Aktuelno iz kulture

Deset najboljih filmova o Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

17/01/2022

-

22:17

Deset najboljih filmova o Drugom svetskom ratu
Deset najboljih filmova o Drugom svetskom ratu - Copyright Prinstcreen YouTube

veličina teksta

Aa Aa

Podvizi i žrtve heroja Drugog svetskog rata, kao i nezapamćena zverstva koja su počinili nacisti u jednom od najtežih perioda za celo čovečanstvo, ovekovečeni su u mnogim filmovima od kojih se neki upisuju među najbolje u istoriji kinematografije.

Iako je deset mesta malo da se smeste svi filmovi koji bi zaslužili da se nađu na listi najboljih, predstavljamo vam neke oko čijeg bi plasmana mogli da se slože i kritičari i ljubitelji filma:

"Tanka crvena linija" (Terens Malik, 1998)

Malik se u velikom stilu vratio režiji posle dvadesetogodišnjeg odsustva adaptacijom autobiografskog romana Džejmsa Džounsa. 

"Tanka crvena linija" prati trupu američkih vojnika tokom Gvadalkanalske kampanje, a predivna filmska fotografija oslikava kako se rajska priroda Solomonskih ostrva pretvorila u pakao za ljude na pacifičkom bojištu.

"Most na reci Kvaj" (Dejvid Lin, 1957)

Čuveni film o ratnim zarobljenicima u Burmi pod okupacijom Japana govori o zamisli britanskog pukovnika Nikolsona (Alek Ginis) opsednutog idejom da izgradi most na reci Kvaj.

On smatra da će izgradnja mosta podići moral ratnih zarobljenika i pokazati Japancima superiornost britanske armije, ne uviđajući da tako čini uslugu neprijatelju.

Film je osvojio osam Oskara, između ostalih, za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca (Ginis).

"Rim, otvoreni grad" (Roberto Roselini, 1945)

Čuveni film Roberta Roselinija sa Anom Manjani u glavnoj ulozi predstavlja brutalno svedočanstvo o italijanskom pokretu otpora tokom nacističke okupacije Rima.

Radnja je smeštena u 1944. godinu i prati paralelno nekoliko različtih priča o ljudima koji pokušavaju da opstanu pod nacističkom okupacijom. Naziv se odnosi na to da je Rim proglašen "otvorenim gradom" 14. avgusta 1943. a ovaj film je prvi u Roselinijevoj "Neorealističnoj trilogiji", koji slede "Paisan" iz 1946. i "Nemačka, godina nulta" (1948). 

"Podmornica" (Volfgang Petersen, 1981)

Realistični film o posadi nemačke podmornice tokom Bitke na Atlantiku sadrži podjednako i scene napetosti i neizvesnosti koliko i uzbudljive akcione scene.

"Das Boot" nosi moćnu antiratnu poruku, dok se bavi pokušajima mornara koji proživljavaju višednevni klaustrofobični horor podvodnog ratovanja.

"Groblje svitaca" (Isao Takahata, 1988)

Srceparajući anime film Studija Gibli govori o bratu i sestri, siročićima iz Japana, koji pokušavaju da prežive u poslednjim danima rata.

Reč je o adaptaciji priče pisca Akijukija Nosake, zasnovane na njegovim iskustvima u bombardovanom gradu Kobe.

Ovaj film, pored izvanredne animacije, nudi i duboku antiratnu poruku bez presedana.

"Denkerk" (Kristofer Nolan, 2017)

Nolanovo viđenje evakuacije iz luke Denkerk dobilo je tri Oskara 2018. godine. 

Radnja se događa u proleće 1940. kada se, za vreme velike nemačke ofanzive na početku Drugog svetskog rata, Britanske ekspedicione snage na severu Francuske našle odsečene od ostatka savezničkih snaga, te su bile prisiljene na evakuaciju.

Film se sastoji od tri, paralelne, ispočetka nepovezane priče, koje prikazuju zbivanja na kopnu, moru i vazduhu: u prvoj je protagonist britanski vojnik koji na plažama pokušava da pronađe prevoz za Britaniju, u drugoj grupa civilnih pomoraca koja svojim brodićem plovi preko Lamanša kako bi pomogla pri spašavanju vojnika, a u trećoj grupa RAF pilota koji pokušavaju da odbiju napade Luftvafa na britanske brodove.

"Spasavanje redova Rajana" (Stiven Spilberg, 1998)

"Spasavanje redova Rajana" poznato je po šokantno realističnom početku koji gledaoce vodi kroz iskrcavanje na Normandiju, na plaži Omaha. 

Nijedan holivudski film nije na tako brutalan način prikazao ratna stradanja, dok Spilberg postavlja jedno od ključnih pitanja: ima li dostojanstva u paklu ratovanja.

U filmu trupa Toma Henksa ulazi duboko iza neprijateljske linije, kako bi spasila jednog mladića, čija je majka već izgubila tri sina u ratu.

Prema mišljenju mnogih, "Spasavanje redova Rajana" jedan je od najboljih filmova uopšte.

"Idi i vidi" (Elem Klimov, 1985)

Ovo ostvarenje ruskog reditelja Elema Klimova zasnovano je na priči "Ja sam iz plamenog sela" beloruskog pisca Alesa Adamoviča o mladom partizanu za vreme nemačke okupacije. 

Glavni protagonista, čiji lik tumači Aleksandar Kravčenko, je tinejdžer čija porodica i zemljaci postaju žrtve SS-ovaca i njihovih ukrajinskih kolaboranata.

Iako je film napravljen u znak obeležavanja 40. godišnjice sovjetske pobede na Istočnom frontu, beskompromisno prikazuje strahote ratnih stradanja. 

"Ivanovo detinjstvo" (Andrej Tarkovski, 1962)

Prvi dugometražni film ruskog reditelja Andreja Tarkovskog doneo mu je svetska priznanja i uspeh, osvojivši Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i Golden gejt nagradu festivala u San Francisku. 

Film u kom je svaki kadar umetničko delo za sebe, govori o siročetu Ivanu, čije roditelje ubijaju okupacione nemačke snage i njegovom životu tokom Drugog svetskog rata. 

U njemu su ljudske žrtve i stradanje tokom rata prikazani bez glorifikovanja ratovanja i vojnih pobeda, za razliku od većine sovjetskih filmovi iz ovog perioda, a u jednom intervjuu Tarkovski je objasnio da je svojim delom želeo da prenese svu svoju mržnju prema ratu.

"Šindlerova lista" (Stiven Spilberg, 1993)

Spilbergovo remek-delo koje se već godinama nalazi u samom vrhu IMDb liste najboljih filmova svih vremena, govori istinitu priču o Oskaru Šindleru, Nemcu koji je suočen sa hororima Holokausta, spasao više od 1.100 ljudi iz koncentracionih logora. 

Film, koji je izuzetno uspešna ekranizacija istoimenog romana Tomasa Kenalija, dobio je sedam Oskara i dan danas je moćan i relevantan kao i davne 1993. kada je snimljen.

Komentari (0)

Kultura