Aktuelno iz kulture

Čuvaru galerije bilo dosadno, pa docrtao oči na slici vrednoj 1,3 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

10/02/2022

-

12:21

Čuvaru galerije bilo dosadno, pa docrtao oči na slici vrednoj 1,3 miliona dolara
Prinskrin/Youtube - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Čuvar Jeljcin centra u Jekaterinburgu, gde je predstavljena izložba dela čuvene ruske umetnice Ane Leporskaje, iz dosade je docrtao oči likovima njenog umetničkog dela pod nazivom "Tri figure".

Čuvar je "intervenisao" hemijskom olovkom i, kako piše Guardian, uradio je to dosađujući se tokom svog prvog radnog dana u pomenutoj galeriji u Rusiji.

Slika "Tri figure" nastala je između 1932. i 1934. godine, u vlasništvu je Tretjakov galerije u Moskvi i osigurana je na 1,3 miliona dolara.

Oštećenje slike primetili su posetioci još u decembru, ali je prema pisanju medija uprava izložbenog prostora u Jekaterinburgu tek dve nedelje kasnije obavestila policiju.

Iz centra navodno nisu predali ni snimke sa sigurnosnih kamera, na kojima bi trebalo da se vidi trenutak u kom je vandal oštetio sliku. Ali pošto je otkriveno skrnavljenje, slika je povučena iz izložbenog prostora kako bi je stručnjaci pregledali i restaurirali.

Aleksandar Drozdov, izvršni direktor Jeljcin centra, izjavio je da je radnik obezbeđenja koji je docrtao oči zapravo bio angažovan preko privatne firme, te da je nakon optužbe otpušten.

Kako iz ovog centra ističu, prostor je sada obezbeđen dodatnim sigurnosnim kamerama koje pokrivaju ceo prostor u kom su izloženi radovi Leporskaje.

Osumljičeni zaludni čuvar koji je oštetio vrednu avangardnu sliku preti novčana kazna i tri meseca zatvora.

Međutim, postoje nesuglasice oko visine kazne, budući da policija nije pokrenula krivični postupak, zbog čega je rusko ministarstvo kulture najavilo žalbu tužilaštvu.

"Na osnovu njihove procene štete, nije postojao pravni osnov za istragu. Kad oni kažu 'ne', vi to poslušate. Mi smo građani koji poštuju zakon", izjavio je Drozdov ranije za Art Newspaper.

Kako navode stručnjaci, olakšavajuća okolnost je ta što "vandal-umetnik" nije hemijsku olovku mnogo pritiskao, te potezi nisu naneli trajnu štetu platnu iako je mastilo prodrlo u sloj boje. Takođe, kako su procenili stručnjaci Tretjakov galerije, restauracija će koštati oko 4.600 dolara.

Ovo nije prvi put da je neko "intervenisao" na neko od dela Tretjakov galerije. Muškarac je 2019, naime, osuđen na dve i po godine zatvora pošto je u ovoj galeriji "napao" jednu od najčuvenijih ruskih slika, "Ivan Grozni i njegov sin Ivan" s potpisom Ilje Rjepina.

Tada je tridesetsedmogodišnjak iz Voroneža, oko 460 kilometara udaljenog od Moskve, pod uticajem alkohola, uspeo je da se provuče pored obezbeđenja galerije i metalnom šipkom razbije debelo staklo koje štiti to umetničko delo.

"Staklo je razbijeno. Slika je ozbiljno oštećenja. Platno je probušeno na tri mesta na sredini slike na delu na kojem je prikazan carević. Ram je, takođe, oštećen. Zahvaljujući srećnoj okolnosti, najvažniji deo slike - prikaz šaka i lica cara i njegovog sina nisu oštećeni", naveli su 2019. iz Tretjakov galerije.

Istu sliku je 1913. godine oštetio mentalno oboleli čovek, koji ju je rasekao nožem. Autor Ilja Rjepin (1844-1930) je još uvek bio živ, pa je mogao sam da restaurira delo.

Komentari (0)

Kultura