Aktuelno iz kulture

Ana Ilić o nastupu Srbije u Dubaiju: Oživećemo u virtuelnom svetu i čoveka iz Lepenskog vira od pre 10.000 godina

Komentari

Autor: Sonja Šulović

26/09/2021

-

08:19

Ana Ilić o nastupu Srbije u Dubaiju: Oživećemo u virtuelnom svetu i čoveka iz Lepenskog vira od pre 10.000 godina
Ana Ilić o nastupu Srbije u Dubaiju: Oživećemo u virtuelnom svetu i čoveka iz Lepenskog vira od pre 10.000 godina - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

"Srbija stvara odavno, sada je vreme da to i pokažemo. Kao što je Vinča predstavljala centar ideja i stvaralaštva neolita, tako će i Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju, pokazati da i danas, modernu i savremenu Srbiju najbolje predstavljaju kreativne ideje brojnih talentovanih, uzbudljivih i inventivnih pojedinaca, kompanija i organizacija", kaže u razgovoru za Euronews Srbija Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komsarke Srbije za "Expo 2020-Dubai". 

Svetska izložba "Expo 2020" biće otvorena 1. oktobra i trajaće do 31. marta 2022. godine, a okupiće 192 zemlje i preko 25 miliona učesnika. Tema nastupa Srbije je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost".

Vinča - važan centar ideja i inovacija

Kako je došlo do toga da Vinčanska kultura budet uzeta za početnu inspiraciju?

Upravo u vinčanskoj kulturi desile su se inovacije koje su uticale na razvoj kompletnog čovečanstva - prva tehnološka revolucija ili prvo topljenje metala na svetu, jedna od najranijih proizvodnja keramike, prvi gradovi, prve dvospratne građevine i neverovatni primeri mobilnosti, komunikacija, razvoja poljoprivrede... Vinča Belo brdo, nadomak današnjeg Beograda, pre sedam milenijuma bila je metropola neolitske Evrope, trgovački centar, dok su pored ostalog Vinčanci bili i poznati proizvođači boja. Možemo reći da je Vinčanska kultura, tako živ centar ideja i inovacija, predstavljala Expo neolitskog doba.

Zašto je važno da se vratimo tako daleko u prošlost, šta i dalje možemo učiti od predaka?

Priča o Vinčanskoj kulturi je inspirativna priča o otkrićima, o neverovatnim, snalažljivim i preduzimljivim ljudim, o umetnosti. Od Vinčanaca možemo učiti i iz njihovog odnosa prema prirodi, životu, odnosu prema deci i njihovoj edukaciji. Da bi bili tako napredni, Vinčanci su imali svoje inovatore koji su dolazili do naprednih rešenja koja su im olakšavala život i omogućila da se razvijaju, sarađuju i napreduju. Ali je trebalo i stvoriti uslove za njihov rad i posvećenost. To je sve ono što u Srbiji radimo danas.

I zato želimo celom svetu da predstavimo odakle kreativni ljudi sa ovih prostora vuku svoje korene. Pokazaćemo zbog čega nas je sam Expo prepoznao kao lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacijama, zbog čega je Beograd proglašen jednim od 5 najkreativnijih gradova na svetu, zbog čega nas nazivaju "Silicijumskom dolinom Balkana". 

Kako je najavljeno, Paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, pa kroz koje epohe i realnosti će posetioci imati priliku još da putuju?

Predstavićemo i sve značajne srpske velikane koji su itekako zadužili čovečanstvo - Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, ali i omogućiti milionima posetilaca da istraže najveća blaga našeg nacionalnog muzeja, savremene umetnosti, tehnoloških inovacija i turističke ponude, da zavire iz kulisa najvećih srpskih muzičkih festivala...

Virtuelnoj izložbi mogu da pristupe ne samo posetioci Paviljona, već i sa bilo koje tačke na planeti putem našeg sajta (Exposerbia.rs). Predstavićemo i neverovatnu inovaciju, pred celim svetom po prvi put ćemo, uz pomoć veštačke inteligencije i metahuman tehnologije, "oživeti" čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru! 

Promo

Deo Paviljona Srbije koji će biti otvoren 1. oktobra u Dubaiju

Na Svetkoj izložbi nastupiće Milenković, Bregović, Trkulja...

Možete li izdvojiti nešto od planiranog programa koji će se odvijati tokom narednih šest meseci, koliko traje Svetska izložba u Dubaiju?

Organizovaćemo preko 150 različitih događaja, što na samom Paviljonu, što na različitim lokacijma u gradu i na Expou, među kojima su i nastupi naših vrhunskih umetnika i performera, poput maestralnog Stefan Milenković koji donosi pravu inovaciju u muzici u saradnji sa dr Neletom Karajlićem, muzičari Nenad Vasilić, Lena Kovačević, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, kao i džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked i mnogi mnogi drugi… Slobodan Trkulja će recimo učiti decu da sviraju srpske tradicionalne instrumente, a posetioce ćemo upoznati i sa srpskim vezom i za ovu priliku specijalno dizajniranim ručnim radovima, u saradnji sa Etno mrežom Srbije…

Za koga posebno mislite da će Dubai Expo imati značaja?

