Aktuelno iz kulture

Autorka bestselera "Čokolada" odbila da potpiše ugovor jer je izdavač tražio da izbaci psovku iz nove knjige

Komentari

Autor: Jutarnji list

22/02/2022

-

18:25

Autorka bestselera "Čokolada" odbila da potpiše ugovor jer je izdavač tražio da izbaci psovku iz nove knjige
Džoana Haris - Copyright AP/Jon Furniss

veličina teksta

Aa Aa

Britanska književnica Džoana Haris otkrila je da je odbila novu saradnju s američkim izdavačem koji od nje traži da iz knjige izbaci upotrebu reči "fuck", piše "Njujork tajms" (The New York Times), a prenosi Jutarnji list.

Autorka brojnih knjiga, uključujući bestseler "Čokolada", čija je ekranizacija svojevremeno i nominovana za nagradu Oskar, navela je i razloge koji stoje iza odluke da odbije ugovor za posebno izdanje svoje nove knjige "Uska vrata".

"Danas sam odbila ugovor u Sjedinjenim Američkim Državama, jer su hteli iz moje knjige da izbače reč `fuck`. Odbila sam to da učinim iz dva razloga. Prvi je taj da ne koristim reči slučajno. One su važne. A drugo, ne verujem da moja upotreba reči `fuck` ikome šteti", navela je Džoana Haris na svom profilu na Tviteru. Dodala je i:

"Razmislila sam i odluka je na meni. Tako funkcioniše izdavaštvo, a ja sam zadovoljna svojom odlukom. U ovom kontekstu radilo se o karakterizaciji i da se reč izbaci, zvučala bi slabo."

"Da mi je urednik ukazao na neku nepoznatu grešku u tekstu ili nešto što bi moglo biti štetno, poslušala bih ga, možda bih čak unela i izmene. To što branim reči koje sam želela da upotrebim ne znači da bih odbila da promenim one koje nisu bile moja prava namera", poručila je Džoana Haris koju sporna molba, kaže, nije uvredila.

"Razumem ih, ali to nisam ja. Ja sam donela svoju odluku. Oni su doneli svoju. Ne osećam se nimalo ugroženo", kazala je britanska književnica.

Pokušaj cenzure knjige Džoane Haris nažalost ne iznenađuje. Razni kreativni sadržaji naišli su na slične izazove.

Na području književnosti odjeknuo je slučaj zabrane Pulicerom nagrađene knjige "Maus" Arta Spiglmana, nakon čega je ta knjiga o Holokaustu dospela na listu bestselera, piše Gardijan.

Džoan Haris je svoju odluku odlučila javno da objavi usled rasprave na društvenim mrežama o tzv. osetljivim čitaocima, ljudima čiji je posao da pronađu potencijalno uvredljiv sadržaj, pristrasnnost i stereotipe u tekstu.

Diskusiju o navedenoj temi podstakao je Džon Bojn, autor "Dečaka u prugastoj pidžami", tragične priče o Holokaustu koja je svojevremeno i ekranizovana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura