Aktuelno iz kulture

Tihana Lazović: "Područje bez signala" je priča o poštenim ljudima koje je sistem izneverio

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2022

-

16:54

Tihana Lazović: "Područje bez signala" je priča o poštenim ljudima koje je sistem izneverio
Tihana Lazović: "Područje bez signala" je priča o poštenim ljudima koje je sistem izneverio - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Područje bez signala", koja je nastala u zajedničkoj produkciji Hrvatske, Slovenije i Srbije, od 19. februara, svakog vikenda od 20 sati, biće emitovana na Prvom programu RTS. 

Serija je na festivalu igranih serija u Lilu, "Serias Mania 2021", osvojila nagradu za najbolju seriju, a na "Seriencamp" festivalu u Minhenu nagradu publike.

U pitanju je neobična priča o običnim ljudima koji se bore za svoje pravo na rad i dostojanstven život. Scenario je nastao prema istoimenom romanu Roberta Perišića, za koji mnogi kažu da je najbolji hrvatski roman novog doba.

Sjajna glumačka ekipa, predvođena rediteljem Daliborom Matanićem (poznatom po seriji "Novine") dočarala je emotivnu priču o davno zaboravljenim idealima zajedništva, solidarnosti i pronalaženja smisla života u radu.

Serija ima šest epizoda i svaka nosi ime po jednom od šest glavnih junaka. Među njima je i Lipša, mlada buntovna konobarica koju tumači Tihana Lazović ("Tajkun" i "Jutro će promeniti sve").

Znajući da bežanje nije način, Lipša je sa rezignacijom pristala da svoje mesto nađe u sredini u kojoj nema nade. Bila je svuda, videla je svašta, shvatila je da je zapravo sve - svejedno. Misli da zna sve o muškarcima i nijednom od njih ne da da joj se približi, sve dok ne upozna Olega, koji joj se malo po malo uvlači pod kožu.

"Knjigu `Područje bez signala` sam čitala i pre nego što sam znala da ćemo snimati seriju i naprosto me je `oduvala`. Kada su me producentkinja i reditelj pozvali da igram Lipšu, bila sam presrećna, ali me je naravno uhvatila i panika jer meni je to jedan od najboljih hrvatskih romana ikada, a Lipša je postala jedan od omiljenih književnih likova u Hrvatskoj. Imala sam tremu, ali čim je krenulo snimanje, opustila sam se i uživala", kaže Tihana Lazović za RTS.

Sa rediteljem Daliborom Matanićem radi dugo i poznaju se toliko dobro da veruje da bi sa njim mogla da snima zatvorenih očiju i bez reči.

"Sa Daliborom bih mogla da snimim i reklamu za hulahopke i da to bude dobro", kazala je uz osmeh glumica i dodala: "Srećna sam i što je iskoristio činjenicu da sam još od detinjstva vezana za muziku i dao mi da u ovoj seriji i zapevam."

Promo

Tihana o ulozi u seriji: Lipša je super žena sa kojom bih se ja rado družila i pila kafu

O tome kako vidi Lipšu, Tihana odgovara rečima: "Nekako na svoje likove gledam kao na svoje prijateljice ili sestre. Ona je neustrašiva, hrabra, neko ko se uvek lako dočeka na noge. Lipša je super žena sa kojom bih se ja rado družila i pila kafu."

"Područje bez signala" realizovano je u koprodukciji Hrvatske, Slovenije i Srbije. Serija se snimala čak deset meseci, zbog različitih lokacija i teškoća izazvanih pandemijom korona virusa.

Tihana je imala sreću da snima u Hrvatskoj, ali i da putuje na snimanja u Tunis i Helsinki.

"Zahvalna sam producentima što su uz sve probleme i izazove uspeli da naprave ovako dobru seriju", dodala je glumica.

Međunarodni uspeh serije, Tihana tumači time što se radi o univerzalnoj temi. 

"Ovo je posveta radničkoj klasi, priča o kapitalizmu koji guši i ugnjetava malog radnika i mislim da je svet to prepoznao", kaže Lazović.

Ipak, posebno je uzbuđena zbog srpske premijere u subotu. 

"Bez obzira na to što je prepoznata u svetu, mislim da će serija posebno dobro `leći` ovde u regionu. Srećna sam što će se gledati u Srbiji, jer svi smo mi odrasli slično - svima nam je neko iz porodice - otac, majka, stric ili tetka - radio u nekoj fabrici, tako da je to priča koja nas obeležava, hteli mi to ili ne. Snaga serije je u tome što je ovo priča o dobrim i čestitim ljudima koje je sistem izneverio. To su nekada tužne, a nekada srećne sudbine, ali su defitnitivno uvek dirljive. Mislim da je jako teško pogledati seriju i ostati imun", zaključila je glumica.

Promo

Iz serije "Područje bez signala"

Uz Tihanu, u glavnim ulogama publika će gledati Renea Bitorajca, Jovanu Stojiljković, Krešimira Mikića, Gorana Bogdana, Izudina Bajrovića, Slavka Štimca, Lanu Barić, Milenu Zupančič, Stipu Radoju, Anđelu Ramljak, Marka Mandića, Gorana Markovića i brojne druge glumce.

Komentari (0)

Kultura