Aktuelno iz kulture

Film Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini" kao pozorišna predstava u Rumuniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2022

-

15:10

Film Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini" kao pozorišna predstava u Rumuniji
„Ljubav i drugi zločini“ - Copyright Promo/Barabas Zsolt

veličina teksta

Aa Aa

Film Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini", po scenariju Arsenijevića, Srđana Koljevića i Bojana Vuletića, postavljen je na scenu pozorišta "Tamási Áron" u Transilvaniji. Reditelj predstave je Teodor Kristijan Popesku (Theodor-Cristijan Popescu), poznati rumunski reditelj i profesor na fakultetu u Bukureštu.

"Bilo je neverovatno uzbudljivo i jako emotivno videti naše junake kako dobijaju novi život, govore na jeziku koji ne razumem, oživljavaju u jednom sasvim drugačijem umetničkom svetu. Fasciniran sam originalnim i efektnim rediteljskim konceptom koji je Kristijan Popesku izmaštao da `otključa` naš tekst. Duboko sam dirnut nadahnutom i posvećenom glumačkom igrom celog ansambla. Tokom cele predstave sam bio na ivici sedišta od uzbuđenja", kaže Stefan Arsenijević o utiscima sa premijere.

Originalni film u produkciji Miroslava Mogorovića i filmske kuće "Art & Popcorn", svetsku premijeru je imao na Berlinskom festivalu 2008. i ovenčan je sa više međunarodnih i domaćih nagrada. Glavne uloge su tumačili Vuk Kostić, Anica Dobra, Milena Dravić i Feđa Stojanović.

Radnja je smeštena na Novom Beogradu gde Anica, nezadovoljna svojim životom, odlučuje da ukrade znatnu količinu novca i zauvek ode iz zemlje. Priča prati taj njen poslednji dan, od jutra do večeri. Ona se tiho oprašta sa prijateljima i svima onima koji su činili njen život, čini sitne osvete o kojima je oduvek maštala, govori ono što je oduvek želela i poklanja stvari koje ne može sa sobom da ponese.

Kroz taj jedan dan mi sklapamo sliku njenog celog života. Sve bi manje-više išlo po planu da joj tog istog dana, Stanislav, mladić iz kraja, deset godina mlađi od nje, ne izjavi ljubav. I ona počinje da se pita - šta ako je to ljubav njenog života? Pošto to sazna, njihov odnos se razvija, a ona do kraja večeri treba da odluči šta da uradi.

U predstavi glumi ceo ansambl pozorišta, a u glavnim ulogama su Bence Konja Uto, Janka Korodi, Tibor Palfi i Žuža Gajzago.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura