Aktuelno iz kulture

Maler u Beogradskoj filharmoniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2022

-

13:38

Maler u Beogradskoj filharmoniji
Maler u Beogradskoj filharmoniji - Copyright Beogradska filharmonija/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija predstavlja dirigenta Stanislava Kočanovskog i violinistu Marka Buškova na koncertu u petak, 4. marta na Kolarcu (20h). Nove muzičke snage čija imena dominiraju evropskom koncertnom scenom, nastupaju u filharmonijskoj sezoni prvi put, a na programu su dela Korngolda i Malera.

Violinista Mark Buškov, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i gost vodećih muzičkih kuća, pleni publiku i kritiku ne samo autentičnim izvođenjima već i načinom na koji muzikom komunicira sa slušaocima.

U njegovom nastupu uživaće ne samo ljubitelji violine već i filmske muzike budući da mladi solista izvodi delo oskarovca - Eriha Volfganga Korngolda. Ime ovog kompozitora čitamo uz velika glumačka imena na odjavnim špicama brojnih filmova zlatnog Holivuda poput "Avantura Robina Huda" ili "Morskog sokola".

Beogradska filharmonija/Promo

Mark Buškov

Njegov violinski koncert predstavlja oba sveta - holivudsku filmsku muziku, ali i sofisticirani klasični muzički jezik. U ovom delu mogu se čuti teme iz filmova "Druga zora", "Huares", "Jadni Entoni", kao i tema iz filma Erola Flina - "Kralјević i prosjak" za koji je Korngold dobio Oskara za muziku.

Nije slučajno što će maestralna muzika Gustava Malera ispuniti centralni deo ovog koncertnog programa, budući da je čuveni kompozitor bio Korngoldov mladalački uzor i mentor.

Prvu simfoniju poznatu pod nazivom "Titan", tumači Stanislav Kočanovski koji se smatra jednim od najperspektivnijih dirigenata u Evropi, širokog spektra simfonijskog i operskog repertoara.

On staje pred filharmonijski orkestar prvi put uz Malerovog Titana, koja je ujedno jedna od omiljenih i najčešće izvođenih kompozicija na repertoaru Beogradske filharmonije, a u ovoj prilici čuće se njena ređe izvođena verzija sa stavom "Blumine".

Ulaznice u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura