Aktuelno iz kulture

Dan državnosti Srbije na Expo Dubai obeležiće nastupi Jelene Gavrilović, Stefana Milenkovića i Ansambla "Kolo"

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

14:16

Dan državnosti Srbije na Expo Dubai obeležiće nastupi Jelene Gavrilović, Stefana Milenkovića i Ansambla "Kolo"
Dan državnosti Srbije na Expo Dubai obeležiće nastupi Jelene Gavrilović, Stefana Milenkovića i Ansambla "Kolo" - Copyright Prinskrin/Youtube/RTV Marš HD Valjevo, Tanjug/T. Radovanović, Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Violinista Stefan Milenković, glumica Jelena Gavrilović, Ansambl "Kolo", maestro Petar Marić, nastupiće sutra na Svetskoj izložbi "Expo 2020" u Dubaiju u programu posvećenom Danu državnosti Republike Srbije, saopštili su iz Srpskog paviljona na Expo izložbi.


Krunu svih aktivnosti Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju predstavljaće upravo svi ti nastupi na Dan državnosti, koji će biti obeleženi bogatim kulturno umetničkim i poslovnim programom, što ima za cilj da na najbolji način predstave ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale Srbije.

Kako je istakla Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, dosadašnji rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi odavno su premašili prvobitna očekivanja.

"Srbija je već postigla impresivne rezultate, budući da je Paviljon Srbije do sada posetilo više od 700.000 posetilaca iz celog sveta. U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije, do sada se predstavilo više od 1.000 naših privrednika, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima", rekla je Ilić, takođe i zamenica generalne komesarke Srbije za EXPO 2020 Dubai.

Posetiocima iz celog sveta predstaviće se Ansambl "Kolo“, Gudačka reprezentacija mladih Stefana Milenkovića, maestro Petar Marić, ali i drugi učesnici bogatog kulturnog i poslovnog programa.
"Ponosna sam što smo uspeli da razbijemo mit da jedna 'mala' država poput Srbije, ne može da parira velikim zemljama i što smo se celom svetu predstavili kao moderna, kreativna i inovativna zemlja", naglasila je Ilić.

U tom maniru, kako kaže Ilić, Srbija će proslaviti i svoj Nacionalni dan na Svetskoj izložbi koji se održava 15. februara - na Dan Državnosti Republike Srbije.

Za tu priliku pripremljen je bogat kulturno umetnički program, koji će pratiti posetioci EXPO iz celog sveta: Ansambl 'Kolo' predstaviće kulturno i tradicionalno bogatstvo Srbije kroz različite plesove i nošnje iz različitih oblasti zemlje.

Svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu će imati Gudačka reprezentacija mladih, koja nastupa pod umetničkim vođstvom Stefana Milenkovića, čiji program je posebno osmišljen za Dan državnosti Srbije.
 

 

U večernjem delu programa, koji se iz impresivne Al Wasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti sa svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i koncert filmske muzike "Balkan Film Akustik", koji izvode poznata glumica Jelena Gavrilović itekstopisac, kompozitorka i muzička producentkinja Aleksandra Marković.


Njih dve će održati ekskluzivan koncert na "Dubai Expo 2020" u okviru paviljona Srbije - 15. februara kao emotivan akustičan nastup kroz repertoar domaće filmske muzike koja se na ovim prostorima najviše slušala.

Na repertoaru će im biti numere iz novijih filmova, do pomalo zaboravljenih dragih pesama, kao što su kompozicije Darka Kraljića ili etno zvuk iz dela sedme umetnosti.

Svetska izložba - Expo 2020 Dubai, prva koja se održava u arapskom svetu, počela je 1. oktobra 2021. i trajaće do 31. marta 2022, a na njoj učestvuje više od rekordnih 190 zemalja iz celog sveta.

Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme "Srbije stvara", a tema nastupa glasi - "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura