Aktuelno iz kulture

Stefan Milenković: Tek kad sam potpuno preplavljen obavezama, sve ide glatko kao gliser

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

10:27

Stefan Milenković:  Tek kad sam potpuno preplavljen obavezama, sve ide glatko kao gliser
Stefan Milenković: Tek kad sam potpuno preplavljen obavezama, sve ide glatko kao gliser - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Virtuoz na violini Stefan Milenković održao je koncert na otvorenom u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra i uz dirigenta Aleksandra Markovića ispred Banovine na Korzou u Novom Sadu u okviru festivala “Kaleidoskop kulture”, pred nekoliko hiljada posetilaca.

Neposredno pred koncert, proslavljeni violinista, veoma tražen muzičar u Srbiji i regionu na mnogim koncertima letnje sezone, imao je susret sa medijima.

"Trudim se da budem veoma zauzet. Ovde na koncertu večeras ima jedna nijansa više, zapravo jedan intenzitet više. Jednostavno, navikao sam da imam veoma mnogo obaveza, da radim na mnogo frontova", rekao je za Tanjug Milenković, koji se nakon dve decenije života u Americi vratio u Srbiju, da u Novom Sadu bude profesor na Muzičkoj akademiji i umetnički direktor nove Koncertne dvorane.

Osim toga, od početka leta je imao koncerte u Beogradu u Botaničkoj bašti, uz orkestar "Muzikon", onda je bio jedan od vodećih umetnika na festivalima u Pančevu, Banja Luci, a držao je i dvonedeljni master klas u Čačku za odabranu talentovanu decu iz celog sveta.

"Koliko god to nekada bilo naporno, čak pomalo i smeta, deluje mi da sam stvoren da radim baš u toj brzini. Tek onda kada sam potpuno preplavljen obavezama, onda kao gliser sve ide nekako mekano i glatko. Tako da je to moje prirodno stanje, na žalost", naglasio je Milenković.,

Tanjug/Tara Radovanović

 

U poslednje vreme na koncertima slavni umetnik redovno svira kompozicije argentinskog umetnika Astora Pjacole, kao i muzičku temu Džona Vilijamsa iz filma "Šindlerova lista" Stivena Spilberga. Ipak, ovog puta, tih dela i kompozitora nema na repertoaru.

"Istina, volim da ih često sviram na svojim koncertima. Ove noći, više smo orijentisani na druga dela koja se uklapaju tematski u ovaj program i temu koncerta, a to je ples. Naravno, Pjacola može da se uklopi bilo kada, i ove godine se slavi 100 godina od njegovog rođenja, ali odabrali smo za repertoar tradicionalne i uvek lepe kompozicije", objasnio je violinista, koji je večeras na koncertu predstavio dela Kamija Sen-Sansa, Pabla de Sarasatea, kao i kompozicije Morisa Ravela, Ðerđa Ligetija, Zoltana Kodalja i Henrika Vijenjavskog.

On je rekao da je uprkos tome što često nastupa, i dalje blago nervozan pred svaki izlazak pred publiku, "baš kao što i treba da bude".  

"Inače ovakvi koncerti na otvorenom su fantastični i moja očekivanja su najpozitivnija, pre svega od mene, jer sam već usmeren na nastup i očekujem spektakl", otkrio je Milenković.

Sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, uspešan muzičar je svirao pre deset godina, sarađivali su pre toga veoma često, tako da je, prema njegovim rečima, uvek to jedan lak, prirodan i profesionalan muzički spoj.

NS EPK Jelena Ivanović

 

"Zadovoljstvo je svirati sa njima, poznajem skoro ceo orkestar, zaista su mi kao familija. Naravno, sa dirigentom Markovićm, rekao bih da smo 'kliknuli' odmah. Imamo veoma sličan osećaj za muziku, i to je ono što vam završi praktično 90 odsto posla, smanjuje probu na minimum koji je veoma jednostavan i zabavan", objasnio je i dodao da je bez te baze u suštini veoma teško raditi kada ne postoji obostrano razumevanje od samog početka.

Osvrnuo se i na lepotu Novog Sada kao Evropsku prestonicu kulture 2022.

"Novi Sad uvek živi kulturu, uvek je birao da bude deo kulturne scene, a ovaj ceo festival 'Kaleidoskop kulture' obuhvata taj duh ovog grada, pogotovu sledeće godine, ako će biti cela u znaku prestonice kulture. Fenomenalno mi je ovde, ovo je mesto gde je potrebno biti sada”, smatra Milenković.

"Siguran sam da uveliko možemo da pariramo svim tim evropskim gradovima, a u nekim stvarima svi oni mogu da se ugledaju na nas", zaključio je Stefan Milenković.
 

Komentari (0)

Kultura