaz, koje na velikom platnu oživljavaju Nikol Kidman i Havijer Bardem, tokom nedeljnog procesa nastajanja popularnog televizijskog sitkoma "I Love Lucy". 

Od čitajućih proba ponedeljkom do snimanja petkom pred publikom u studiju, Lusi i Desi se suočavaju sa nizom izazova koji bi mogli da okončaju i njihove karijere i njihov brak.

"Being the Ricardos" se, takođe, bavi rasnim barijerama s kojima je par bio primoran da se suoči, s činjenicom da je Desi bio diskrimnisan zbog toga što je Kubanac, a Lusil se borila za njega da ostane u popularnom programu.

Kritičari već mesecima hvale Kidman za njeno portretisanje čuvene komičarke, pa bi moglo da se desi da dobije nominaciju i za najbolju žensku ulogu.

"Belfast"

Ser Kenet Brana rođen je u Belfastu, a svoje iskustvo tokom odrastanja i turbulentne godine koje su zadesile Irsku krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka ovekovečio je u filmu "Belfast".

Brana potpisuje i scenario za ovo ostvarenje, kom pojedini kritičari predviđaju i do osam Oskara.

"Bilo je mnogo velikih pitanja za sve one koji su živeli u Belfastu i moja porodica je imala sopstvenu, malu verziju. U to vreme zaista sam osećao da sam bezbrižan, znao sam ko sam i osećao sam da se u tom gradu ne možeš izgubiti, a onda je rulja nagrnula na ulicu...", kazao je Brana za BBC na premijeri u Belfastu.

Film je u najavi opisan kao "potresna priča o ljubavi, smehu i gubitku, dok detinjstvo devetogodišnjeg Badija biva preokrenuto preko noći".

"CODA"

Naziv filma "CODA" skraćenica je od izraza "dete gluvonemih odraslih" (Child of Deaf Adults), a priča prati Rubi, mladu ženu koja jedina u svojoj porodici ima čulo sluha.

Ona sanja o tome da upiše studije muzike na prestižnom Berkli koledžu, ali je u tome ometa vezanost za roditelje, koji upadaju u finansijske probleme i bore se da održe porodični biznis.

Film Siana Hedera kritičari hvale kao jedno od najboljih ostvarenja koje je široj publici približilo probleme gluvonemih ljudi.

U filmu igraju Emilija Džouns, Marli Matlin i Troj Kotsur.

"Don't Look Up"

U novom filmu reditelja Adama Mekeja, Dženifer Lorens i Leonardo Dikaprio igraju astronome koji otkrivaju da se jedan asteroid približava i ukoliko dođe do sudara - uništiće Zemlju.

 Kada svoje saznanje podele s javnošću, neće naići na blagonaklone reakcije, već sasvim suprotno - ljudi odbacuju njihova upozorenja... 

U glumačkoj podeli su i Meril Strip, Kejt Blančet, Džon Hil, Kris Evans, Timoti Šalame, Metju Peri, kao i pevačica Arijana Grande.

Drugim rečima, zvezdana postava prepuna oskarovaca obećava da će film dobiti barem nominaciju za prestižno priznanje.

"Dina"

Nova ekranizacija kultne knjige "Dina" Frenka Herberta jedan je od filmova o kojima se najviše govorilo u prethodnoj godini.

Priča prati Pola Atreidesa iz kuće Atreides, nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora da otputuje na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje porodice i svog naroda. 

Kada se nađe usred sukoba oko ekskluzivne distribucije najcenjenijim resursom koji postoji, najvrednijem elementu galaksije koji se nalazi samo na Arakisu i koji može otključati najveći potencijal čovečanstva, u kom će preživeti samo oni koji mogu da pobede svoj strah.

Glumačke bravure mladog Timotija Šalamea koji je u glavnoj ulozi, kao i "megalomanska" vizija reditelja Denija Vilneva oduševila je mnoge kritičare, koji filmu predviđaju brojna priznanja na sledećoj dodeli Oskara.

"Kralj Ričard"

Film hvaljen prvenstveno zbog glume Vila Smita, koji nosi naslovnu ulogu, govori o ocu šampionki tenisa Serene i Venus Vilijams i njegovoj borbi za karijeru svojih ćerki u tradicionalno "belačkom sportu".