Neka od najvećih dostignuća čovečanstva prvi put su svetu prikazane upavo na Svetskim izložbama (parna mašina, prvi telefon, računar, Teslina neizmenična struja…). Jasno je da je ovo izložba koja menja i unapređuje svet, manifestacija izuzetnosti. Upravo zato, ovo je jedinstvena prilika svim zemljama, ali i pojedinačno svim naučnicima, inovatorima, umetnicima i biznismenima da "nastupe" na ovoj sceni i pokažu najbolje što imaju.

Promo

Izgled Paviljona Srbije

Šta nas danas najbolje predstavlja u svetu, u domenu kreativnih industrija?

Kreativne industrije kod nas imaju ogroman potencijal i o tome najbolje govore odlični ekonomski podaci - više od 7,5 odsto udela sektora kreativnih industrija u BDP Srbije, sa porastom izvoza više od 50 odsto i kontinuiranim rastom, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60 odsto. Više od 125.000 zaposlenih u sektoru, od kojih je najveći broj mladih i visokobrazovanih ljudi. 

Postoje mnogi uspešni pojednici i organizacije koje ostvaruju sjajne rezultate i van granica naše zemlje, među kojima su i kreativni ambasadori platforme Srbije stvara. Sjajne talente imamo u oblasti industrijskog I grafičkog dizajna, gejminga, dizajna softvera, preko slikarstva i vizuelnih umetnosti, do scenskih umetnosti, filma i muzike, a u Srbiji se razvijaju i tehnologije budućnosti, poput Blockchain i Fintec inovacija. Možda trenutno najrazvijeniji sektori u Srbiji su produkcija audio vizuelnog sadržaja i produkcija video igara. Tu smo zaista mnogo napredovali i volela bih kada bi i ostale oblasti postigle ovako dobre uspehe. 

Srbija ima šta da ponudi

A kako stojimo sa kulturnom diplomatijom?

Srbija ima mnogo više da ponudi svetu nego što i sami mislimo za sebe. Zato je na incijativu predsednice Vlade Ane Brnabić, pre četiri godine osnovana nacionalna platforma Srbija stvara - da prepozna, osnaži i promoviše domaće talente, kreativce i svaku vrstu znanja i inovativnosti.

Kroz brend Srbija stvara predstavljamo svetu modernu Srbiju, a to najbolje radimo uz nesebičnu podršku naših 47 kreativnih ambasadora. Podrška i kontinuirana saradnja sa profesionalcima iz oblasti kreativnih industrija, skretanje pažnje javnosti na njihov rad, sve ono što mi kao platforma Srbija stvara pružamo poslednje četiri godine, pokazao se kao pravi put i nešto što kreativcima mnogo znači.

Na šta ste do sada najviše ponosni, ako govorimo o onome što je postigao tim nacionalne platforme Srbija stvara?

O našem uspehu, najbolje govore rezultati i projekti na kojima trenutno radimo. Pokrenuli smo nimalo lak proces sanacije i rebrendiranja arheološkog nalazišta Vinča Belo brdo, izgradnju i adaptaciju prve kreativne ambasade Srbije u Londonu, proces rekonstrukcije i adaptacije nekadašnje zgrade Ložionice u prvi inovativno-kreativni multifunkcionalni centar u Srbiji i regionu, ali i rebrendiranje turističkog proizvoda Srbije.

Napravili smo detaljan plan projekta Nacionalna prestonica stvaralaštva, koji je postao jedan od prioritetnih projekata Ministarstva kulture. Na sve ove uspehe smo veoma ponosni i to nam je poseban motiv da nastavimo da radimo i stvaramo u Srbiji. 

Promo

Centralna zgrada Svetske izložbe

Sa kakvim osećanjima, ali i očekivanjima se spremate za polazak u Dubai?

Priprema za Svetsku izložbu predstavlja ogromno zadovoljstvo, ali i još veću odgovornost, jer smo svesni da je u pitanju najveće globalno predstavljanje naše zemlje i istorijska šansa za naše inovatore, naučnike, stvaraoce i kompanije da naprave prodor na svetsko tržište, a pre svega tržište Bliskog Istoka.

Zato treba da iskoristimo ovu šansu, posebno kada uzmemo u obzir da se Srbija u UAE dočekuje kao veliki prijatelj i partner, i to zahvaljujući naporima i trudu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije. O tome već dovoljno govori i sama činjenica da se nalazimo u onoj grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon, od gotovo 2.000 kvadrata, specijalno izgrađen za ovu namenu, kao i da se on nalazi na jednoj od najprominentnijih lokacija.

Komentari (0)

Kultura