Aktuelno iz kulture

Umetnički "hleb sa sedam kora": 10 glumaca koji su "zaradili" povrede na snimanju poznatih filmova

Komentari

Autor: Staša Rosić

05/07/2021

-

21:22

Umetnički "hleb sa sedam kora": 10 glumaca koji su "zaradili" povrede na snimanju poznatih filmova
Umetnički "hleb sa sedam kora": 10 glumaca koji su "zaradili" povrede na snimanju poznatih filmova - Copyright Printscreen/YouTube/Leonel Vidal

veličina teksta

Aa Aa

Gledajući glumce kako paradiraju crvenim tepisima i uživaju u raskošnom životu, lako je zaboraviti koliko je njihov posao opasan.

Mnogi od njih jedu "hleb sa sedam kora", u želji da se dokažu pred rediteljima snimajući opasne scene bez pomoći kaskadera, ali ih ta želja neretko dovede u po život opasnu situaciju.

Među njima je i 78-godišnji Harison Ford, koji je nedavno morao da se podvrgne operaciji ruke zbog povrede na snimanju petog nastavka "Indijane Džounsa". Isti glumac je i umalo poginuo na setu "Ratova zvezda", kada su mu nogu prignječila vrata "Milenijumskog sokola". 

Mnogi glumci su prošli još gore, a ovo su neki od njih:

10. Tom Kruz (više filmova)

Tom Kruz ima 59 godina, ali većinu čak i najopasnijih vratolomija, od početka karijere do dan danas, izvodi bez podrške kaskadera. 

Hrabrost slavnog glumca više puta ga je koštala zdravlja, a najevidentnije na snimanjima filmova "Nemoguća misija". Još 1996. je povredio nogu i dobio duboke posekotine snimajući trenutak pucanja velikog akvarijuma u prvom delu franšize, a u poslednjem "Razilaženju" slomio je članak.

U Top Ganu, umalo se udavio, kada je snimao scenu u kojoj se prinudno lansirao iz aviona u okean. Padobran koji je Kruz nosio, ubrzano je počeo da se puni vodom i vuče ga ispod površine, što je srećom primetio ronilac koji je kontrolisao situaciju na setu i presekao konopce padobrana. 
 
U više navrata je slupao automobil tokom snimanja ("Kolateralna šteta", "Dani groma", "Na rubu vremena") i zadobio povrede glave i potres mozga, ali mu je najveća opasnost pretila na setu "Poslednjeg samuraja", gde je zapeo i umalo naleteo na mač kolege Hirojukija Sanade. Brzi refkleksi japanskog glumca spasili su  Kruza obezglavljivanja.

9. Isla Fišer ("Velika iluzija")

Glumica Isla Fišer umalo se udavila snimajući scenu u rezervoaru punom vode, u kom je lik koji je tumačila u "Velikoj iluziji" trebalo da izvede podvodni mađioničarski trik.

U toj sceni, Fišer je na rukama imala magnetne lance koji obezbeđuju lako otkopčavanje, ali jedan od njih se zaglavio.

Dok se glumica borila za vazduh, njene kolege divile su se njenoj "uverljivoj glumi". 

"Bilo je baš strašno. Udarala sam u staklo i vikala: 'Oslobodite me!', ali svi su mislili da divno glumim. Mislili su da sam Meril Strip u rezervoaru, a ja sam se u stvari davila", ispričala je Fišer u polu-šali za On dimend entertejnment.

"Imalu su sve procedure, ali sam shvatila da sam zaboravila ključnu stvar, a to je da je potreban sigurnosni signal za slučaj da nešto pođe naopako", rekla je glumica. 

Srećom, u jednom trenutku je uspela da se oslobodi i ispliva na površinu.

8. Džeremi Rener ("Ti juriš!")

Rener je polomio obe ruke na snimanju komedije "Ti juriš!" (Tag). 

