Aktuelno iz kulture

Ovacije za ekipu filma "Strahinja Banović" u Karlovim Varima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2021

-

07:08

Ovacije za ekipu filma "Strahinja Banović" u Karlovim Varima
Ovacije za ekipu filma "Strahinja Banović" u Karlovim Varima - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića premijerno je prikazan 23. avgusta u punoj sali na 55. Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima, a publika je na kraju projekcije gromoglasnim aplauzom pozdravila ekipu filma.

Ovo je prvi put da nakon 20 godina Srbija ima predstavnika u glavnom programu Karlovih Vari.

Podsetimo, film se, zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta, nalazi u trci za prestižnu nagradu "Kristalni globus".

Ugledni časopis "Variety" opisao je film kao "iznenađujuću i uzbudljivu kombinaciju srpske srednjevekovne epske pesme, ljubavnog trougla i priče o migrantima", a Vladan Petković u svojoj kritici za portal "Cineuropa" ocenjuje: "uspeo film iznenađujućeg koncepta, priča o dvoje Afričkih migranata koji traže svoje mesto u Evropi".

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme "Banović Strahinja", smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i čuveni sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

Reditelj Stefan Arsenijević slavu je stekao sa kratkim filmom "(A)torzija" za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. "Strahinja Banović" je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja "Ljubav i drugi zločini" koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn u saradnji sa Cinnamon Filmom, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Fonda Saveta Evrope - Eurimaž, Filmskog fonda Luksemburg, Francuskog nacionalnog centra za film, Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Litvanskog filmskog centtra i fonda Kreativna Evropa-MEDIA. Međunarodni distributer filma je beogradska kompanija Soul Food Films.

Preporuka za vas

"Nebesa" Srđana Dragojevića premijerno u Lokarnu i u trci za glavnu nagradu festivala "Zlatnog leoparda"
"Antitalenti" Radivoja Raše Bukvića na marketu u Rumuniji

Komentari (0)

Kultura