Aktuelno iz kulture

Hemingvej sporan u Škotskoj: "Starac i more" pun eksplicitnih scena ribolova, upozorenje i na sadržaj drugih klasika

Komentari

Autor: Headliner

02/03/2022

-

12:12

Hemingvej sporan u Škotskoj: "Starac i more" pun eksplicitnih scena ribolova, upozorenje i na sadržaj drugih klasika
Ernest Hemingvej 1953. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Remek-delo Ernesta Hemingveja "Starac i more", priča o herojskoj borbi jednog čoveka protiv stihije i koji se neretko tumači metaforom za život, postao je sporan u Škotskoj i tako izazvao niz reakcija u tamošnjoj javnosti.

Zbog ovog romana za koji je Hemingvej 1952. osvojio Pulicera, a 1954. i Nobelovu nagradu, kako je objavio britanski Daily Mail, a prenosi portal Headliner, studentima istorije i književnosti na škotskom "University of the Highlands and Islands" dato je upozorenje da ovaj klasik sadrži "eksplicitne scene ribolova".

Dodatna ironija u ovom slučaju je što je taj region u Ujedinjenom Kraljevstvu poznat upravo po ribarskoj industriji, kao i da su niz filmskih i televizijskih adaptacija tog romana iz 1952. označene kao prikladne za decu.

Meri Dirborn, autorka knjige "Ernest Hemingway, A Biography", kaže da je odluka besmislena.

"Zgražava me pomisao da bi studenti mogli da budu podstaknuti da se klone ove knjige. Svet je nasilno mesto i kontraproduktivno je pretvarati se da je drugačije. Veliki deo nasilja u priči ukorenjen je u prirodnom svetu. To je zakon prirode", rekla je Dirborn.

Džeremi Blek, profesor istorije na Univerzitetu Ekseter nadovezao se rečima:

"Ovo je posebno glupo s obzirom na zavisnost privrede područja Hajlends i Ajlends od industrija kao što su ribarstvo i poljoprivreda. Mnoga velika književna dela uključuju reference na poljoprivredu, ribolov, kitolov ili lov. Sugeriše li fakultet ozbiljno da na svu takvu literaturu treba staviti upozorenja."

Upozorenje o sadržaju otkriveno je u dokumentima do kojih je došao "The Mail on Sunday" prema zakonima o slobodi informacija.

Ali tu nije kraj. Univerzitet "Highlands and Islands", koji se sastoji od 13 istraživačkih institucija i fakulteta, izdao je upozorenja o sadržaju i za druge klasike, navodi "Daily Mail".

Studenti koji proučavaju Homerovu "Ilijadu", napisanu u 8. veku pre nove ere i "Beowulf", englesku pesmu napisanu oko 1025. godine, upozoreni su da ta dela sadrži "prizore nasilne bliske borbe".

"Frankenstein" Meri Šeli označen je jer sadrži "nasilno ubistvo i okrutnost", a studenti koji proučavaju Šekspirova dela "Hamlet" i "Romeo i Julija" upozoreni su da predstave sadrže scene "uboda, otrova i samoubistva".

Potparol Univerziteta uzvratio je odgovorom kako ova upozorenja o sadržaju omogućavaju studentima da donose "informisane odluke". Šta to znači nije objašnjeno.

Može li "informisana odluka" da bude da recimo neki student književnosti koji nije spreman na takvo "silno" nasilje ne pročita neke od najvećih dela Vilijama Šekspira i prođe godinu? Ili to možda znači da mora pre čitanja da popije sredstvo za smirenje i prođe pet, šest sati psihoterapije…?

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura