Aktuelno iz kulture

Negde se mora početi: Prve uloge glumaca, koji su postali legende Holivuda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

25/12/2021

-

17:06

Negde se mora početi: Prve uloge glumaca, koji su postali legende Holivuda
Negde se mora početi: Prve uloge glumaca, koji su postali legende Holivuda - Copyright YouTube/cela s'appelle le cinéma, Icon Films Australia & New Zealand, James Bond 007, Retrothèque

veličina teksta

Aa Aa

Teško je zapamtiti lica svih sporednih likova koji se pojave u nekom filmu, ali možda bismo obratili više pažnje, kada bismo znali da je među njima neki budući oskarovac, koji će u budućnosti ostvariti na desetine upečatljivih uloga.

Većina glumaca i glumica koji su se našli na ovoj listi, imala je skroman početak, a danas se ubrajaju među najtraženija lica Holivuda.

Predstavljamo vam njihove prve uloge:

Robert De Niro, "Tri sobe na Menhetnu"

Legendarni glumac koji je tokom svoje karijere snimio više od 110 filmova, uključujući i neke koji se smatraju najboljim svih vremena, prve glumačke korake napravio je u Evropi.

On je prvu ulogu dobio u francuskom filmu "Tri sobe na Menhetnu" koji je ekranizacija romana belgijskog pisca Žorža Simenona.

Film govori o ljubavi između francuskog glumca i Amerikanke, a Robert De Niro imao je samo malu, sporednu ulogu u jednoj sceni u restoranu. 

Drugi De Nirov film je takođe evropski - reč je o danskom ostvarenju "Greetings", satiri o slobodnoj ljubavi.

Denzel Vošington, "Vilma"

Velika holivudska zvezda Denzel Vošington prvi put se pojavio u manjoj ulozi u tv filmu "Vilma" iz 1977. godine. 

Kada je reč o bioskopskim ostvarenjima, prvu ulogu dobio je u komediji "Crni sin" (1981) u kojoj igra vanbračnog sina glavnog protagoniste. 

Tomi Li Džouns, "Ljubavna priča"

Preko četiri decenije duga karijera Tomija Li Džounsa započela je "Ljubavnom pričom", filmom iz 1970. godine u kojoj je igrao cimera glavnog lika Olivera. 

Prvu veliku ulogu u kojoj je stekao pažnju javnosti dobio je u filmu "Oči Lore Mars" iz 1978. u kojoj je igrao policijskog inspektora uključenog u neobičan slučaj ubistva. 

Hju Džekmen, "Heroj iz ljubavnih romana"

Hju Džekmen danas je najpoznatiji po ulozi Volverina u Marvelovom univerzumu, kao i ekranizaciji Igoovih "Jadnika", ali je devedesetih godina prvenstveno dobijao uloge u televizijskim filmovima u rodnoj Australiji.

On je igrao vozača kamiona koji se vozi bespućima Australije, ali krišom piše ljubavne romane pod pseudonimom.

Benisio Del Toro, "Dozvola za ubistvo"

Harizmatični glumac prvi put je dobio ulogu u seriji "Shell Game" iz 1987. godine, zatim je pozajmljivao glas dečaku u filmu "Pee-Wee Herman", da bi prvu šansu u nekom velikom ostvarenju dobio u filmu o Džejmsu Bondu "Dozvola za ubistvo" (1989).

Pogađate, igrao je negativca.

Džoni Dep, "Košmar u Ulici brestova"

Davne 1984. 21-godišnji Džoni Dep dobio je ulogu Glena Lanca u originalnom ostvarenju "Košmar u Ulici brestova".

Bilo je to njegovo prvo pojavljivanje na velikom ekranu, a samo šest godina kasnije, postaće svetski poznat glumac u filmu "Cry-baby".

Meril Strip, "Džulija"

Meril Strip snimila je gotovo devedeset filmova, a prvu ulogu dobila je u "Džuliji", filmu o životu spisateljice Lilijan Helman i njenoj vezi sa Džulijom, devojkom koja se borila protiv nacista u Drugom svetskom ratu.

Iako je imala samo epizodnu ulogu, otvoriće joj mnoga vrata u Holivudu, posle čega je osvojila čak tri Oskara.

Anđelina Džoli, "U potrazi za izlazom"

Anđelina Džoli je imala samo sedam godina kada se pojavila u filmu svog oca Džona Vojta o dvojici kockara koji pokušavaju da pobegnu iz Njujorka. 

U ovom filmu Anđelina se pojavljuje pri samom kraju kao ćerka lika Toša Kovača, kog je igrao njen otac.

Entoni Hopkins, "A Matter of Degree"

Jedan od velikana glumišta, Entoni Hopkins prvu ulogu dobio je u dve epizode serije "A Matter of Degree" iz 1960. godine. 

Njegov debi na filmu bio je u morbidnom britanskom kratkom ostvarenju "The White Bus" iz 1967. 

Džulija Roberts "Crime Story"

U popularnoj čikaškoj seriji "Crime Story" Džulija Roberts dobila je svoju prvu ulogu i to kao žrtva silovanja u prvoj epizodi snimljenoj 1987. 

Godinu dana kasnije, prvi put se pojavila i na filmu u ostvarenju "Zadovoljstvo", o tinejdžerskom bendu na turneji. 

Karijera joj je odmah krenula uzlaznom putanjom i iste godine dobila je glavnu ulogu u filmu "Mystic Pizza".

Kristijan Bejl, "Carstvo sunca"

Kristijan Bejl je izuzetak na ovoj listi. Prvu ulogu je dobio kada je imao samo 13 godina i to kao glavni protagonista filma Stivena Spilberga "Carstvo sunca".

Ovo ostvarenje govori o dečaku Džejmsu Grahamu koji za vreme japanske invazije na Šangaj biva odvojen od roditelja i zarobljen u koncentracionom logoru.

Okružen bolešću i glađu, on pokušava da očuva sećanje na svoj prošli život i podigne duh i dostojanstvo onih koji su osuđeni na istu sudbinu kao i on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura