Aktuelno iz kulture

Novi kreativni ambasadori "Srbija stvara": Milan Marić, Dunja Jocić, Petar Marić, bendovi Eyot i Naked

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2021

-

10:27

Novi kreativni ambasadori "Srbija stvara": Milan Marić, Dunja Jocić, Petar Marić, bendovi Eyot i Naked
Novi kreativni ambasadori "Srbija stvara": Milan Marić, Dunja Jocić, Petar Marić, bendovi Eyot i Naked - Copyright Printscreen/YouTube, Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Milan Marić, koreografkinja i rediteljka Dunja Jocić, džez pevačica Aleksandra Denda, muzički bendovi Eyot i Naked, osmostruki svetski šampion električne harmonike Petar Marić i platforma "Mladi koreografi" Narodnog pozorišta pridružili su se programu kreativnih ambasadora nacionalne platforme "Srbija stvara" (Serbia creates), koji sada čini 46 međunarodno priznatih domaćih stvaralaca iz svih oblasti kreativnih industrija.

"Zvanje kreativnog ambasadora svoje zemlje doživljavam kao privilegiju, ali i više od toga - kao obavezu i odgovornost da tom zvanju utkamo težinu, tako što ćemo beskompromisno raditi na tome da kreativnu scenu Srbije učinimo još širom, otvorenijom, hrabrijom, provokativnijom, zanimljivijom. Da učinimo da srpska kulturna scena prvenstveno obogati živote naših građana, a posle toga i da postane prepoznata i visoko rangirana na evropskoj i svetskoj mapi", poručuje glumac Milan Marić.

Vodeći se ubeđenjem da sve počinje jednom kreativnom idejom i talentovanim pojedincem, kako se navodi u saopštenju, nplatforma "Srbija stvara" kreira nacionalni brend moderne Srbije oslanjajući se upravo na međunarodno prepoznate, talentovane i izuzetne pojedince, kreativne ambasadore platforme "Srbija stvara", koji inspirišu svojim idejama i dostignućima.

"Podržavajući rad naših ambasadora, ali i svih drugih talentovanih pojedinaca, kreativaca i inovatora u Srbiji, na najbolji način promovišemo našu zemlju u svetu. S druge strane, podrška i kontinuirana saradnja sa profesionalcima iz oblasti kreativnih industrija, koju mi kao platforma Srbija stvara pružamo poslednje četiri godine, pokazao se kao pravi put i nešto što kreativcima mnogo znači", ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tima nacionalne platforme "Srbija stvara".

Prema rečima Ilić, i ekonomski podaci su jasni pokazatelji da je, iako relativno mlad, sektor kreativnih industrije već sada jedna od najbrže rastućih grana privrede u Srbiji, sa više od 7,4 odsto udela u BDP Srbije, sa porastom izvoza više od 50 odsto i kontinuiranim rastom.

Novi ambasadori priključili su se dugogodišnjim kreativnim ambasadorima platforme, među kojima su i Stefan Milenković, Slobodan Trkulja, Gordana Vunjak Novaković, Vlatko Vedral, Mirjana Karanović, Sofija Stefanović, Miloš Biković, Ivana Vasić Ingliš, Ašhen Ataljanc, Uroš Petrović i Branko Lukić.

"Lista ambasadora ni sada nije končana i veliko nam je zadovoljstvo što je sada proširena sa još sedam imena i grupama kreativaca koji su prihvatili da budu deo Srbija stvara platforme i da zajedničkim snagama razvijamo kreativnu scenu, da menjamo i jačamo imidž moderne Srbije u svetu. Čast je raditi sa takvim ljudima", dodaje Ilić.

Komentari (0)

Kultura