Aktuelno iz kulture

Deset zabranjenih filmova koji su postigli veliki uspeh

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

22/11/2021

-

19:55

Deset zabranjenih filmova koji su postigli veliki uspeh
Prinskrin/Youtube - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo da nema zemlje u kojoj nema "zabranjenih" filmova. Bilo da je reč o šokantnim horor scenama, eksplicitnom seksu ili političkoj provokativnosti, neka ostvarenja postala su poznata po tome što su, uprkos umetničkom kvalitetu, bila zabranjivana.

Ali da je "najslađe zabranjeno voće" više puta je potvrđeno u svetu umetnosti, a naročito u kinematografiji. 

"Skandalozni" sadržaji, koji dokazano izazivaju snažne reakcije, postaju vrlo traženi, pa je većina filmova koji su našli mesto na našoj listi , bila vrlo popularna uprkos tome što su im neki svetski bioskopi zatvorili vrata.

"Na zapadu ništa novo" (1930) 

Film "Na zapadu ništa novo" koji danas ima status kultnog, na realističan i potresan način prikazao je pakao Prvog svetskog rata, prateći priču entuzijastičnih mladića na strani nemačkih trupa, čiji zanos i patriotizam bivaju slomljeni na surovom Zapadnom frontu.

Antiratna poruka ekranizacije istoimenog romana, nije se sviđala pripadnicima Nacističke partije u Nemačkoj, koji su od početka prikazivanja tog filma, upadali u bioskope i puštali miševe među publiku, a jednom prilikom čak i napali Jevreje koji su bili u gledalištu.

Na kraju je film zabranio lično Adolf Hitler, a bio je trn u oku i cenzorima u Austriji, Italiji i Francuskoj, koji su takođe zabranili njegovo prikazivanje.

"Smešna devojka" (1968)

Komedija u režiji Vilijama Vajlera snimljena prema istoimenom brodvejskom mjuziklu, zasniva se na životu i karijeri pozorišne i filmske zvezde Fani Brajs i njenoj burnoj vezi sa preduzetnikom i kockarom Nikijem Arnštajnom. 

Glavna glumica u ovom ostvarenju Barbra Strejsend, koja je u to vreme otvoreno podržavala Izrael u jeku političkih tenzija te zemlje sa Egiptom, igrala je baš uz Egipćanina Omara Šarifa. Tamošnjim cenzorima smetalo je što "njihove gore list" glumi romantičan odnos sa tako žestokom kritičarkom i zabranili su "Smešnu devojku".

"Pobesneli Maks" (1979)

Australijski triler "Pobesneli Maks" govori o distopijskoj budućnosti u kojoj pustom Zemljom vladaju nemilosrdne bande.

Nažalost, u Novom Zelandu nedugo pre premijere filma, u stvarnom životu dogodio se zločin koja je u mnogome podsećao na nasilnu scenu u kojoj jedan od likova živ gori u svom automobilu, pa je film zabranjen u toj zemlji. Eksplicitne scene nasilja dovele su i do zabrane tog ostvarenja u Švedskoj, ali je ukinuta 2005. godine.

"Monti Pajton - Žitije Brajanovo" (1979)

Satirični film legendarnih Pajtonovaca o avanturama Jevrejina Brajana Koena, kog ljudi greškom počnu da smatraju mesijom, zbijao je šale na račun hrišćanstva, zbog čega je u mnogim krajevima sveta smatran bogohulnim.

Zabranili su ga u Irskoj, Južnoafričkoj Republici i Norveškoj, a reditelj Teri Džouns, poznat po tome što nema dlake na jeziku, iskoristio je kontroverzu da film promoviše u Švedskoj. 

Na tamošnjim plakatima pisalo je: "Toliko smešan, da je zabranjen u Norveškoj!"

"Dvostruka igra" (2006)

Čuveni Skorsezeov film "Dvostruka igra", snimljen po hongkoškom krimi-trileru "Pakleni poslovi", govori o sukobu policije i irske mafije u Bostonu. Iako možda deluje da takva fabula nema nikakve veze s Kinom, u toj zemlji film je zabranjen, jer se u jednoj replici sugeriše da Vlada planira da upotrebi nuklearno naoružanje na Tajvanu. 

Zabrana distribuiranja tog filma stupila je na snagu 2006. i nikada nije ukinuta.

