Aktuelno iz kulture

Od Vinče do avatara budućnosti: Ovako će izgledati Paviljon Srbije u Dubaiju, kojim je moguće prošetati i iz Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2021

-

20:06

Od Vinče do avatara budućnosti: Ovako će izgledati Paviljon Srbije u Dubaiju, kojim je moguće prošetati i iz Beograda
Od Vinče do avatara budućnosti: Ovako će izgledati Paviljon Srbije u Dubaiju, kojim je moguće prošetati i iz Beograda - Copyright Promo/Expo 2020 Dubai

veličina teksta

Aa Aa

Nešto više od mesec dana pre početka svetske izložbe "Expo 2020 - Dubai", otvoren je prezentacioni centar Paviljona Srbije u "Galeriji Beograd".

Zainteresovani posetioci mogu prošetati Paviljonom Srbije, koji će biti otvoren na predstojećoj Svetskoj izložbi u Dubaiju, i to uz pomoć najsavremenije VR tehnologije. Od 1. oktobra, kada se i otvara "Expo 2020 - Dubai", zainteresovani će moći da prate dešavanja na našem paviljonu u virtuelnoj realnosti i realnom vremenu, baš kao da se nalaze na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Tema nastupa Srbije u Dubaiju je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a paviljon se prostire na 2.000 kvadrata i nalazi se u tematskom delu "Mobilnost".        

Paviljon osmišljen poput vremenske kapsule

"Paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, povezuje zaostavštinu 7.000 godina stare vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, što predstavlja okosnicu našeg nastupa na predstojećoj Svetskoj izložbi", navodi se u saopštenju tima za nastup Srbije u Dubaiju.

Kako je najavljeno, paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja, kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe, zauvek brišući podelu između fizičkog i digitalnog sveta.

Promo/Expo 2020 Dubai

 

"Na ovaj način virtuelna izložba u Paviljonu Srbije omogućava posetiocima da se upoznaju sa našom zemljom, ne samo uživo na paviljonu u Dubaiju, već iz bilo koje tačke na planeti. Posetioci postaju digitalna bića - avatari koji mogu da istražuju beskonačne mogućnosti naših virtuelnih izložbenih prostora, kao i da komuniciraju sa drugim avatarima u realnom vremenu, pa čak i da ugovore sastanak", dodaje se u saopštenju.

Najnovija tehnologija će rekreirati i upoznati posetioce sa 7.000 godina starom revolucionarnom i inovativnom Vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića.

Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta imaće mogućnost da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom šest meseci trajanja izložbe "Expo 2020 - Dubai".

"Učešće na Svetskim izložbama davno je prevazišlo okvire predstavljanja kulture, istorije i identiteta jedne zemlje. Osnovna funkcija nastupa na Svetskoj izložbi svake zemlje učesnice je predstavljenje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih prilika i povezivanje sa poslovnom zajednicom zemalja Bliskog Istoka, ali i celog MEASA regiona, kao i celim svetom. Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju", ističe Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na "Expo 2020 - Dubai".

Prema rečima Ane Ilić, više savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenice generalne komesarke Srbije za "Expo 2020 - Dubai", nastup će biti prilika da se naša zemlja predstavi i još jednom opravda nazic Silicijumska dolinama Balkana.

"Kroz celovit biznis, ali i naučni, umetnički i zabavni program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, kreativaca i inovatora, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstavićemo: zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zašto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana, zbog čega  je lider u eUpravi, ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji, kao i zbog čega su pojedini svetski mediji Beograd proglasili za jedan od pet najkreativnijih gradova na svetu", navodi Ilić.

Promo/Expo 2020 Dubai

Tatjana Matić i Ana Ilić u "Galeriji Beograd"

Svetska izložba "Expo 2020 - Dubai" biće održana do 31. marta 2022, tema nosi naziv "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti", a učešće je potvrdilo preko 190 zemalja sveta.

"Galerija Beograd" biće otvorena svakog dana od 10 do 22 časa uveče, a pored obilaska paviljona, zainteresovani predstavnici kompanija i privrednici će upravo na ovom mestu moći da dobiju informacije o načinu prijavljivanja za učešće u privrednoj delegaciji Srbije na predstojećoj  manifestaciji.

Komentari (0)

Kultura