"Bila je to vratolomija - trebalo je da padnem sa stolica naslaganih na gomilu visoku oko šest metara. Stolice se nisu srušile, ali ja jesam i to pravo na ruke. Čim sam dotakao tlo, znao sam da nešto nije u redu, jer nisam osećao ruke. Ali onda sam ponovio scenu i ispalo je kako treba. Onda sam otišao u bolnicu u pauzi za ručak i rekli su mi da je više kostiju slomljeno. Zatim sam se vratio na posao", svojevremeno je Rener ispričao za Pipl.

Uprkos povredama, Džeremi se vratio na posao i završio snimanje. Neposredno pred snimanje scena, skidao bi gips, kako ne bi kasnili sa produkcijom.

7. Bred Pit ("Sedam")

Bred Pit povredio je ruku na snimanju čuvenog psihološkog trilera "Sedam". Incident se dogodio kada je trebalo da juri osumnjičenog, dok je padala jaka kiša. Pit se okliznuo i ruka mu je probila vetrobran parkiranog automobila, a staklo mu je iskidalo tetivu.

Povreda je mogla da značajno uspori produkciju, ali se reditelj Dejvid Finčer dosetio da Pitovom liku Milsu doda gips i zavoje. 

6. Uma Turman ("Ubiti Bila")

Uma Turman umalo je ostala nepokretna snimajući scenu u kabrioletu za film "Ubiti Bila", a tvrdi da je produkcija, na čelu sa osuđenim holivudskim moćnikom Harvijem Vajnstinom zataškala nesreću koju je doživela.

Njoj je od početka ta scena delovala suviše opasno i želela je da je snimi kaskaderka, ali je reditelj Kventin Tarantino insistirao da ona proba i čak i sam isprobao automobil, kako bi joj dokazao da nema čega da se plaši. 

Međutim, Turman se automobilom zakucala u palmu.

"Volan mi je bio kod stomaka, a noge zaglavljene ispod sedišta. Osećala sam probadajući bol i pomislila: 'Gospode, nikad više neću hodati', ispričala je glumica svojevremeno za Njujork Tajms.

Ona se nije ljutila na Tarantina, jer se i sam gorko kajao zato što je od nje tražio da izvede tu vratolomiju, ali je zato optužila produkciju za "neoprostiv nemar".

Tarantino joj je svojevoljno ustupio snimak udesa, kako bi razotkrila zataškavanje.

5. Šarliz Teron ("Nebeski atentator")

Šarliz Teron je u filmu "Nebeski atentator" (Æon Flux) sama izvodila sve opasne scene, uključujući i skokove na trampolini, koji su je na kraju umalo koštali... 

Godinama kasnije glumica je ispričala za australijski portal Njuz da je za dlaku izbegla totalnu paralizu.

"Osam godina sam tretirala bolove i nisam mogla da se otarasim spazma u vratnim mišićima i oštećenja nerva. Na kraju sam se podvrgla fuziji vratnih pršljenova", ispričala je glumica.

Reč je o hirurškom zahvatu kojim se spajaju dva ili više pršljenova u jedinstvenu strukturu, kako bi se sprečilo trenje između njih i bol u leđima ili vratu.

Srećom, glumica se potpuno oporavila i sada ponovo igra u zahtevnim scenama.

4. Hali Beri ("Gotika", "Umri drugi dan", "Atlas oblaka")

Hali Beri je na neobičan način završila u gipsu nakon snimanja horora "Gotika" iz 2005. godine. Naime, kolega Robert Dauni Džunior joj je polomio ruku tokom snimanja scene ispitivanja. Trebalo je da joj zavrne ruku iza leđa, ali se zaneo i povukao previše. 

Snimanje je prekinuto na osam nedelja dok se glumica oporavila, ali navodno nikada nije oprostila kolegi na ovom nesmotrenom potezu.

Sasvim drugačiji problem zadesio ju je na snimanju filma o Džejmsu Bondu "Umri drugi dan". Tokom snimanja seksi scene sa Pirsom Brosnanom, Beri se umalo na smrt zadavila na smokvu.

