Aktuelno iz kulture

Preminuo legendarni glumac Dejvid Galpilil koji je svetu približio kulturu Aboridžina

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

30/11/2021

-

15:53

Preminuo legendarni glumac Dejvid Galpilil koji je svetu približio kulturu Aboridžina
Preminuo legendarni glumac Dejvid Galpilil koji je svetu približio kulturu Aboridžina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dejvid Galpilil, glumac aboridžinskog porekla, koji je svetu približio život originalnih stanovnika Australije, preminuo je u 69. godini života od posledica karcinoma pluća.

Glumac koji je stekao međunarodnu slavu još kao tinejdžer, u očaravajućem filmu "Walkabout", igrao je uz najveće holivudske zvezde, kao što su Klint Istvud, Marlon Brando i Brus Li. Provodio se sa Dejvidom Hoperom i Muhamedom Alijem, pušio marihuanu sa Bobom Marlijem i večerao sa kraljicom Elizabetom, za koju je izvodio i ceremonijalni ples njegovog aboridžinskog Jolgnu plemena.

Nažalost, 2017. dijagnostikovan mu je rak pluća, a vesti o njegovoj smrti potvrdio je premijer Južne Australije Stiven Maršal, prenosi Hollywood Reporter.

"Sa dubokom tugom delim sa narodom Južne Australije da je preminuo legendarni umetnik kakav se rađa jednom u generaciji i koji je oblikovao istoriju australijskog filma i predstavljao Aborižine na velikim ekranima - Dejvid Galpilil Ridžimiraril Dalaitngu", rekao je premijer.

Ove godine objavljen je dokumentarac o njegovom životu pod nazivom "My Name is Gulpilil" u kom je glumac otkrio da se suočava sa karcinomom u poslednjem stadiumu i da se "priprema za sahranu".

"Prestao sam sa hemoterapijom, jer ne deluje. Pušio sam celog života... cigarete, gandžu, previše duvana... Iznutra plačem za svojim ocem. Vratiću se u svoju domovinu i leći u njegovu zemlju. Moj duh će se vratiti u moju otadžbinu", rekao je tada glumac.

Od pustinje do crvenog tepiha

Svoj prvi film "Walkabout" snimio je tako što se 1969. britanski reditelj pojavio se u njegovom selu tražeći glumca. Imao je u vidu mladog Aboridžina, koji će učiti dvoje gradske dece kako da prežive u pustinji. Uslovi su bili da zna da baca koplje, lovi i pleše.

Galpilil je tada imao samo 14 godina, a poveo je ostatak sveta u mistične australijske pejzaže i duboke kontraste između crne i bele kulture na dalekom kontinentu. Zahvaljujući Galpililovom prirodnom talentu za glumu, film se našao u zvaničnoj selekciji Kanskog festivala.

Usledile su uloge u filmovima "Dečak oluje", serijalu o Krokodilu Dandiju i "Poslednjem talasu".

Nikada nije imao problem da stane ispred kamere.

"Volim glumu. Gluma je lagana. Samo stanem tamo i kamera me vidi", rekao je on svojevremeno.

Borba sa zavisnošću

Po prirodi druželjubiv, brzo se zbližio sa slavnim glumcima, ali i sa alkoholom i kanabisom. Vrlo brzo je završio u zatvoru po prvi put zbog vožnje u pijanom stanju, a potom i zbog napada na svoju suprugu Mirijam Ešli.

Odbačen iz visokih krugova, završio kao lutalica u nepristupačnim predelima Arnemove zemlje.

"Bio sam pijanica", kaže Galpilil u dokumentarcu. "Ja sam narkoman i alkoholičar".

Međutim, početkom dvehiljaditih oživeo je karijeru, uz pomoć reditelja Rolfa de Hera i Filipa Nojsa.

Usledili su "Deset kanua" i "Australija", kao i "Čarlijeva zemlja" za koju je Galpilil dobio nagradu za najboljeg glumca Kanskog festivala.

Međutim, 2019. dobio je dijagnozu raka pluća i zbog lečenja živi 3.000 kilometara daleko od svoje rodne zemlje.
Dobio je nagradu NAIDOC za životno delo, ali nije mogao da je preuzme.

"Rođen sam kao Mandžalpingu... Galpilil, moje ime znači kraljev ribar. To je moj totem. Moje ime je u ribama, u drveću, u nebu, u zvezdama. Nisam uplašen, ali žao mi je što ne mogu ništa da uradim da se ojačam", kaže Galpilil u dokumentarcu, dodajući da želi da bude sahranjen u selu iz kog je potekao.

"Nedostajaće mi moja deca. Mislim na njih i volim ih", kaže Galpilil.

Komentari (0)

Kultura