Aktuelno iz kulture

Nele Karajlić i Stefan Milenković predstavili "Rock El Clasico": Gile i Čajkovski u pohodu na Narodni muzej (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2021

-

15:36

Nele Karajlić i Stefan Milenković predstavili "Rock El Clasico": Gile i Čajkovski u pohodu na Narodni muzej (VIDEO)
Nele Karajlić i Stefan Milenković predstavili "Rock El Clasico": Gile i Čajkovski u pohodu na Narodni muzej (VIDEO) - Copyright Promo/Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Muzičari Stefan Milenković i dr Nele Karajlić predstaviće svoj zajednički autorski projekat pod nazivom "Rock El Clasico" na Svetski dan muzike, 21. juna 2022. godine na stadionu Tašmajdanu.

Kao uvertira u najavljenu muzičko-filmsku bajku, koja će se odigrati na Tašu, objavljen je spot za kompoziciju "Gile i Čajkovski", a reč je o specifičnom spoju muzičkih deonica iz čuvenog "Labudovog jezera" Čajkovskog i kultne pesme "Zabranjenog pušenja" - "Gile šampion".

U glavnim ulogama su čuveni roker i maestro violine, ali i voditeljka Dragana Kosjerina i Narodni muzej.

Telekom Srbija

Stefan Milenković je danas na konferenciji za medije u Narodnom muzeju napomenuo da je učestvovao u brojnim muzičkim eksperimentima u karijeri do sada, a da posebna očekivanja ima od saradnje sa Neletom Karajlićem.

"Ovom projektu me je odmah privukalo to što sam prepoznao neograničeni umetnički potencijal. Nemamo nikakva kreativna ograničenja i umetnost je potpuno slobodna, možemo stvarati u toj dimenziji, što je idealan scenario za bilo kog umetnika. Ovo je za mene idealan izazov, a rekao bih i čisto zadovoljstvo. Nema drugog umetnika na svetu s kojim je to moguće nego s Neletom", ističe naš proslavljeni violinista i kreativni ambasador platforme Srbija stvara.

Neklasičan klasičar i netipičan roker

Milenković kaže da ne bi mogao da izdvoji omiljenu pesmu "Zabranjenog pušenja", ali da veoma voli celokupni stvaralački rad Karajlića.

"Svaki umetnik treba da bude atipičan, jer to je po meni definicija umetnosti, a sebe smatram neklasičnim klasičarem, a Nele je netipični roker", dodaje Milenković i najavljuje da je predstavljeni spot "Gile i Čajkovski" tek početak.

Projekat "Rock El Clasico" predstavlja svojevrsnu integraciju muzičkih pravaca na različitim nivoima, koji uklanjaju zidove između klasične i rok muzike.

Karajlić je pojasnio da je osnovna ideja potekla od Graleta (Dejan Grastić), njihovog organizatora, koji je pre više godina napravio kombinaciju Milenkovića i grupe "Leb i Sol", što mu je bilo jako zanimljivo.

"Imao sam ideju kako bi se rok trebao spojiti sa klasikom. Fan sam klasike, i kao klincu mi je bilo jako zanimljivo kada se klasika svira u rok aranžmanu ili kada klasični instrumenti sviraju rok muziku. Međutim, nikad nije napravljeno ovo o čemu sam ja sanjao, a to je da se klasika uveze u neku rok pesmu, a da se ne vidi razlika, da se ne vidi šav između onoga što je rok i onog što je klasika", objašnjava Karajlić.

Osim rada na aranžmanima najpoznatijih pesama "Zabranjenog pušenja" i kompozicija klasične muzike, za koje im je pomogla kompozitorka Ana Krstajić, Milenković i Karajlić pripremaju i autorske pesme, ali i "skakanje" u bogatu muzičku tradiciju našeg naroda.

"Birali smo naše omiljene pesme, pa smo tako spojili pesme 'Zabranjenog pušenja', kao što su 'Gile šampion', 'Fikreta' i 'Dan republike' sa kompozitorima, kao što su Šostakovič, Čajkovski, Brams...", objašnjava dr Nele.

Početak velike avanture

Prema njegovim rečima i njegov život je ceo bio eksperiment.

"I `Zabranjeno pušenje` i `Top lista nadrealista` i `No smoking orchestra`. Zašto ne sa Stefanom? Znam ga iz onoga vremena kada je violina bila veća od njega. Stefan se rodio kao zvezda, a znam i da je dovoljno lud da krene u ovu priču sa mnom. Osećam da smo na početku velike avanture. Skočili smo iz aviona, ne znamo još uvek da li imamo padobran, ali mi se čini da ćemo ipak aterirati sledeće godine na stadionu Tašmajdan", kaže Karajlić.

Ana Ilić, viša savetnica premijerke Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim platforme Srbija stvara napomenula je da će ceo projekat premijerno biti predstavljen na čuvenoj svetskoj izložbi "Expo" u Dubaiju, koja se održava od 1. oktobra do 31. marta 2022. godine.

"Projekat 'Rock El Clasico' je na najbolji način predatavlja ideju delovanja platforme Srbija stvara. Kroz ovaj projekat afirmišemo naše kreativce, njihove i ideje i kulturne vrednosti. Spoj izrazitih umetnika, kao što su Nele Karajlić i Stefan Milenković, rezultirao je upravo unikatnim umetničkim projektom", kazala je Ilić.

Projekat su, između ostalih, podržali i Narodni muzej, Narodno pozorište, Kolarčeva zadužbina, ali i kompanija Telekom Srbija.

"Hvala Neletu i Stefanu što su nam omogućili da budemo partneri od početka. Telekom Srbija je kompanija koja je prepoznata po tome što podržava inovativne projekte i sada smo, nakon deset minuta razgovora, bili sigurni da će 'Rock El Clasico' obeležiti muzičku scenu regiona u godinama pred nama", istakao je Vladimir Lučić, generalni direktor kompanije Telekom Srbija.

Prema rečima Dejana Grastića, organizatora projekta "Rock El Clasico" i "Cultour Explorer", praviće se posebna video režija, tematska, za događaj 21. juna 2022. na Tašu, a da su karte već u pretprodaji.

Komentari (0)

Kultura