Aktuelno iz kulture

Uloge po kojima ćemo pamtiti preminulog oskarovca Vilijama Harta

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

13:35

Uloge po kojima ćemo pamtiti preminulog oskarovca Vilijama Harta
Uloge po kojima ćemo pamtiti preminulog oskarovca Vilijama Harta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi holivudski glumci opraštaju se na svojim društvenim mrežama od iznenada preminulog kolege Vilijama Harta (1950-2022).

Hart je umro prirodnom smrću, nedelju dana pre svog 72. rođendana

"Još jedan veliki gubitak u glumačkom svetu. Veliki glumac, velika pamet", napisao je glumac Mark Rafalo na društvenoj mreži Tviter.

 

 

Španski glumac u američkim filmovima Antonio Banderas je napisao da je "otišao veliki glumac", dok se australijska zvezda Rasel Krou prisetio situacije sa snimanja filma "Robin Hud" (2010) Ridlija Skota.

"Čuo sam da postavlja pitanja o likovima koje igra, pa sam napravio dokumentaciju o životu Vilijama Maršala (lika koji je Hart igrao, prim. prev.) Potražio me je kad smo došli na set i ja sam mu predao paprire. Mislim da nikad nisam video veći osmeh", napisao je on.

 

 

Hartova karijera počela je sedamdesetih godina, a afirmaciju je stekao ulogom opsednutog naučnika u pomalo bizarnom naučno-fantastičnom filmu "Izmenjena stanja" ("Altered States") Kena Rasela, koja mu je donela nominaciju za najboljeg debitanta na Zlatnim globusima 1981.

Hart je svojio Oskara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u fimu "Poljubac žene pauka" (1985) prema romanu Manuela Puiga, gde je uz Raula Huliju igrao homoseksualca koji deli ćeliju sa političkim zatvorenikom iz Brazila.

Bio je nominovan za Oskara za glavne uloge u filmovima "Deca manjeg Boga" (Children of a Lesser God), čuveni - "Broadcast News", a dosta kasnije i za epizodnu rolu za surovi krimi triler "Istorija nasilja" (2006) Dejvida Kronenberga.

Proslavio se erotskim trilerom "Telesna vrelina" (Body Heat, 1981) sa Ketlin Tarner i špijunskim trilrerom "Gorki park" (1983) sa Lijem Marvinom, kao i ostvarenjima "Velika jeza", "Alis" Vudija Alena, "Do kraja sveta" Vima Vendersa, uglavnom igrajući neobično mirne, staložene junake, ponekad ekcentrične i egocentrične, ali uglavnom pozitivne, sa prave strane zakona.

Pamte se uloge i u filmovima "Majkl", "Slučajni turista", "Izgubljeni u svemiru", "Zaraza", "Veštačka inteligencija", "Dim", "Kauč u Njujorku", "Džejn Ejr", "Mračni grad", mini serija "Dina".

Pored Oskara, Hart je osvojio i američku pozorišnu nagradu "Toni" 1985. godine za brodvejsku predstavu "Hurlyburly".

Takođe je bio nominovan za nagradu Emi za ulogu ministra finansija Henrija Polsona u tv filmu "Too Big to Fail" (2011) i za TV seriju "Damages" (2009).

U poslednjem period igrao je u raznim mini serijama – "Humans" (2015), "Beowulf" (2016), "Condor" (2018), "Goliath" (2019), i najnovija "Pantheon" (2022), koja se i dalje snima, kao i u serijalima filmova o super herojima Marvel etikete.

Glumcu je još 2018. godine dijagnostikovan rak prostate u neizlečivoj fazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura