Aktuelno iz kulture

FOTO Zavirite u novi muzej M+ u Hong Kongu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

14/11/2021

-

20:14

FOTO Zavirite u novi muzej M+ u Hong Kongu
Tanjug/AP/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Najnoviji muzej u Hong Kongu M+, smešten na jednom od najskupljih placeva na svetu, otvoren je u petak posle gotovo jedne decenije otkako je prvi put zamišljen.

Muzej je projektovao arhitekta Žak Hercog, koji stoji i iza zgrade Tejt Modern galerije u Londonu, kao i stadiona "Ptičje gnezdo" u Pekingu.

Okosnicu galerije čini kolekcija "Od revolucije do globalizacije" koju je muzeju ustupio švajcarski kolekcionar Uli Sig. Tu su radovi Joko Ono, Nam Jun Paik, Marsela Dišana, kao i epsko delo "Azijsko polje" Entonija Gormlija, sačinjeno od desetina hiljada glinenih figurica. U kolekciji je i 26 radova kontroverznog kineskog umetnika Aja Vejveja, koji je optužio muzej za cenzuru, jer jedan od njegovih radova koji kritikuje masakr na Tjenanmenu 1989. godine, nije izložen.

"Muzej je očigledno pod cenzurom. Kad imate muzej koji ne može da brani sopstveni integritet kada je reč o slobodi govora, to otvara pitanja. Sigurno je da muzej ne može dobro da funkcioniše u pogledu savremene kulture", rekao je Vejvej za Rojters.

Ipak, neke druge njegove skulpture i instalacije su izložene, a među njima je "Whitewash", instalacija koja uključuje 126 krčaga iz perioda neolita. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura