Aktuelno iz kulture

Ko će odneti prvog "Tviter Oskara": Među favoritima publike film Džonija Depa sniman u Srbiji

Komentari

Autor: Staša Rosić

02/03/2022

-

08:41

Ko će odneti prvog "Tviter Oskara": Među favoritima publike film Džonija Depa sniman u Srbiji
Printscreen YouTube/Movie Coverage, Illumination, Warner Bros. Pictures - Copyright Printscreen YouTube/Movie Coverage, Illumination, Warner Bros. Pictures

veličina teksta

Aa Aa

U susret ovogodišnjoj dodeli Oskara, Akademija filmskih nauka i umetnosti objavila je listu filmova iz 2021. koji su do sada dobili najviše glasova publike na društvenoj mreži Tviter, a među njima je i novi film Džonija Depa "Minamata", koji je sniman u Srbiji.

Da se ukusi kritike i publike često ne podudaraju, dokaz je tok glasanja budući da su najveću podršku dobili i neki filmovi koji uopšte nisu u trci za najprestižnija priznanja, a pored "Minamate", tu su i mjuzikl "Pepeljuga", animirani film "Pevajmo 2", pa čak i film o zombijima "Vojska mrtvih".

Glasanje traje do 3. marta, pa ljubitelji filma još mogu da glasaju za svog favorita, tako što će u objavi na Tviteru, uz naziv filma staviti haštag #OscarsFanFavorite ili diretno putem zvaničnog sajta Oscars Fan Favorite.

Ovo je prvi put da Akademija organizuje glasanje publike, a pobednik će biti objavljen na svečanoj ceremoniji dodele Oskara 27. marta.

Predstavljamo vam listu filmova koji su do sada osvojili najveći broj glasova:

"Vojska mrtvih"

Radnja filma smeštena je u postapokaliptičnom Las Vegasu gde sve vrvi od zombija. U sveopštom haosu, jedan čovek dolazi na ideju da izvrši najveću pljačku ikada. 

U filmu, između ostalih, igraju Dejv Batista, Ela Pernel i Omari Hardvik.

"Pepeljuga"

Uprkos tome što ovaj mjuzikl nije dobio naročito visoke ocene kritike, jednom delu publike se očigledno dopao.

U glavnoj ulozi je popularna pevačica Kamila Kabeljo, nekadašnja članica grupe Fifth Harmony, koja tumači sasvim novu Pepeljugu. 

Ona je ambiciozna mlada žena čiji su snovi veći nego što joj svet dozvoljava, ali uz pomoć njenog vilinskog kuma (Bili Porter), uspeva da istraje i ostvari ono što je oduvek želela.

"Dina"

Decenijama su reditelji pokušavali da ekranizuju maštoviti svet oslikan u knjizi "Dina" Fenka Herberta, ali bez uspeha. Prvi je to pokušao Alehandro Hodorovski, zatim Dejvid Linč, a rizičnog zadatka sada se prihvatio Deni Vilnev. 

Rizik se isplatio, jer je "Dina" dobila čak deset nominacija za Oskara, a jedan je i od favorita publike. 

Film prati Pola Atreidesa, nadarenog mladića iz moćne porodice, koji mora da otputuje na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svog naroda. On će se naći usred sukoba oko distribucije najcenjenijeg resursa u svemiru, koji se nalazi samo na negostoljubivoj planeti Arakisu, prepunoj opasnih džinovskih crva.

Pored toga što Vilnev za razliku od svojih prethodnika raspolaže naprednijom tehnologijom, u prilog novom čitanju "Dine" idu i dobar odabir glumaca. U filmu glavne uloge tumače mlade zvezde Timoti Šalame i Zendaja, a igraju još i Džejson Momoa, Oskar Ajzak i Havijer Bardem.

"Malignant"

Jedan od najbolje ocenjenih horora iz 2021. godine prati ženu koja ima zastrašujuće vizije smrti, nakon čega otkriva da se stvari koje joj se javljaju u glavi dešavaju i u stvarnom životu.

Glavnu ulogu igra Anabel Volis, a u filmu su još i Medi Hejson, Džordž Jang, Mikol Brajan Vajt, a film je inače delo kreatora popularne franšize "Conjuring" Džejmsa Vana.

"Minamata"

"Minamata" je istinita priča u kojoj Džoni Dep igra čuvenog fotoreportera Judžina Smita, koji prihvata zadatak da otputuje u Japan i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta.

Naoružan samo svojom pouzdanom kamerom - protiv moćne korporacije Čiso, zbog koje je hiljade građana obalskog grada otrovano živom pedesetih godina prošlog veka, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje zajednice i napravi takvu fotografiju, koja će ovu potresnu priču preneti u svet.

