Aktuelno iz kulture

Oskarovac Majkl Kejn otvorio festival u Karlovim Varima, gde će premijerno biti prikazan "Strahinja Banović"

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2021

-

15:38

Oskarovac Majkl Kejn otvorio festival u Karlovim Varima, gde će premijerno biti prikazan "Strahinja Banović"
Iz filma "Strahinja Banović" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

U Karlovim Varima u petak veče je otvoren čuveni filmski festival, a u ovaj češki grad zvezde su se vratile posle dve godine pauze zbog koronavirusa.

Festival je otvorio dvostruki oskarovac Majkl Kejn (88), koji je ovenčan nagradom Kristalni globus za doprinos svetskoj kinematografiji, a crvenim tepihom su prošetali i glumci Itan Houk i Džoni Dep, preneo je Rojters.

"Oduvek sam bio srećne ruke da radim ono što volim. I vi ste učinili nešto neverovatno - dali ste mi nagradu za nešto što volim da radim", poručio je čuveni britanski glumac na svečanoj ceremoniji otvaranja 55. po redu filmske smotre u Karlovim Varima.

profimedia

 

Na festivalu će premijerno biti prikazan češki film o maratoncu Emilu Zatopeku, koji je osvojio zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1952. u trkama na 5.000 i 10.000 metara, kao i u maratonu, a među 12 ostvarenja za nagradu Kristalni globus nadmetaće se i film "Strahinja Banović" (As Fas As I Can Walk) reditelja Stefana Arsenijevića.

Prvi put posle 20 godina, Srbija ima film u glavnom festivalskom programu

Premijera filma je u ponedeljak, 23. avgusta, u 17 sati u velikoj festivalskoj sali, a ovo će biti prvi put posle 20 godina da Srbija ima svog predstavnika u glavnom programu festivala u Karlovim Varima.

Promo

Nebojša Dugalić ima značajnu ulogu u filmu

"Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme `Banović Strahinja`, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo, on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život“, navode distributeri.

Kako je navedeno, ono što je kod ovog ostvarenja zanimljivo jeste da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

"Godinama sam radio na ovom projektu, prvo pišući sa koscenaristima Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom, a zatim sa fantastičnom, talentovanom međunarodnom i domaćom ekipom glumaca i saradnika. Veliku zahvalnost dugujemo i migrantima iz izbegličkih kampova koji su sa nama podelili svoja iskustva i neka od njih ponovo proživeli u filmu. Bio je to po mnogo čemu jedan poseban, neuobičajen projekat. Radujem se što će konačno i publika moći da ga vidi", izjavio je reditelj Arsenijević.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Stefan Arsenijević

Glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil, a značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije, a svoju podršku su mu pružili Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope - Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar i Kreativna Evropa- MEDIA.

Međunarodni festival u Karlovim Varima traje do 28. avgusta.

Komentari (0)

Kultura