"Da Vinčijev kod" (2006)

Film "Da Vinčijev kod", kao i knjiga po kojoj je snimljen govori o velikoj zaveri katoličke organizacije Opus dei koja krije pravu istinu o Isusu Hristu.

Iako je Katolička crkva žestoko kritikovala ovo ostvarenje, film nije bio zabranjen u Evropi i Americi, ali zato jeste u Kini, Egiptu, Jordanu, Libanu, Pakistanu, Filipinima, Samoi i Solomonskim ostrvima zbog sablažnjivog sadržaja.

"Borat" (2006)

"Borat: Kulturno uzdizanje u Americi u korist slavne nacije Kazahstana" ili kratko "Borat" je zabavni pseudo-dokumentarni film britanskog komičara Saše Barona Koena. U toj komediji, kazahstanski novinar Borat Sagdijev koji putuje Sjedinjenim Američkim Državama i snima razgovore sa običnim ljudima, izvrgavajući sebe, ali i svoju lažnu domovinu Kazahstan (činjenice u vezi sa Kazahstanom su izmišljene) i Amerikance podsmehu.

Iako je film dobio odlične ocene i publike i kritike, nekim ljudima nije bio ni najmanje zabavan.

"Borat" je zabranjen u svim arapskim zemljama (sem Libana), a Vlada Kazahstana se javno ogradila od tog ostvarenja.

Da zabrana obično znači i veću popularnost potvrđeno je i u ovom slučaju, jer je film u bioskopima širom sveta zaradio preko 262 miliona dolara i zasluženo dobio nastavak 2020. godine.

"Dedpul" (2016)

U filmu "Dedpul" bivši operativac specijalnih snaga, Vejd Vilson (Rajan Renolds), u pokušaju da se izleči od raka,  podvrgava se rizičnom eksperimentu, od kog dobija sposobnost vrlo brzog isceljivanja, ali i drugačiju ličnost, nazvanu Dedpul. Uz novostečene sposobnosti i mračan i uvrnut osećaj za humor, ovaj antiheroj lovi čoveka koji mu je skoro uništio život.

Šale u ovom filmu nekima su bile neprihvatljive, pa su ga u Kini zabranili zbog "eksplicitnog sadržaja", a u Uzbekistanu zbog "kršenja društvenih normi".

U Indiji nije zabranjen, ali je zato mnogo scena izbrisano, pre nego što su bioskopi dobili priliku da ga prikazuju.

"Lepotica i zver" (2017)

Filmski mjuzikl "Lepotica i zver" iz 2017. dobio je uglavnom pozitivne ocene, a filmski kritičari naročito su hvalili vernost originalnom animiranom filmu iz 1991. godine, kao i elementima sa brodvejskog mjuzikla.

Zaradio je preko 1,2 milijarde dolara širom sveta i tako postao najuspešniji igrani mjuzikl, kao i drugi film po zaradi na blagajnama u 2017. godini. 

Međutim, jedan njegov lik - Lefu (Džoš Gad) - smetao je cenzorima države Kuvajt koji su zabranili film zbog "homoseksualnih referenci". 

U Rusiji, koja ima dugu tradiciju borbe protiv umetničkih sadržaja koji se bave LGBT tematikom, film nije zabranjen, ali je dobio oznaku da se "ne preporučuje gledaocima mlađim od 16 godina". U Maleziji su distributeri jednostavno isekli sporne kadrove.

"Kristofer Robin" (2018)

Igrano-animirani film "Kristofer Robin" inspirisan dečjim knjigama o medvedu po imenu Vini Pu, prati sada odraslog dečaka Kristofera, koji je izgubio moć mašte ali se ponovo susreće sa svojim plišanim drugarima. 

Međutim, uprkos tome što je reč o toploj priči, interesantnoj svim generacijama, u Kini nije prikazivan u bioskopima, jer je lik Vinija Pua postao simbol otpora protiv tamošnje Komunističke partije i lidera Sji Đipinga.

Sve je počelo kada je Điping bio u poseti Americi 2013. a mediji objavili njegovu fotografiju sa Barakom Obamom, kako zajedno šetaju. Na internetu su se tada pojavili mimovi na kojima su se dvojica državnika uporedili sa Vinijem i Tigrom.

Uprkos zabrani, "Kristofer Robin" dobio je mahom pozitivne kritike i veliku zaradu na blagajnama.

Komentari (0)

Kultura