Film, koji je sniman i u Srbiji, premijerno je prikazan na Berlinalu prošle godine, a bioskopska premijera je trebalo da bude održana još u februaru. Kako je bioskopska distribucija prolongirana, reditelj je u otvorenom pismu optužio MGM da "sahranjuje" film samo zbog toga što u njemu igra Dep (koga je pre više od pet godina optužila bivša supruga Amber Herd za fizičko zlostavljanje).

Međutim, film je na posletku ipak prikazan, ali zahvaljujući drugom distributeru.

"The Power of the Dog"

To je priča o brutalnom seljaku (Dominik Kamberbač) koji postaje meka srca i krhak od čežnje kada mu se na ranč doseli brat sa svojom novom suprugom i njenim sinom (Kodi Smit-Mekfi). 

Film je u Veneciji nagrađen Srebrnim lavom za režiju, a ima i najviše nominacija za Oskara - ukupno 12, između ostalih, i za najbolji film.

"Pevajmo 2"

Nakon velikog uspeha animiranog filma "Pevajmo", prošle godine dobili smo i nastavak, u kom uvek optimistična koala, Baster Mun i njegova ekipa izvođača pripremaju se za svoj najblistaviji scenski performans do sada, a treba da nagovore veliku rok zvezdu lava Kleja Kaloveja da im se pridruži.

Ali bez ikakvih poslovnih veza, Baster i njegova glumačka ekipa koju čine umorna majka svinja Rozita, rokerka Eš, gorila Džoni, stidljiva slonica Mina i naravno svinjski provokator Ginter moraju se ušunjati u kancelarije Kristal Entertejmenta, kojima upravlja nemilosrdni mogul- vuk Džimi Kristal.

Ono što započinje kao san o velikom uspehu, postaje emotivni podsetnik na moć muzike koja leči slomljena srca.

"Spajdermen: Put bez povratka"

"Spajdermen: Put bez povratka" dobio je samo jednu nominaciju za Oskara - za specijalne efekte - ali je bez sumnje jedan od najgledanijih i najpopularnijih filmova u prethodnoj godini. 

Reč je o nastavku priče koja je započeta u "Povratku kući" iz 2017. godine sa Tomom Holandom u glavnoj ulozi, a nastavljena 2019. godine u filmu "Daleko od kuće", koja je sa zaradom na blagajnama većom od milijardu dolara postao je ne samo najuspešniji Spajdermen film dosad, već i najuspešniji film u istoriji studija Sony.

Pored Holanda, u filmu igraju Zenadaja Džejkob Batalon i Marisa Tomei, a pojavljuje se i Benedikt Kamberbač kao Dr Strejndž.

"Odred otpisanih: Nova misija"

Iz zatvora Bel Rejv u kom kazne služe najgori od najgorih kriminalaca, Amanda Voler (Vajola Dejvis) izvlači specijalni odred mutanata za novi zločinački poduhvat. 

Među odabranima su već poznati antiheroji - Harli Kvin (Margot Robi) i Fleg (Džoel Kinman), ali i novi likovi - Bladsport (Idris Elba), Mirotvorac (Džon Sina), Retkečer 2 (Danijela Melkior), Polkadot Men (Dejvid Dastmalian) i džinovska ajkula Nanau, kojoj glas pozajmljulje Silvester Stalone.

Za razliku od prvog dela koji nije ostvario zavidan uspeh na blagajnama, a ni kod publike i kritike, nastavak je stekao veću popularnost, a sada se nalazi i na listi najvećih favorita publike, barem na Tviteru.

"Tick Tick... Boom!"

Lin-Manuel Miranda je poznato i cenjeno ime na Brodveju i dobitnik velikih nagrada, među kojima su Pulicer i Toni, a sada se po prvi put oprobao i u filmskoj režiji.

U ovoj adaptaciji istoimenog pozorišnog mjuzikla, mladi Džona (Endrju Garfild) je kompozitor koji radi kao konobar u restoranu brze hrane dok u slobodno vreme piše mjuzikl za koji veruje da će predstavljati revolucionarni pozorišni komad. 

Nekoliko dana pre nego što treba da predstavi svoje delo, Džon oseća pritisak sa svih strana, a dok sat otkucava, Džon nije siguran šta treba da radi sa vremenom koje mu je preostalo.

"Tick Tick Boom" je dobio dve nominacije za Oskara - za najbolju mušku ulogu (Garfild) i za najbolju montažu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura