Aktuelno iz kulture

"Istina je negde tamo": Deset najboljih filmova o vanzemaljcima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

25/01/2022

-

20:00

"Istina je negde tamo": Deset najboljih filmova o vanzemaljcima
"Istina je negde tamo": Deset najboljih filmova o vanzemaljcima - Copyright Prinstscreen YouTube/Movieclips, Cinema, Sony Pictures Entertainment, indebioscoop

veličina teksta

Aa Aa

Jesmo li sami u svemiru, pitanje je staro gotovo koliko i čovečanstvo, a prvi put postalo je tema filma 1902. godine, kada je Žorž Melijes snimio "Put na Mesec".

Od tada su se naučnofantastični filmovi često bavili vanzemaljcima - nekada iz čiste zapitanosti nad usamljenošću Zemljana kao jedinih inteligentnih bića u svemiru, a nekada kritikujući politička i socijalna pitanja.

Nedavno se analitička firma Stacker  pozabavila time kojim "vanzemaljskim" filmovima u moru sadržaja vredi dati šansu, pa ih je rangirala prema ocenama koje su dobili na društvenoj mreži Letterboxd, namenjenoj ljubiteljima sedme umetnosti.

Mi vam predstavljamo deset onih koji su se našli u samom vrhu njihove liste:

10. "E.T. vanzemaljac" (1982)

Usamljeni dečak (Henri Tomas) sprijateljuje se sa vanzemaljcem i odlučuje da pomogne neobičnom stvorenju da se vrati na svoju matičnu planetu, dok ga vlasti traže kako bi ga podvrgli istraživanjima.

Film je zasnovan na ličnom iskustvu reditelja Stivena Spilberga, koji je kao dete imao izmišljenog prijatelja, kog je izmaštao kako bi izašao na kraj sa razvodom svojih roditelja.

Emociju koju je pretočio u ovo ostvarenje prepoznala je i bioskopska publika, a "E.T. vanzemaljac" punih jedanaest godina držao je rekord kao film sa najboljom zaradom na bioskopima.

9. "Zvezdane staze II: Kanov gnev" (1982)

Admiral Kirk (Vilijam Šatner) zove u pomoć posadu Enterprajza da zaustavi svog dugogodišnjeg neprijatelja, tirana Kana (Rikardo Montalban) koji je proizvod genetskog inženjeringa.

Ovo je drugi film snimljen na osnovu originalne serije, a prema mišljenju mnogih kritičara, obnovio je interesovanje publike za "Zvezdane staze".

8. "Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem" (2003)

"Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem" je prateći vizuelni sadržaj sa drugog studijskog albuma grupe Daft Punk "Discovery" koji govori o popularnom intergalaktičkom bendu čiji su članovi oteti i odvedeni na Zemlju.

Njih je zarobila jedna korporacija u kojoj se pretvaraju u automate bez osećanja, usredsređene samo na to da snime novi hit.

Međutim, članovi benda se uskoro pobune i ljude upoznaju sa svojom jedinstvenom vanzemaljskom muzikom.

Dešavanja u filmu su nastavak niza priča ispričanih kroz spotove Daft Punk, kao što su "One More Time", "Aerodynamic", "Digital Love" i "Harder, Better, Faster, Stronger".

7. "Osvetnici: Kraj igre" (2019)

Kulminacija priče koja je građena kroz više od dvadeset Marvelovih superherojskih filmova govori o preostalim Osvetnicima i njihovim saveznicima, koji se bore da vrate milione ljudi koje je zbrisao vanzemaljski titan Tanos (Džoš Brolin) na kraju filma "Osvetnici: Rat beskraja".

Likovi su tako putovali kroz vreme i posetili mnoge legendarne scene iz ranijih Marvelovih filmova.

Ovo ostvarenje braće Ruso nominovano je za Oskara za najbolje vizuelne efekte 2020. godine, a film je u vreme prikazivanja oborio rekord u zaradi na blagajnama.

6. "Osvetnici: Rat beskraja" (2018)

"Rat beskraja" je na jednom mestu okupio najveći broj Marvelovih likova u jednom filmu.

Kritičarima se dopao njegov završetak, koji je na neki način omaž filmu "Imperija uzvraća udarac" i ruši stereotipe da herojski filmovi obavezno moraju da imaju srećan kraj.

5. "Fantastična planeta" (1973)

Francuski eksperimentalni animirani film "Fantastična planeta" (La Planète sauvage) govori o izmišljenoj planeti Igam na kom veliki vanzemaljci plave kože tlače mala čovekolika bića po imenu Omi.

Oni se, međutim, pobune i otvaraju pitanje da li je među njima ikada moguć miran suživot.

Ovaj film je alegorija na Sovjetsku kontrolu nad Čehoslovačkom posle Varšavskog pakta i nagrađen je gran pri nagradom žirija Kanskog festivala 1973.

4. "Dolazak" (2016)

Ejmi Adams igra Luiz, profesorku lingvistike, koja predvodi tim istraživača zaduženih da uspostave kontakt sa vanzemaljcima koji su u dvanaest ogromnih svemirskih brodova došli na Zemlju.

Dok njeni pokušaji uspostavljanja komunikacije sa čudnim stvorenjima počinju da utiču na njenu percepciju vremena, svetu preti rat.

Film je zasnovan na noveli Teda Čanga "Story of Your Life".

3. "Osmi putnik II" (1986)

Kada svemirski brod Elen Ripli (Sigurni Viver) nakon lutanja svemirom duže od pola veka konačno biva pronađen, astronautkinja se suočava sa sasvim novim svetom.

Međutim, Ripli uskoro ponovo sreće neprijatelja koji je pobio njenu posadu.

Džejms Kameron je ovim filmom dokazao da neke priče zaslužuju da dobiju nastavak, a za to je dobio sedam nominacija za Oskara.

Magazin Empire proglasio je "Osmi putnik II" najboljim filmskim nastavkom svih vremena.

2. "Stvor" (1982)

Članove istraživačkog tima na Antarktiku proganja vanzemaljac-parazit, sposoban da poprima oblik svojih domaćina.

Film je imao loš start, najpre zato što je objavljen u isto vreme kada i "E.T.", a zatim i zbog nezadovoljstva publike samom premisom, ali je s vremenom stekao status kultnog.

1. "Osmi putnik" (1979)

Iako bi se oko svih drugih mesta na ovoj listi i te kako moglo raspravljati, većina ljubitelja naučnofantastičnih filmova složila bi se da je "Osmi putnik" zasluženo prvi.

U ovoj kultnoj priči posada komercijalnog svemirskog broda  mora da skrene s puta ka Zemlji nakon što dobija poziv upomoć sa obližnjeg meseca.

Međutim, članove posade napada misteriozni oblik života koji ubrzano raste i počinje da ubija jednog po jednog.

"Osmi putnik" dobio je Oskara za najbolje vizuelne efekte, a veliki uspeh filma na blagajnama doveo je do razvoja franšize u kojoj su se našla tri nastavka, kao i filmova "Osmi putnik protiv Predatora".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura