Aktuelno iz kulture

Jelena Gavrilović, muzika mog života: Bajke uz Čajkovskog i jedna Eltonova pesma uz koju mora da se igra

Komentari

Autor: Sonja Šulović

13/02/2022

-

07:58

Jelena Gavrilović, muzika mog života: Bajke uz Čajkovskog i jedna Eltonova pesma uz koju mora da se igra
Jelena Gavrilović, muzika mog života: Bajke uz Čajkovskog i jedna Eltonova pesma uz koju mora da se igra - Copyright Studio Sky Music

veličina teksta

Aa Aa

Jelena Gavrilović, glumica i kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija Stvara (Serbia Creates), održaće ekskluzivni koncert pod nazivom "Balkan Film Akustik" na Svetskoj izložbi u Dubaiju (Expo Dubai 2020) 15. februara zajedno sa tekstopiscem, kompozitorkom i muzičkom producentkinjom Aleksandrom Milutinović. 

Kroz jedan emotivan akustičan nastup biće predstavljen repertoar domaće filmske muzike, od songova iz novijih filmova do pomalo zaboravljenih dragih pesama, kao što su numere Darka Kraljića ili etno numere iz filmova. 

"Mi ovde na Balkanu, imamo jedan poseban način kako čuvamo svoju kinematografiju od zuba vremena. Replike i muzičke numere u našim filmovima, tako su dobre da odmah siđu sa filmskog platna I uđu u naš svakodnevni život. I tako one, žive sa nama sa kolena na koleno, zauvek sačuvane od zaborava! Ovo je jedan takav program", najavljuju Gavrilović i Milutinović.

Nastup u Paviljonu Srbije bio je ujedno povod da za čitaoce Euronews Srbija Jelena Gavrilović predstavi svoj muzički izbor, "otkrivajući" svoju plej-listu od detinjstva do danas.

Za početak, kojom pesmom otvarate, a kojom planirate da završite nastup pred publikom na Svetskoj izložbi?

Moram reći da je odgovor na ovo pitanje vrlo delikatan, jer je to državna tajna.

Nacionalni dan na Svetskoj izložbi

Dan državnosti Srbije, 15. februara, u Dubaiju biće obeležen bogatim kulturno-umetničkim i poslovnim programom (biznis konferencija "Serbia Country Business Briefing"), koji imaju za cilj da na najbolji način predstave ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale naše zemlje, navodi se u saopštenju tima koji organizuje nastup Srbije na Svetskoj izložbi.

Ansambl "Kolo" predstaviće kulturno i tradicionalno bogatstvo Srbije kroz različite plesove i nošnje iz svih krajeva naše zemlje, dok će svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu imati Gudačka reprezentacija mladih, koja nastupa pod umetničkim vođstvom Stefana Milenkovića.

U večernjem delu programa, koji se iz impozantne Al Wasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti sa svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i pomenuti koncert filmske muzike "Balkan Film Akustik", koji izvode glumica Jelena Gavrilović i Aleksandra Marković.

Studio Sky Music

 

Pokrovitelj Nacionalnog dana Srbije na Expo 2020 Dubai je kompanija Telekom Srbija. Svetska izložba - Expo 2020 Dubai traje do 31. marta, a učestvuje više od 190 zemalja.

Sećate li se prve pesme koju ste u životu čuli?

 

Nikada nisam razmišljala na tu temu, ali sećam se da mi je mama puštala bajke koje su bile praćene muzikom Čajkovskog, i verovatno je ta prva melodija koju sam čula uopšte bila klasična muzika, i mislim da sam nekako i sebe uvela u svet muzike na takav način.

Da možete da birate jednu, koja bi to bila pesma u koju ste se zaljubili na prvo slušanje?

Da mogu da biram jednu pesmu verovatno bi to bila pesma "Bez nade" Darka Kraljića. 

Koji vam je najdraži album koji ste dobili na poklon?

Najdraži su mi albumi koje sam dobila na poklon u detinjstvu, a to su svi albumi hora "Kolibri" koje imam. 

A da li ste vi poklanjali albume?

Jesam, to je ranije bilo popularno. Mi smo jedni drugima poklanjali knjige, diskove...  Nisam iz ere ploča, ali smo poklanjali kompilacije. Pravili smo kompilacije na kompjuteru i poklanajli prijateljima, bilo je popularno da presonalizuješ kompilaciju i na taj način pokazuješ kakav je vaš odnos. Bilo je lepo i bila su drugačija vremena.

Studio Sky Music

 

Sećate li se prvog koncerta kom ste prisustvovali?

Ne sećam se prvog koncerta, ali sećam se jednog posebnog koncerta na kom sam bila, a to je koncert na koji sam išla sa koleginicom sa klase, Majom, i išle smo sa kartama pokojnog Duška Trifunovića. Mislim da mi je to najdraži koncert u životu, a to je Arsenov koncert u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

I da možete odabrati jedan, koji bi to bio film sa najboljom muzikom?

Ne može da se odabere jedan, ali ja ću reći "Kosa" Miloša Formana.

Zbog koje pesme žalite što je niste napisali?

Zbog mnogih pesama žalim što ih nisam napisala, ali neka bude pesma "Odiseja" (staza trnja ili staza orhideja...) 

Uz koju ne uspevate da se suzdržite i ne zaigrate, iako ste u tom momentu na mestu gde bi bilo možda i čudno da se pleše?

Pesma uz koju uvek moram da ustanem i da igram zove se "I'm still standing"  koju peva Elton Džon. Mislim da je to pesma uz koju mora da se igra.

Uz koju pak teško možete da zadržite suze?

"Bila je tako lepa" Mikija Jevremovića. Ja sam neko ko ne može da sluša samo jednu pesmu ili jednu vrstu muzike. Nikada ne postoji kod mene samo jedna melodija niti mogu da kažem "sada pevam ovo" ili "sada slušam samo ovo". Nekada mi se desi da mi se pesma toliko dopadne da provedem ne samo sate, dane, nego nekada i po više meseci slušam samo jednu pesmu dok je potpuno ne usvojim, ne prihvatim. 

Koju pesmu rado pevušite pred odlazak na snimanje? Ili imate li melodiju koju "u glavi puštate" pred izlazak na scenu?

Imam jednu pesmu koju uvek koristim kada treba da "zagrejem" glas, neku vrstu upevavanja pred predstavu, a to je jedna brzalica koju je naša profesorka Marija Simonović koristila na tehnici glasa, od nje je napravila pesmu koju ponavljam da bih sebi zapravo zagrejala glasne žice.

Postoji li numera zbog koje vas je pomalo blam da priznate da je volite?

Ne postoji, nikada me nije blam zbog nečega što volim. Mislim da je to sasvim legitimno, volim starogradsku muziku, imam i svoju omiljenu narodnu pevačicu, a inače sam odrastala slušajući rokenrol i džez, tako da ne može čovek da se ograniči na samo jedna pravac, na jednu vrstu muzike. To bi značilo kao da nosite samo jednu boju, a u životu su nam potrebne boje. Tako su nam potrebni i različiti stilovi i pravci u muzici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura