Aktuelno iz kulture

Od kolega umetnika "krali" ideje i Tarantino i Kjubrik za svoje filmove

Komentari

Autor: Euronews/S. R.

08/06/2021

-

07:05

Od kolega umetnika "krali" ideje i Tarantino i Kjubrik za svoje filmove
Od kolega umetnika "krali" ideje i Tarantino i Kjubrik za svoje filmove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Džim Džarmuš jednom je za Muvimejker magazin otkrio kako on pronalazi inspiraciju: "Ništa nije originalno. Kradi gde god pronađeš inspiraciju i što god ti raspali maštu. Kradi samo stvari koje ti direktno diraju dušu. Ako tako radiš, tvoj rad (i krađa) biće autentični. Autentičnost je precenjena, originalnost ne postoji. A ne trudi se ni da prikrivaš svoju krađu - slavi je, ako tako želiš".

Zaključio je tu izjavu citatom čuvenog francuskog reditelja novog talasa Žan-Lika Godara: "Nije važno odakle uzimaš stvari, važno je gde ih nosiš".

Mnoge njegove kolege, "kradu" od likovne umetnosti, pa tako postoji mnogo primera fantastičnog uklapanja remek-dela slikarstva sa pokretnim slikama. Farout magazine je nedavno predstavio pet najinteresantnijih.

1. Rotko inspirisao "Nema zemlje za starce"

Rodžer Dikins, direktor fotografije u filmu "Nema zemlje za starce" jednom je izjavio: "Najveći izazov za svakog glavnog snimatelja je da mu se slike uklapaju, da celi film predstavlja jedinstvenu celinu i da zapravo, ni jedna scena ne odskače".

U filmu "Nema zemlje za starce" delo koje je inspirisalo način snimanja celog filma bila je slika koju je na brzinu naslikao dizajner produkcije Džes Gončor, imajući u vidu dela čuvenog slikara Marka Rotka.

Gončor je objasnio to potom rečima: "Sećam se palete boja koju sam napravio za to. Iskopirao sam Rotkovu sliku i ubacio boje koje biste mogli da nađete u pustinji Divljeg Teksasa i na to sam još dodao crvenu kao rasprskanu krv. Dakle, to je nekoliko nijansi braon, malo tonova rđe, boja betona i krv crvena".

2. Slika Kasere u "Izgubljenim u prevodu"

Svako ko je ikad gledao "Izgubljene u prevodu", imao je priliku da već na samom početku vidi pozadinu glumice Skarlet Johanson.

Takav start inspirisala je slika Džona Kasere po imenu "Juta", a koja kombinuje nevinost sa erotikom, upravo onako kako je to Sofija Kopola želela za svoj film.

3. Šagal u gansterskom "Seksi zver"

Gangsterski hit film "Seksi zver" prepun je nadrealnih elemenata, a jedan od najupečatljivijih inspirisan je Šagalovom slikom "Iznad grada" iz 1918. godine.

profimedia/Marc Chagall, VEGAP

"Iznad grada" Mark Šagal

Glavni lik pronalazi mir u zagrljaju žene i to osećanje ga doslovno diže u nebesa. Iako reditelj Džonatan Glejzer nije nikad govorio o povezanosti ove slike sa scenom, sličnost je očigledna.

4. Džon Konstabl oduševio Kjubrika

Stenkli Kjubrik dobio je mnogo pohvala za uspešno oslikavanje Engleske starih vremena u filmu "Beri Lindon", ali je on zapravo bio inspirisan slikom Džona Konstabla "Malvern Hall" koja prikazuje dvorac u Vorikširu 1809. godine.

Direktor fotografije Džon Alkot i reditelj su neumorno tragali za umetničkim delima tog vremena, kako bi savršeno osmislili estetiku filma.

5. Tomas Gejnsborou inspirisao "Đanga"

"Dečak u plavom", slika Tomasa Gejnsoborua iz 1770. godine inspirisala je božanstvenu kostimografiju u filmu Kventina Tarantina, koja oslikava borbu za oslobađanje iz ropstva.

Wikipedia.org/Thomas Gainsborough

"Dečak u plavom" Tomas Gejnsborou

Ista slika uticala je na stari nemački film "Der Knabe in Blau" iz 1919. godine, a kasnije i na kostime u filmu "Nosferatu".

Komentari (0)

Kultura