Iako mu neki kritičari zameraju preterane hvalospeve o Ričardu Vilijamsu (što pripisuju tome da su sestre teniserke i izvršne producentkinje ovog ostvarenja), kvalitetan scenario i glumačka podela, trebalo bi da mu donesu i nominaciju za najbolji film.

"Licorice Pizza"

Najveće osveženje na filmskom nebu 2021. prati priču dvoje mladih koji se zaljubljuju tokom proputovanja Amerikom s početka "veselih sedamdesetih" godina prošlog veka.

Kritičari imaju samo reči hvale za debitante Alanu Haim i Kupera Hofmana, koji su dobili glavne uloge.

Inače, Hofman je sin pokojnog oskarovca Filipa Simura Hofmana, sa kojim je reditelj "Licorice Pizza" Pol Tomas Anderson snimio mnoga poznata ostvarenja, među kojima "Noći bugija" i "Master".

"Nightmare Alley"

Reditelj Giljermo del Toro vratio se svojoj velikoj ljubavi - noar žanru - u svom novom ostvarenju "Nightmare Alley". 

Film je zasnovan na romanu Vilijema Lindzija Grešama iz 1946. i govori o ambicioznom mladom vašarskom opsenaru Stenu Karlajlu (Kuper) sa darom da manipuliše ljudima uz samo nekoliko odabranih reči. On se upoznaje sa psihijatrom Zinom Kramblajn (Kejt Blančet) koja je, ispostaviće se, opasnija od njega.

Priča je smeštena u ambijent četrdesetih godina 20. veka, u svet tadašnjeg američkog šou biznisa i puna je muljatora, šarlatana i fatalnih žena kakve znamo iz noar filmova.

Filmski portali prognoziraju da će del Toro sa novim filmom ponovo ući u trku za nagradu Američke filmske akademije, pošto je za prošli, "Oblik vode", 2017. nagrađen Oskarom za najbolji film i najbolju režiju.

"The Power of Dog"

Vestern Džejn Kempion, "The Power of the Dog" već je osvojio brojne filmske nagrade, a mnogi kritičari smatraju da je reč o najboljem ostvarenju Benedikta Kamberbača.

Priča o surovom američkom zapadu i "tvrdoj" kaubojskoj muževnosti iza koje se kriju brojne traume, prati farmera Fila Berbanka, koji uliva strah u kosti svakom ko mu se približi.

Tako biva i sa njegovom snajom (Kirstin Danst) koju njegov brat dovodi kući.

Međutim, gledaoci polako otkrivaju tajnu koja se krije iza njegove surovosti.

Džejn Kempion bi ove godine, prema mišljenju kritičara, takođe mogla da se nađe u trci za najbolju režiju.

"Drive My Car"

Film japanskog reditelja Rijusukea Hamagučija "Drive My Car" već je dobio nagrade udruženja njujorških, losanđeleskih i američkih kritičara, što je do sada pošlo za rukom samo "Katancu za bol" Ketrin Bigelou i Finčerovoj "Društvenoj mreži".

Zato mnogi smatraju da bi mogao da se nađe među ostvarenjima koja su u trci i za nagradu za najbolji strani film, kao i u glavnoj kategoriji.

Film prati pozorišnog reditelja Jusukea Kafuku, koji nakon smrti žene, priprema predstavu "Ujka Vanja" za pozorišni festival u Hirošimi.

Tamo dobija šofera - devojku Misaki Vatari (Toko Miura), koja za vreme njegovog boravka u tom gradu upravlja njegovim voljenim crvenim automobilom Saab 900.

Kako se približava premijera, rastu tenzije među postavom, a Jusuke otkriva neočekivanu tajnu o svojoj pokojnoj ženi. 

Do sada je sedam filmova imalo čast da budu nominovani u dve prestižne kategorije, a među njima su "Z" (1969), "Emigranti" (1971), "Život je lep" (1998), "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" (2000), "Amour" (2012), "Roma" (2018) i "Parazit" (2019), a postoji realna mogućnost da im se pridruži i "Drive My Car", naročito ako imamo u vidu da je reč o ekranizaciji novele čuvenog Harukija Murakamija.

Komentari (0)

Kultura