Aktuelno iz kulture

Umro čuveni grafički dizajner Branko Gavrić, autor omota i naziva kultnog albuma "Paket aranžman"

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2021

-

06:34

Umro čuveni grafički dizajner Branko Gavrić, autor omota i naziva kultnog albuma "Paket aranžman"
Umro čuveni grafički dizajner Branko Gavrić, autor omota i naziva kultnog albuma "Paket aranžman" - Copyright Youtube/Printscreen/Muzej Jugoslavije

veličina teksta

Aa Aa

Grafički dizajner, ilustrator i autor brojnih plakata i omota albuma, Branko Gavrić, iznenada je preminuo juče u 67. godini u Beogradu, usled komplikacija posle operacije, javljaju beogradski mediji.

Rođen je 1955. godine, a tokom karijere je potpisao omote albuma Električnog orgazma, Elvisa J. Kurtovića, Kornelija Kovača, a zaslužan je i za omot kultnog albuma jugoslavenskog novog talasa "Paket aranžman", ali i za sam naziv ove kompilacije koja važi za jedan od najvažnijih albuma rokenrola na ovim prostorima.

Gavriće je bio i grafički urednik muzičkog magazina Džuboks, a istakao se i brojnim plakatima za Omladinske radne akcije i filmove.

Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe "Paket aranžman (1981-2021)" na Kalemegdanu, podseća portal Headliner, kada se početkom godine navršilo četiri decenije od izlaska kultnog albuma. Ovako se prisećao kako mu je sinula ideja za omot:

"Zapad malo zna o nama, trpa nas iza gvozdene zavese, a u tom trenutku muzika u Jugoslaviji ne zaostaje za Evropom i Amerikom, pa ju je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih ulepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman", pričao je dodavši da je muzičarima koncept za omot predstavio u kafani Kolarac, i da su svi bili protiv tog rešenja, jer je "svako video projekat kao lični i imao sopstvene ideje o omotu".

Pre samo petnaestak dana preminula je i Gavrićeva supruga Mirjana, koja mu je bila najveća ljubav i podrška.

Komentari (0)

Kultura