Aktuelno iz kulture

"Gospodar prstenova" i "Hobit" uskoro na aukciji: Autorska prava "teška" najmanje dve milijarde dolara

Komentari

Autor: Variety

12/02/2022

-

09:08

"Gospodar prstenova" i "Hobit" uskoro na aukciji: Autorska prava "teška" najmanje dve milijarde dolara
"Gospodar prstenova" i "Hobit" uskoro na aukciji: Autorska prava "teška" najmanje dve milijarde dolara - Copyright Printscreen YouTube/IGN

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik većine prava na adaptacije najpopularnijih dela Dž.R. R. Tolkina je kompanija "Sol Zenc" koja je sada odlučila da ih stavi na aukciju, što bi moglo da znači da nas u budućnosti očekuje izobilje filmova, ali i serija i video igara na temu Srednje zemlje.

"Sol Zenc" koji od sedamdesetih upravljaju licenciranjem adaptacija Tolkinovih dela, kao što su "Gospodar prstenova" i "Hobit", unajmili su Investicionu banku ACF da upravlja procesom prodaje, a predviđa se da će dostići najmanje dve milijarde dolara. 

Amazon, koji je za 22. septembar najavio premijerno prikazivanje svoje dugoočekivane visokobudžetne serije o "Gospodaru prstenova", pominje se kao jedan od glavnih kandidata za otkup dodatnih prava, koja su trenutno u vlasništvu "Sol Zenc", a koja podrazumevaju prava na upotrebu sadržaja iz popularnih Tolkinovih dela u filmu, video igrama, tematskim parkovima...

Takođe, ova kompanija ima ograničena prava na snimanje filmova i drugih sadržaja zasnovanih na delima "Silmarilion" i "Nedovršene priče o Numenoru i Srednjoj zemlji". 

profimedia

Dž. R. R. Tolkin

Deo prava na stvaranje novih filmova i serija zasnovanih na Tolkinovim delima ima i "Vorner Bros" kroz svoje vlasništvo nad Nju Lajn Sinema, kući koja je producirala trilogiju Pitera Džeksona "Družina prstena" (2001), "Dve kule" (2002) i "Povratak kralja" (2003).

Iako je "Vorner Bros" najavljivao planove za animirani film "Rat Rohirima", još nije došlo do realizacije, a Variety piše da je Zenc povratio prava od te kuće, jer oni nisu aktivno razvijali novi sadržaj vezan za "Gospodara prstenova". 

Taj magazin predviđa da bi moglo da dođe do novih sporova između "Vornera" i "Sol Zenc", koji se već nekoliko godina sude oko profita od Džeksonovih "Gospodara prstenova" i "Hobita".

Sol Zenc, muzički i filmski finansijer koji je preminuo 2017. otkupio je prava na filmsku adaptaciju Tolkinovih naslova 1976. godine.

Međutim, iz ugovora je tada izbačena stavka o pravima na snimanje serije koja nije duža od osam epizoda.

To je omogućilo Amazonu da direktno od legata Tolkina kupi prava na svoju seriju koja će nositi naziv "The Rings of Power", odnosno "Gospodar prstenova: Prstenovi moći".

Zenc je inače bio dugogodišnji direktor "Fantasy Records", uticajne muzičke kuće pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a bio je i producent fimova kao što su "Let iznad kukavičjeg gnezda" (1975), "Amadeus" (1984) i "Engleski pacijent" (1996), od kojih su sva tri dobili Oskara za najbolji film.

Serija "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" baviće se dešavanjima drugog doba Srednje zemlje kada je iskovan Jedini prsten.

"Prstenovi moći vezuju sve velike priče drugog doba Srednje zemlje - kovanje prstenova, uspon mračnog gospodara Saurona, epsku priču kraljevstva Numenor i poslednjeg saveza vilenjaka i ljudi", najavili su autori serije Džej Di Pejn i Patrik Makej.

Prvobitna obveza Amazona bila je produkcija od pet sezona, za koju se procenjuje da je vredna najmanje milijardu dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura