Reflektor

Stefan Milenković i Una Saga Serbica na "Mokranjčevim danima" u Negotinu

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2021

-

14:14

Stefan Milenković i Una Saga Serbica na "Mokranjčevim danima" u Negotinu
Mokranjčevi dani - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Festival "Mokranjčevi dani" biće održan od 11. do 17. septembra u Negotinu, a fokus će biti na horskom muziciranju, ali i predstavljanju značajnih instrumentalnih solista.

Iz programa bi se mogli izdvojiti koncerti čuvenog violiniste Stefana Milenkovića, violončeliste Nemanje Stankovića, kao i izvođenje muzike za trubu srpskih stvaralaca, koje će upriličiti trubač Mladen Ðorđević.

Kako navode organizatori, posebno interesovanje vlada za nastup igračke trupe "Una Saga Serbica", kao i za koncert Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić.

Program festivala, koji će biti održan 55. put u rodnom gradu Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), oblikovala je komisija na čelu sa muzikološkinjom Sonjom Marinković, a organizatori iz Doma kulture "Stevan Mokranjac" iz Negotina ističu da među koncertima kamerne muzike pažnju privlači nastup gudačkog kvarteta "Četiri gudača".

Na "Mokranjčevim danima" biće održan i seminar za dirigente "Dirigentsko hodočašće", kao i dve naučne tribine koje će se baviti tradicionalnom muzikom kao inspiracijom za savremeno stvralaštvo.

"Poštovaoci džez muzike biće u prilici da slušaju Miloš Čolović trio, dok će program `Niti tradicije`, koji se tradicionalo održava u Mokranju, mestu odakle potiče Mokranjčeva porodica, predstaviti folklornu tradiciju - igre, pesme, svirku, nošnje, ali i hranu istočne Srbije", kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

Kultura