Aktuelno iz kulture

Četiri počasna Oskara za pojedince koji su zadužili Holivud i svet

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2021

-

21:06

Četiri počasna Oskara za pojedince koji su zadužili Holivud i svet
Četiri počasna Oskara za pojedince koji su zadužili Holivud i svet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glumci Semjuel L. Džekson, Deni Glover, Elejn Mej i Liv Ulman dobitnici su počasne nagrade "Oskar", saopštila je američka Akademija filmske umetnosti i nauke.

Četiri laureata, koji su prema oceni američke Akademije ostavile dubok trag na film i društvo, biće predstavljeni na svečanoj ceremoniji dodele tzv. Governors Awards 15. januara 2022. godine.  

"Semjuel Džekson je ikona kulture, čiji je dinamični rad daleko premašio žanrove, generacije i publiku širom sveta , dok smeli, beskompromisni pristup stvaranja filma Elejn Mej, kao spisateljice, rediteljke i glumice, odjekuje kao i uvek glasno među ljubiteljima filmova. Hrabrost i emocionalnost Liv Ulman podarili su izuzetno duboke kreacije na velikom platnu, i višedecenijsko zalaganje za pravdu i ljudska prava Denija Glovera odražava i njegovu posvećenost u prepoznavanju naše zajedničke humanosti na platnu i van njega", saopštio je predsednik Akademije David Rubin.

Počasna nagrada, statua Oskara, dodeljuje se u čast izuzetnog doprinosa filmskoj umetnosti i nauci, izvanrednim zaslugama, te životnim dostignućima.

Na ovoj ceremoniji, dodeljuje se tradicionalno i nagrada Jean Hersholt Humanitarian i to pojedincu iz kinematograije čiji su humanitarni rad i napori zadužili filmsku industriju. Ovog puta, nagrada će otići u ruke Deniju Gloveru.

Komentari (0)

Kultura