Brosnan je tada ispričao za Eskvajer kako je to izgledalo.

"Odjednom se iz njenih usta ništa nije čulo. Mlatila je rukama, a ja sam je udarao po leđima. Spremao sam se da izvedem Hajmlihov manevar, ali smo oboje bili prilično goli. Nekako je ispljunula voće, što je jako dobro", rekao je glumac.

Pored toga, dva puta je povredila isto stopalo tokom snimanja "Atlasa oblaka" na Majorci 2011. 

3. Džoni Dep ("Pirati s Kariba", "Usamljeni rendžer")

Džoni Dep je snimajući "Usamljenog rendžera" pao s konja, a životinja ga je u tom trenutku umalo pregazila. 

Zastrašujući trenutak "uhvaćen" je kamerom.

Kasnije se prisetio tog trenutka u emisiji Dejvida Letermana.

"Konj kog sam jahao odlučio je da preskoči nekoliko malih prepreka. Nije bio svestan da je sedlo u kom sam sedeo bilo gotovo lažno, kako bi ostavilo utisak da jašem golih leđa, tako da zapravo nije čvrsto stajalo na konju", ispričao je glumac.

Takođe, na snimanju jednog od nastavaka "Pirata s Kariba" povredio je šaku, zbog čega je morao da bude hitno operisan.

2. Džordž Kluni ("Sirijana")

Džordž Kluni razmišljao je o samoubistvu zbog bolova koje je pretrpeo nakon povrede glave na snimanju "Sirijane". 

"U jednoj sceni bio sam vezan za stolicu i prebijan i više puta smo je ponavljali. Stolica se u jednom trenutku prevrnula, a ja sam udario glavom i pocepao opnu oko kičmene moždine koja zadržava spinalnu tečnost", ispričao je glumac.

Bolovi koje je trpeo bili su toliki da je poželeo da sebi prekrati muke.

"Ležao sam u bolničkom krevetu sa infuzijom u ruci, nesposoban da se pomeram, sa glavoboljama koje su delovale kao moždani udar i na kratak tronedeljni period sam počeo da mislim: "Možda bi trebalo da uradim nešto drastično po ovom pitanju", rekao je on za Rolingston.

"Nisam hteo da ostavim nered, pa sam razmišljao da odem u garažu, uđem u automobil i pokrenem motor. Deluje kao najbolji način da se to uradi, ali nikad nisam ni pomislio da ću doći u takvu poziciju", ispričao je Kluni. 

Glumac je na kratko imao problem s alkoholom, koji je uzimao radi ublažavanja bolova, ali se kasnije operisao i ublažio problem. Ipak, zauvek će imati problem sa povremenim jakim glavoboljama koje su posledica nesreće.

1. Silvester Stalone ("Roki")

U želji da prebijanje njegovog lika Rokija izgleda što verodostojnije, Silvester Stalone tražio je od Dolfa Lundgrena da ga zaista udari i zbog toga je proveo devet dana u bolnici.

Iako se posle snimanja osećao normalno, Stalone je rekao za Holivud reporter da je već uveče primetio da nešto nije u redu. Gledajući snimak, shvatio je da ga je dokrajčio Lundgrenov aperkat i otišao je u bolnicu.

"Srce je od siline udarca udarilo u grudni koš, a lekari su mi rekli da se takva povreda dešava najčešće u direktnim sudarima. Rekao sam im: 'Blizu ste. Udarila me je neka vrsta autobusa", prisetio se Stalone.

Lundgren je posle izjavio da je samo sledio naređenja.

"On je bio šef, radio sam šta mi je rekao. Vratili smo se u Los Anđeles i producent mi je rekao: 'Hej, Dolf, imaš dve nedelje slobodno, Slaj je u bolnici", ispričao je glumac.

 

Komentari (0)

Kultura