Aktuelno iz kulture

"Nebesa" Srđana Dragojevića premijerno u Lokarnu i u trci za glavnu nagradu festivala "Zlatnog leoparda"

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2021

-

10:40

"Nebesa" Srđana Dragojevića premijerno u Lokarnu i u trci za glavnu nagradu festivala "Zlatnog leoparda"
"Nebesa" Srđana Dragojevića premijerno u Lokarnu i u trci za glavnu nagradu festivala "Zlatnog leoparda" - Copyright TANJUG/ KOMUNIK ART/ ANDREJ BOGATINOSKI

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival u Lokarnu, 74. put, biće održan od 4. do 14. avgusta, a na ovoj prestižnoj filmskoj smotri premijere će imati ostvarenja srpskih autora - igrani film "Nebesa" Srđana Dragojevića  i dokumentarni film "Rampart" Marka Grbe Singa.

Na sajtu Filmskog centra Srbije (FCS) objavljeno je da će u okviru Glavnog takmičarskog međunarodnog programa biti prokazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se, između ostalih, takmičiti i za glavnu nagradu festivala "Zlatnog leoparda". Upravo u ovoj selekciji će biti prikazana Dragojevićeva "Nebesa", uz nove režije Ejbela Ferare ("Nule i jedinice"), Aksel Roper ("Mala Solanž"), Lorenca Merca ("Duša zveri"), Aleksandra Zeldoviča ("Medeja"), Pitera Brunera ("Lucifer")…

TANJUG/ KOMUNIK ART/ ANDREJ BOGATINOSKI

Iz filma "Nebesa"

"Film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat.

Scenario za film `Nebesa` je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda", navodi se na sajtu FCS.

Film "Nebesa", po rečima reditelja, hrišćanska je alegorija.

"Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način", rekao je Dragojević.

TANJUG/ KOMUNIK ART/ ANDREJ BOGATINOSKI

Iz filma "Nebesa"

U jednosatnom dokumentarnom filmu "Rampart" Marka Grbe Singa, podsećaju iz FCS, autor provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu. Naviru sećanja, idilična i traumatična. Porodična VHS arhiva prikazuje Markov svet tokom 1998. i 1999. godine: porodični skupovi, kućni ljubimci, video igre i trenuci neizvesnosti dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorisjkih događaja.

U Lokarnu, u okviru programa "Leopradi budućnosti" biće prikazan i švajcarsko-srpski kratki film "Prave vesti" ("Real News"). Sva tri pomenuta filma podržao je na svojim konkursima FCS.

Komentari (0)

Kultura