Aktuelno iz kulture

Deset glumaca koji nisu doživeli da pogledaju svoj poslednji film

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/11/2021

-

08:08

Deset glumaca koji nisu doživeli da pogledaju svoj poslednji film
AP/Reed Saxon, profimedia, AP/Dima Gavrysh - Copyright AP/Reed Saxon, profimedia, AP/Dima Gavrysh

veličina teksta

Aa Aa

Za razliku od većine ljudi, mnogi umetnici nastavljaju da žive kroz svoja dela godinama nakon što fizički napuste ovaj svet.

Nekada ne dobiju priliku da uživaju u svom poslednjem delu, a to je slučaj sa ovih deset velikana Holivuda:

Orson Vels

("Transformersi: Film", 1986)

Svestrani umetnik Orson Vels, najpoznatiji po filmu "Građanin Kejn", koji važi za jedan od najvećih filmova svih vremena, oprobao se u različitim žanrovima, a igrao je čak i u jugoslovenskom filmu "Neretva".

Umro je od srčanog udara u 71. godini života, samo nekoliko dana nakon što je pozajmio glas zlom robotu Junikronu u ostvarenju "Transformersi: Film" 1986. godine. 

Ričard Barton

("1984", 1984)

Glumac Ričard Barton, čije je ime na filmskim plakatima po pravilu punilo bioskopske blagajne, ostvario je uloge u nizu kultnih filmova, među kojima su "Zulu, "Beket", "Ko se boji Virdžinije Vulf", ali i "Bitka na Sutjesci" u kojoj je igrao Josipa Broza Tita.

Nažalost, iznenada je umro od izliva krvi u mozak 1984. godine, ne pogledavši svoj poslednji film "1984".

Brus Li

("U zmajevom gnezdu", 1973)

Nakon što je iz Hong Konga prešao u Holivud, majstor borilačkih veština i glumac Brus Li postao je svetski poznat. Među ostvarenjima koja su obeležila njegovu karijeru su "Pesnica gneva", "Na zmajevom putu", "Veliki gazda" i "Igra smrti". Umro je u 33. godini života od cerebralnog edema, a njegov poslednji film "U zmajevom gnezdu", u bioskopima se pojavio mesec dana kasnije.

Tragična sudbina zadesila je i njegovog sina Brendona Lija, koji je poginuo na snimanju filma "Vrana", u kom je imao glavnu ulogu. Brendon, koji je tada imao samo 28 godina, poginuo je greškom rekvizitera u tom filmu, koji su slučajno ostavili jedan pravi metak u pištolju.

Klark Gejbl

("Neprilagođeni", 1961)

Gejbl je nosio titulu "kralja Holivuda", sa ulogama u velikim bioskopskim hitovima, kao što su "Pobuna na brodu Baunti", "Saratoga" i čuvenom "Prohujalo s vihorom".

Nedugo nakon snimanja "Neprilagođenih" sa Merilin Monro, u kom je igrao vremešnog kauboja, Gejbl je iznenada preminuo od srčanog udara. Spekulisalo se da je tome doprineo fizički napor kom je bio izložen tokom snimanja.

Džejms Din

("Div", 1956)

Ikona Holivuda šezdesetih godina prošlog veka, stekao je slavu u filmu "Buntovnik bez razloga", a svoj status jednog od najpopularnijih glumaca tog vremena zacementirao ulogom u ostvarenju "Istočno od raja". 

Na žalost, njegov vrtoglavi uspon prekinula je saobraćajna nesreća u kojoj je izgubio život, ne stigavši da pogleda svoj poslednji film "Div". Posthumno je za ulogu u tom vesternu nominovan za Oskara.

Marlon Brando

("Big Bug Man", nikad nije objavljen)

Veliki Marlon Brando, čiji je talenat blistao u filmovima "Tramvaj zvani želja", "Na dokovima Njujorka", a zatim i "Kum" i "Poslednji tango u Parizu", poslednju ulogu ostvario je u animiranom filmu "Big Bug Man", koji nikad nije ugledao svetlo dana.

U ovom ostvarenju autora Boba Bendetsona ("Simpsonovi"), Brando je pozajmljivao glas zloj gospođi Saur, a da bi ušao u ulogu, nosio je haljinu, rukavice, šminku i periku. 

Sve replike snimio je za samo jedan dan i to u svojoj kući, jer je bio na terapiji kiseonikom. Umro je samo mesec dana kasnije. Film je trebalo da bude premijerno prikazan između 2006. i 2008. godine, ali se to nije dogodilo.

Hit Ledžer

("Mračni vitez", 2008. i "Imaginarijum doktora Parnasusa", 2009)

Australijski glumac Hit Ledžer preselio se u Sjedinjene Američke Države i za vrlo kratko vreme ostavio dubok trag u kinematografiji. Igrao je u filmovima "10 stvari koje mrzim kod tebe", "Patriota", "Priča o vitezu", a nominovan je za Oskara za ulogu u ostvarenju "Planina Broukbek".

Ledžer je umro od slučajnog predoziranja lekovima, pre nego što će se u bioskopima naći njegova dva velika hita - "Mračni vitez" i "Imaginarijum doktora Parnasusa". 

Za svoju ulogu Džokera u filmu o Betmenu posthumno je dobio Oskara.

River Finiks 

("Dark Blood", 2012)

Stariji brat Hoakina Finiksa, velika holivudska zvezda devedesetih, najpoznatiji je po svojoj ulozi u filmu prema priči Stivena Kinga "Ostani uz mene". 

Publika je obožavala njegove filmove "Running on Empty" i "My Own Private Idaho", za koje je nominovan za više nagrada. Međutim, umro je od predoziranja narkoticima 1993. godine kada je imao samo 23 godine. Njegov poslednji film "Dark Blood" iz postprodukcije je izašao tek 2012. godine. 

Robin Vilijams

("Noć u muzeju: Tajna grobnice", 2014)

Legendarni komičar Robin Vilijams iza sebe je ostavio mnogo filmova po kojima ćemo ga pamtiti - "Gospođa Dautfajer", "Društvo mrtvih pesnika", "Dobri Vil Hanting" i mnogim drugim. 

Vrlo malo ljudi je znalo da Vilijams pati od retke bolesti - demencije sa Levijevim telima, zbog koje je patio od depresije i na posletku sebi oduzeo život 2014. godine. 

Nedugo potom u bioskopima se pojavio njegov poslednji film, "Luda noć u muzeju: Tajna grobnice", u kom je igrao američkog predsednika Teodora Ruzvelta.

Džon Hert

("Damascus Cover", "My Name is Lenny", "That Good Night", 2017)

Glumac Džon Hert je, pored velike karijere koju je izgradio u rodnoj Britaniji, ostvario i zapažene holivudske uloge 

Publika ga zna kao jednog od astronauta iz "Osmog putnika", kao i po ulogama u filmovima "1984", "Polje" i "Hari Poter".

Na žalost, Hert je umro od raka pankreasa pre nego što će se u bioskopima naći čak tri njegova filma. U "That Good Night" igrao je scenaristu koji je terminalno bolestan i koji ima samo dve želje: da se pomiri sa sinom Majklom i tajno osigura da ne bude teret svojoj voljenoj ženi Ani.

Komentari (0)

Kultura