Aktuelno iz kulture

Preminuo legendarni holivudski glumac Sidni Poatje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

07/01/2022

-

17:02

Preminuo legendarni holivudski glumac Sidni Poatje
Tanjug/AP/Matt Sayles - Copyright Tanjug/AP/Matt Sayles

veličina teksta

Aa Aa

Prvi Afroamerikanac koji je dobio nagradu "Oskar" za glavnu mušku ulogu, legendarni holivudski glumac Sidni Poatje preminuo je 7. januara u 94. godini, a uzrok smrti još nije objavljen.

Vest o smrti glumca je saopštio ministar spoljnih poslova Bahama Fred Mičel, odavajući počast Poatjeu koji je prestižnu zlatnu statuu za glavnog glumca dobio za ulogu u filmu "Poljski ljiljani".

U karijeri je imao još dve nominacije za "Oskar", deset za "Zlatni globus", dve za "Emi", a šest za BAFTA i brojne druge narade.

"Sidni Poatje. Kakav znameniti glumac. Jedinstven. Kakav predivan, graciozan, topao, stvarno kraljevski čovek. Počivaj u miru s ljubavlju", napisao je na Tviteru njegov kolega glumac Džefri Rajt.

Poatje je jednom prilikom odbio ulogu Otela jer nije želeo da bude prikazan kao crni glumac, čime je već dao do znanja da će ostati upamćen kao čovek koji srušio mnoge holivudske rasne barijere, podseća BBC.

Sidni Poatje je rođen 20. februara 1927. u Majamiju na Floridi. a odrastao je na Bahamima. Sin je farmera koji je uzgajao paradajz, a on je sledio svoj san i postao je holivudska zvezda.

Poatje je tokom sedamdesetogodišnje karijeru ostvario neke od kultnih uloga u filmovima, kao što su "Pogodi ko dolazi na večeru" i "Gospodinu s ljubavlju".

Poatje, koji je u Holivud stigao sa 22 godine, jednom prilikom je izjavio da je osećao "nepodnošljivu odgovornost" budući da je bio jedini istaknuti "crni glumac" koji se našao na listi studija MGM, a nije "bio čistač cipela".

"Nosio sam nadu i želju čitavog naroda. Nisam imao kontrolu nad sadržajem, ali sam mogao da biram šta želim da snimam, što sam često i radio", izjavio je glumac koji je tokom cele karijere zaista vodio računa o tome koje uloge prihvata.

Poatje je 2011. godine dobio Čaplinovu nagradu za životno delo Filmskog društva Linkoln centra, za života je dobio i svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu, kao i počasnu nagradu Američke filmske akademije za sva izvanredna dostignuća koja je postigao kao umetnik i čovek.

Bio je jedno vreme i diplomata, predstavnik Bahama u Japanu. Najviše civilno odličje SAD, Predsedničku medalju slobode, primio je 2009. iz ruku tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura